Pages

16+1 or 16+2 or 16+3 or 16+4




Jeng3.. dah 16 Sept nih.. apa cerita. Dari smlm ramai kawan2 duk email n sms aku tanya apa cerita. Sebelum apa2 aku nak wish to all malaisian. Selamat HAri MALAYSIA dan pada all muslim, sok nuzul quran, hari dimana turunnya ayat al-quran yg pertama. Jadi malam ni hayati tadarus al-quran dan beramallah slagi mampu.

1st thing satu menteri dah resign smlm. Mungkin ada yg berkata ah.. it going to happen. Mcm yg aku pernah tulis, PR need to do all this dalam berhemah. Supaya xjadi perkara yg tidak diingini. Kalau jadi pon, they must to minimize the impact. Pada aku pak nuar dah pikirkan smua ni. Sbb tu dia xgopoh. And futher ianya bukan smudah yg kita sangka. Byk blog sure bertanya hari ni, xda apa2 pon jadi hari ni. Tu masalah dgn org yg menulis tanpa maklumat dan rasional. Bukan smudah KOREK IDUNG ok. Kalau betul pon jadi peralihan, ada beberapa perkara yg mungkin akan terjadi. Antaranya

1. Ada maklumat dari putrajaya, satu surat telah diterima oleh pejabat PM smlm untuk membincangkan kes peralihan kuasa antara PR dan BN. PR asking to do the transition smoothly dan diberikan tempoh 2 minggu kepada kerajaan untuk menimbangkannya, sbb tu ada kuar statment kata pak nuar nak jumpa pm nak 'bincang'.(pakistan dan thailand pernah dilihat berlaku perkara ini dimana pembangkang antar surat dan mtk PM turun dan berikan kuasa). Jadi aku xrasa org dalam kuasa suka bila mendapat surat2 mcm ni.

2. Jika benar pak nuar ada MP yg disebut2 . They cannot simply lompat mcm tu. Lepas 2 minggu (dari surat berkenaan), aku rasa depa akan buat undi xpercaya diparlimen sbb parlimen akan bersidang balik lepas raya. Dari situ 30 MP tadi akan vote xpercaya pada PM. Dan parlimen amat pasti akan dibubarkan dan kuasa akan diserah pada agong. Jadi BN ada 2 minggu nak beli balik this 30 MP's. (aku lebih suka katakan 30 mp ni bukan melompat tetapi sudah tidak percaya kepada PM dan mahukan perubahan, sbbnya depa xkan lompat, depa masih dalam parti masing2, cumanya depa akan melawan dasar2 PM, itu sahaja...)

3. Masa ni agong boleh buat 2 keputusan. Sama ada lantik new PM atas kuasa beliau atau adakan balik GE.

Jadi korg rasa terus2 depa boleh berkuasa ke, melainkan depa menggulingkan PM menggunakan tentera atau rusuhan. Masa tu PM akan istiharkan mageran atau darurat dan dari situ Agong akan memainkan peranan sama ada bubar parlimen dan adakan GE balik atau stay dgn kerajaan yg ada. Hu2

Tu blum crita pasal penyokong2 fanatik mereka2 ni. Mungkin akan ada yg mengambil jalan sendiri dalam mengatakan kehendak mereka. Jadi byk perkara yg mungkin akan berlaku. Klu xda peralihan kuasa, means selepas ini PR pasti akan bubar sbb rakyat xkan percaya pada depa dah.

Lagi satu maklumat yg aku perolih, bukan MP BN sahaja akan melompat. Akan ada jugak MP dari PR yg akan melompat dalam masa terdekat. Jadi kita lihat sahaja apa akan berlaku dalam 2 3 hari ni. Semoga kita bertenang dan menjadi rakyat yg lebih matang.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

21 comments :

chuya @ mama mimi3 said...

apa pun yang bakal berlaku, bersama2 la kita berdoa dan wat la solat hajat.. moga2 apa yang berlaku merupakan perkara yang terbaik utk seluruh rakyat jelata.. bukan berkepentingan bagi sebelah pihak sahaja...

ya allah ya tuhanku, kau lindungi lah kami rakyat malaysia dibawah rahmat dan kurniaan Mu.. jauhkan kami rakyat malaysia daripada pemimpin2 yang menyalahgunakan kuasa dan mempunyai sifat2 yang tidak sepatutnya sebagai seorang pemimpin.. kau berilah petunjuk kepada kami utk memilih pemimpin yang mampu memimpin selayaknya mengikut acuan dan laluan yang telah kau tunjukkan ya allah...

amin ya rabbal alamin...

cendawanintim said...

yer, tenang ajer..tak payah kecoh2..

~ mizzAmy ~ said...

~ dari semalam duk tunggu apa berita mengenai 16sept nih. sampai skang still tak dek berita apa2. so, tunggu dan lihat jer la apa akan terjadik. ~

ita.itu said...

x sabo aku nakngku keputusannye..hehe..

JM said...

sy g mlm td bang.. huhu

cemut said...

isk kalao sampai pm istihar darurat..mcm seram je..mcm duk zaman jepun plak.

.::WaNiE::. said...

lompat si katak lompat
lompat lar tinggi tinggi
cepat lar bubar cepat
boleh kite mengundi lagi

yeehaa

bosan ar citer nih..iye mmg xsemudah itu nak tukar kerajaan..tapi ramaiii yg tak paham dr yg paham bro

layan kepala jap..kakakaka

bozzobattousai said...

aku kerja kerajaan. tukar pemerintah pun aku tetap kerja kerajaan. cuma harapan gaji, kola ngan bonus naik...

13may said...

cuak cuak....

:D

izman said...

just wait n see. lastest news paklah dh lantik diri sendiri jd menteri pertahanan. for what????

ixora said...

bapak bibir pink amik alih mnteri kewangan..ntah ape lah yg diorang nk bli lg pasni...ntah2 nk beli tanah kat angkasa lepas...tp ade tanah ke sana..? ermmmm.....

.::WaNiE::. said...

oh iye..apsal salahkan dsai ekonomi jatuh?

pastu tukar jawatan ngn najib?

huhuhuhu apa2 najib gak yg jawab pas ni bab ekonomi ke?

kekekekeke sakit sakit

kuchalana said...

16/09

mamamimi - amin..

cendawanintim - btol2..

mizzamy - cam yg aku slalu ckp.. ianya bukan smudah korek idung..

ita.itu - takdir ALLAH xda sapa boleh halang..

JM - wah2.. sure bestkan..dalam gambo depa kata dkt 60 ribu.. dalam paper dpa ckp 10 ribu ja...

cemut - byk kesan dia dik.. good and bad.. jadi sapa2 yg nak buat peralihan kene pikir smua tu..

wanie - sabo beb.. sabo.. jika takdirnya begitu .. ia akan tetap begitu..

kuchalana said...

17/09

bozzo - btol bro.. kene paham.. org kerajaan bukan lah parti politik dan parti politik bukan lah org kerajaan.. korg adalah golongan dalam badan eksekutif.. jadi korg ada hak dalam apa jua mengikut yg tertulis dalam perlembagaan.. la ni aku xrasa korg ada hak2 tu sbb kne paksa sign aku janji.. kekekke.. insyaallah bonus n gaji kuar 23 ni..

13May - Relax ja bro..

Izman - smua org bertanya.. FOR WHAT.. kekeke... kasi sibibirmerah jaga duit.. abis la..

Ixora - kakakak.. dgr2 org rumah dia kalu shoping siap charted satu kapal terbang bwk balik brg dia beli.. kesian rakyat marhain yg susahkan.. bertambah susah... dgr2 raya tahun ni smua sibuk berjimat cermat.. takut over budget..

kuchalana said...

18/09

wanie - DSAI xsalah.. aku dah tulis dari march lagi.. ekonomi akan jatuh paling teruk lepas olympic.. it happen beb.. bank ke 4 terbesar didunia jatuh kelmarin.. 2 syarikat insuran dan pengurus dana tertua didunia jatuh sbelum olympic ritu dan pengurus hartanah terbesar diUS jatuh last week.. it will give a global impact.. pagi ni aku dpt email dari CEO pru di UK.. dia ckp kejatuhan akan terus berlaku xlama lagi.. cuma syarikat kami lebih kukuh sbb melabur merata dunia dan xfokus pada satu bidang dan satu negara ja... jadi bersedia la..

chekdenoor said...

mungkinkah paklah sebenarnyer orang anuar??????

menteri pertahanan....penting gak...supaya tentera tak buat hal sewaktu perubahan kuasa......

pemikiran insan kercil cam chekdee...... hehehehehehehhe

Kebencian_Maharaja said...

bro, jika malaysia lebih terbuka cam Thailand kan lebih mudah perubahan yg rakyat mahukan berlaku. Samak Cacing Kerawit sbb join rancangan masakan je Mahkamah agong kata dia langgar perlembagaan & terbatal jd PM. Tp dia terima gak keputusan tu, takyah tangkap org lain pun. Manusia ni sebenarnya kena ingat, kuasa ni hanya sementara bg kita yg bersifat 'baharu' ni. Tak perlula melakukan kezaliman demi mempertahankan kuasa. Apatah lg yg kuasa yg ada kita dah byk lakukan kezaliman pd rakyat....

kuchalana said...

chekdenoor - xmungkin beb.. cuma depa ada pertalian darah sebenarnya.. jadi kene la buat kerja cara berhemah.. sbgai tanda hormat.. DSAI tu klu org lain mau dia dah terjah lama dah..

KM - siam kes dia xsama ngan kita bro.. depa xpernah kene jajah.. jadi apa yg depa ada hari ni adalah dari acuan depa sendiri.. sbb tu kuasa eksekutif depa btl2 buat kerja.. askar depa totally out from politik.. raja depa btol2 dihormati.. sini lain.. kita amek byk sgt sistem penjajah..

wanie said...

llalalala..aku rasa jap agi abis meeting depa amik jalan paling mudah..ISA utk anwar..kekekkee

kuchalana said...

wanie - aku rasa dia ada plan lain klu btoi nak kene ISA.. dia bleh biar diri dia kene ISA.. pastu cepat2 depa wat parliment meeting dan ubah kerajaan.. paling lama dia kat dalam pon 6 bulan ja.. lepas dia kuar.. tau la nasib2 depa tu... hu2..

.::WaNiE::. said...

aku mo dia buat akta baru pulak..sumbat depa2 nih ala2 ISA gak ..kakaka. yg penting nanti pemuda ameno akan buat demonstrasi jalanan..kasik tangkap depa sume kasik alasan perhimpunan tanpa permit..hahahah..