Pages

Nikmat Kentut



Aku pernah bercerita pasal ilmu kentut ni dalam entry aku tahun lepas. Hari ni aku nak share tentang kentut lagi. It about nikmat kentut. Korang tau dak kentut itu adalah salah satu nikmat yg tuhan berikan kepada kita dan segala bende yg hidup. Ada separuh org atau golongan masyarakat memandang kentut adalah sesuatu yg hina. Btolkan?

Di barat kentut adalah common pada mereka. Klu stakat duduk dalam bus dan terkentut, itu perkara biasa. What they will do is just to say sorry. Tapi di asia expecially dekat malaisi ni, klu terketut dalam bas aku jamin akan ada yg buat muka kelat or buat2 tutup hidung or ada yg tergelak. Dan si pengentut sure buat muka bodoh mcm xda apa yg berlaku.

Penah tak korang terfikir satu hari korang xleh nak kentut. Gas penuh dalam perut dan terasa tekanan ja kat bahagian anus (lubang dubur) selain rasa sengal pada ari dan terasa penuh perut dgn angin. Satu contoh paling baik, bila korang terasa nak kentut, tapi xleh sebab korang ada dalam lif tuk naik ke tingkat 70. Jadi korg tahan la kemain. Berpeluh2. Then perut pon rasa mcm menggelegak ja. Tapi bila kuar lif, korg lepas gas tu. Haaaaaa... nikmat dia, tuhan aja yg tahukan. Kekekeke...

Satu lagi contoh, korg tanya org buasir. Camna rasa kentut masa kene buasir dan sebelum buasir. Sure depa kata, tuhan dah tarik satu nikmat. Bila kita kata pasal nikmat, pada aku bukan mende yg syok2 ja. Mende yg xsyok pon dikira nikmat. Contoh lain nikmat korek hidung, nikmat korek telinga, nikmat gigit kuku, nikmat sakit dan mcm2 lagi. Jadi bersyukur la bila kita masih lagi berasa nikmat tu smua. Jgn dihina atau memandang serong pada pengentut kerana dia menghayati nikmat yg diberikan. Pada aku bukan kurang sopan seperti yg dinyatakan separuh org. Tapi lebih bersifat human nature. Dah itu sifat alami bende hidup, sbb tu ada konsep kentut. Jadi kenapa nak pandang pelik dan hina kepada pengentut. Kes kepekatan bau hasil dari gas yg keluar korg bleh baca dalam entry aku pasal ilmu kentut tu. Sbbnya dari situ korg akan tau secara ilmiah what is kentut all about. Masa tu korg xkan pandang hina lagi pada pengentut sbb korg xsedar kot sbb korang pon kentut jugak secara diam2.

Jadi hayatilah kentut anda itu. Lepaskan lah gas itu semahunya. Jangan ditahan2 supaya tidak membahayakan kesihatan anda. Dibulan puasa ni aku jamin korg akan kerap mengeluarkan angin. Actually, it good for your stomach. Ada tu masuk ja toilet, mcm keretapi bunyi nya.. siap kene tarik napas skali lagi la teran nak kuarkan angin. Sure perut kosong giler.. tu mau segala cacing dalam perut pon mati. kekkekeke. Jadi hayatilah nikmat yg diberikan seblum ditarik balik.

PESANAN DIBAWA OLEH PERSATUAN PENGENTUT BERDENGUNG ASIA (NGENTUT)

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

25 comments :

~ mizzAmy ~ said...

~ dah gelak guling2 dah nih... teringat kat my bro. dia suka jer kentut suka-suki depan orang. kalau dengan family okeyh la, nih depan2 orang ramai pun dia tak peduli. ~

ita.itu said...

kah.kah.kah..tp mmg betul nikmat la...haha

VAGG said...

ahahahahahaha ayat xbleh blah kat bawah skali tuh. 'ngentut'! hahaha

tp memang betul, bagus kentut nih

chuya @ mama mimi3 said...

nak join ahli leh tak???

memang tak dinafikan, nikmat kentut ni satu yang tak dapat digambarkan dengan kata2....

usai dari mengentut, tambah2 kalo bunyi yang amat kuat.. aku mesti kata "ahhh lega..."

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

.::WaNiE::. said...

hey aku penah membayangkan keadaan badan kite kalau tak leh kentut..abis lar perut sakit jek sbb angin byk kan kan kan..

cemut said...

president kentut sedunia ke abg manis?
hahahahaha..
tp tol gak ek..kalao xbleh kentut cane la gaya nye..ketat je muka..tp kalao nk kentut kita masok toilet ;P

ad3ck said...

lagi puas klu mase tak de orang. tp jgn kentut smpi terkencit plak haha.

Mr PenyuBiru said...

huhu..dapat kentut memang nikmat.apatah lagi dapat lepaskannya ditempat takde orang.kita dapat lepaskan dgn sepuas² hati.

err..ad3ck tu cam biasa kentut sampai terkencit.hehe..

axim said...

kentut itu satu nikmat...

oleh itu hargailah nikmat tersebut sebelum tuhan tarik ...

ixora said...

yup..kalo tak kentut leh sakit kepala kan..? gas naik ke kepala tuh...

*habit buruk, kentut dlm keta berekon..huhu...

~chacha~ said...

saya mengalami masalah susah nak kentut n sendawa..
sgt tension dibuatnya!

Kebencian_Maharaja said...

hehehe macam2 tabiat kawan2 ni ye...KM hangat hati bila ada org lepas bom taknak ngaku....sabo..sabo

zgila said...

Betul tu bro...
Cakap pasai kentut ni aku teringat masa sekolah menengah dulu. Kita ada games untuk kentut ni. Nak tau macam mana?

Kita tangkap kentut yang kita hasilkan dengan tangan atau plantik bag dan lepaskan kat depan hidung kawan.

Kalau nak power baunya jangan berak seminggu... Lagi lama tahan berak lagi power.

Majulah kentut untuk semua....

ku tak sempurna said...

ekekekekeke....

org malaisi kan terkenal ngan sifat pemalunya... kentut kan keluar dr tmpt yg sulit... makanya, ia adalah memalukan...

tp selalunya org lelaki kurang keMALUan nya... :P

Nek Cun said...

Sebenarnya kentut ngan sendawa (orang utara kata belahak) tu fungsinya sama, cuma tempat keluarnya yang berlainan... tapi orang tak akan malu sangat kalau belahak depan orang ramai, sedangkan kalo kentut semua malu nak mengaku, kenapa ya?... Cucu nekcun pun dah pandai tiru atok dia kentut sambil angkat punggung!...hehehe..

kuchalana said...

mizzamy - pada aku normal tu.. bau bergantung pada apa yg kita makan..

ita.itu - kakakaka.. kentut skng.. kakaka

vagg - chairman persatuan nih.. kakaka

mamamimi - kekuatan bunyi bergantung kepada kederasan udara yg keluar.

wanie - xpa.. dia bleh kuar kot telinga..

kuchalana said...

cemut - biasa la... kita buat kelab yg org xbuat.. kakaka

ad3k - terkincit dah jadi citer lain beb.. tu dah kira mutanajis.. kakaka

penyubiru - kekekek... kene dalam kete sorg2... pon..pon bunyi dia.. kakaka

axim - btol.. antara nikmat yg paling best

ixora - ader ekk gas naik ke kepala.. ingat air ja.. kakakaka

kuchalana said...

chacha - bahaya tu.. skali dia lepas.. mau bau tinggal 2 hari.. kakaka.. kentut bergantung kepada diet dan kaedah pemakanan.. means badan hang kurang udara yg ditelan.. bleh refer ke n3 ilmu kentut..

KM - sama la.. jenis lepas senyap2.. tapi bau menusuk kalbu.. mmg hampeh..

zgila - patut la giler.. kakakaka

kuxsempurna - aku pernah tgk satu pompuan kentut.. masa tu dalam kelas kat ITM.. dia duk depan aku.. mula2 aku ingat dia nak buat apa.. dia sengetkan badan dia.. pas2 bunyik slow ja.. sitttttttttttt.... pas2 aku gelak sampai kuar air mata...

nekcun - biasa la nek.. budak2 ikut slalu ikut apa yg kita buat.. klu golongan berumur ni kita anggap lawak ja hal2 mcm ni.. org muda plak slalu amek serius..

Tie said...

Salam kenal...haha...dashyat tul gambar tu..

Masa mula2 kenal hubby dulu , pandai lak dia simpan kentutnya..tapi bila dah dok serumah, makin meriah lak dia suarakan kentutnya...pastu buat2 tak tau...

Anonymous said...

kalo dah kentut selamba jek ngan haba n bau taik kering bengang la jugak beb. Cam kene seksa jadi org yg pertama terbau kentut fresh tuh sampai ke tekak. Itu yang dimaksudkan need to put respect a bit to other peoples surrounding u before decide nak kentut. Kene recall balik bila last lu berak supaya boleh minimize bau yg kurang enak. Kalo kau sengsorang lantak la kan....hehehe-afiq

bozzobattousai said...

btol2. aku klu tak kentut satu hari rasa sebu tak hengat perut. kentut lagi best dari sendawa...

Anonymous said...

heheee....teringat aku masa kerja ngan kengkawan sekepala masa kat my first hotel dulu...diorang siap lawan kentut lagi!! Lagi busuk lagi POWER!!! Tapi masalahnya, member dua orang nih memang POWER giler tak tercelen punya kentut!! Siap boleh kentut on demand lak tu!!! Everytime one of these bombs terlepas,...sure serta merta clear area kerja kitorang...LARI!!!!
habat betul!!! but very entertaining!!!

~s.a.w~

kuchalana said...

tie - hahaha.. tu belum bila lepas bersama.. kentut dalam selimut.. mmg kurang hasam.. kakakak

afiq - ko kene baca entry aku ilmu kentut.. dari situ ko akan tau.. bau paing yg ko sebut tu datang dari mana.. xsmua kentut bau beb.. it depend apa kita makan dan kaedah kita makan.. jadi hayati nikmat kentut sblum kene buasir dan nikmat tu ditarik balik..

bozzo - sedawa pon nikmat jugak apa.. kekekee

saw - dlu kat hostel juara kentut adalah mamal.. dia kalau mengebom.. abis smua keluar dorm.. kakakaka

theconfused said...

heheheheh

kuchalana said...

confused - suka ko ekkk...