Pages

16 Sept, jadi ke?Ramai kawan2 agak skeptikal tentang tarikh ni. Ada mcm2 soalan yg diberikan pada aku oleh beberapa golongan terutama mereka2 yg melihat perkara ini sbgai psikologi politik semata. Pada yg xtau, 16 september adalah tarik terbentuknya malaisi dimana gabungan tanah melayu, sabah, sarawak dan singapore disatukan dibawah satu bendera. Jadi pak nuar mengambil tarikh itu untuk melakukan satu reform dimana beliau mahu membina malaisi baru dgn kerajaan baru dan pemerintahan baru dibawah label Pakatan Rakyat. Ramai tertanya2, boleh percaya ke pak nuar ni. Aku sendiri lebih bersifat tunggu dan lihat. Tapi disini kita boleh pikirkan tentang beberapa fakta yg mungkin kita boleh ambil kira.

1. Zul MP Kulim dalam blog beliau ada mengatakan, pak nuar paksa dia bertanding diKulim dimana itu kubu kuat BN. Dgn hanya modal RM5K tuk kempen seperti memberi leher untuk disembelih. Pak nuar just say to him, u will win because mood pengundi 48% with PR and dia menang dgn majoriti besar dikubu kuat BN itu.

2. MP PR langsung xpercaya pak nuar akan menang dgn majoriti 15000 di PP. Dgn isu liwat, isu muqabalah, isu sumpah, isu PAS nak kuar PR, isu EZAM, isu Nalla dan mcm2. Mereka cuma jangkakan pak nuar cuma akan menang tetapi tidak dgn majoriti besar. Pak nuar ulang balik pada MP2 beliau, he will win with majoriti 15000 and he win.

3. RPK from MT in his latest articale said, pak nuar actually got more then 30MP's and ready to jump anytime but almost all of the MP's is non malays and non bumi. Jadi akan jadi isu lain nanti. For that pak nuar takes time to get more malays MP expecially from UMNO to make sure the plan is proper dan tidak menimbulkan huru hara. As everybody nows, 'tilikan' RPK slalu 99% menjadi kenyataan.


4. MSO dari Tinta Merah pon ada mendapat maklumat, terdapat 2 menteri melayu dalam kabinet kerajaan akan menyeberang bila2 masa2. Aku bleh agak sapa menteri ni sbb mmg ada 2 org menteri kabinet hari ini yang pro kepada pak nuar dan pernah kene ISA masa 1997 sbb sokong pak nuar ketika itu.

5. Matsamankati juga ada mengatakan tentang pertemuan beberapa MP BN di Hongkong, sarawak, Sabah, parlimen dan di KL baru2 ini untuk membincangkan kes menyeberang ni.

Jadi terdapat byk cerita2 dan fakta dari beberapa blogger tegar ini yg boleh diambil kira dalam cerita ini. Adakah kita bersedia untuk perubahan? Adakah keamanan akan dapat dikekalkan? Adakah ekonomi akan kembali pulih? Adakah kos sara hidup dapat diturunkan? Adakah org melayu bersedia menerima perubahan?

Jika 16 Sept tidak berlaku, ia akan menjadi black 16 dan pak nuar akan terus dicemuh seumur hidup beliau (termasuk keturunan2 beliau). Jika 16 Sept berlaku, rasanya ramai akan berpindah atau migrate ke Australia or London. Jadi ada 13 hari dari hari ini. Kita tunggu dan lihat sahaja.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go