Pages

16 Sept, jadi ke?



Ramai kawan2 agak skeptikal tentang tarikh ni. Ada mcm2 soalan yg diberikan pada aku oleh beberapa golongan terutama mereka2 yg melihat perkara ini sbgai psikologi politik semata. Pada yg xtau, 16 september adalah tarik terbentuknya malaisi dimana gabungan tanah melayu, sabah, sarawak dan singapore disatukan dibawah satu bendera. Jadi pak nuar mengambil tarikh itu untuk melakukan satu reform dimana beliau mahu membina malaisi baru dgn kerajaan baru dan pemerintahan baru dibawah label Pakatan Rakyat. Ramai tertanya2, boleh percaya ke pak nuar ni. Aku sendiri lebih bersifat tunggu dan lihat. Tapi disini kita boleh pikirkan tentang beberapa fakta yg mungkin kita boleh ambil kira.

1. Zul MP Kulim dalam blog beliau ada mengatakan, pak nuar paksa dia bertanding diKulim dimana itu kubu kuat BN. Dgn hanya modal RM5K tuk kempen seperti memberi leher untuk disembelih. Pak nuar just say to him, u will win because mood pengundi 48% with PR and dia menang dgn majoriti besar dikubu kuat BN itu.

2. MP PR langsung xpercaya pak nuar akan menang dgn majoriti 15000 di PP. Dgn isu liwat, isu muqabalah, isu sumpah, isu PAS nak kuar PR, isu EZAM, isu Nalla dan mcm2. Mereka cuma jangkakan pak nuar cuma akan menang tetapi tidak dgn majoriti besar. Pak nuar ulang balik pada MP2 beliau, he will win with majoriti 15000 and he win.

3. RPK from MT in his latest articale said, pak nuar actually got more then 30MP's and ready to jump anytime but almost all of the MP's is non malays and non bumi. Jadi akan jadi isu lain nanti. For that pak nuar takes time to get more malays MP expecially from UMNO to make sure the plan is proper dan tidak menimbulkan huru hara. As everybody nows, 'tilikan' RPK slalu 99% menjadi kenyataan.


4. MSO dari Tinta Merah pon ada mendapat maklumat, terdapat 2 menteri melayu dalam kabinet kerajaan akan menyeberang bila2 masa2. Aku bleh agak sapa menteri ni sbb mmg ada 2 org menteri kabinet hari ini yang pro kepada pak nuar dan pernah kene ISA masa 1997 sbb sokong pak nuar ketika itu.

5. Matsamankati juga ada mengatakan tentang pertemuan beberapa MP BN di Hongkong, sarawak, Sabah, parlimen dan di KL baru2 ini untuk membincangkan kes menyeberang ni.

Jadi terdapat byk cerita2 dan fakta dari beberapa blogger tegar ini yg boleh diambil kira dalam cerita ini. Adakah kita bersedia untuk perubahan? Adakah keamanan akan dapat dikekalkan? Adakah ekonomi akan kembali pulih? Adakah kos sara hidup dapat diturunkan? Adakah org melayu bersedia menerima perubahan?

Jika 16 Sept tidak berlaku, ia akan menjadi black 16 dan pak nuar akan terus dicemuh seumur hidup beliau (termasuk keturunan2 beliau). Jika 16 Sept berlaku, rasanya ramai akan berpindah atau migrate ke Australia or London. Jadi ada 13 hari dari hari ini. Kita tunggu dan lihat sahaja.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

13 comments :

Laxmana said...

Salam bro...

Entri ni menarik! Dan yg pastinya gua nak tanye nih... :-

1. Sape menteri2 tuh? Bleh kongsi ngan gua tak? hehehe... gua kurang network la bro...

2. Lu rase2 akan terjadi ke September the 16 ni?

Gua masih bersifat tunggu dan lihat la bro, and kalau pak nuar perlukan bantuan, gua no hal...tapi, mcm dia tak perlu bantuan jer...hehehe

cemut said...

haiyo.mcm seram je..kalao jd pun payah...xjd pun payah.

axim said...

dari sudut pandangan politik aku yang cetek ni,kalau pak nuar jadi PM 16 September ni maka kedaulatan Bangsa Melayu akan terhakis sedikit demi sedikit.

Alasan aku mudah sebab dasar Perjuangan PKR adalah Liberal-yang menekankan hak asasi sama rata terhadap semua kaum.

hmmm pikir pikirkan lah rakyat negaraku...apa mungkin Malysia Baru akan menjadi kebanggaan baru kita??

TUNGGU DAN LIHAT.

wanie said...

aku yang confuse !!

cuma harapan aku PR xkan letak melayu plg belakang sekali bila sume kelebihan diberi pada bangsa lain semata2 nak amik hati

aku xkisah pun kalau melayu terpaksa bersaing..bukan ke bersaing itu sihat

tapi jangan lar sampai melayu terpaksa mengemis kat negara sendiri

malaysia ku yg merdeka ini..dimerdekakan oleh org melayu

yg ramai terkorban pun melayu

yg bersusah payah nak memerdekakan malaysia juga..melayu

mmg bn & umno dah xleh pakai TAPI

jangan pinggirkan melayu

sbb kalau tak kerana bangsa melayu..semua kaum ..setiap kite sume ini..pada saat ini..mungkin xdapat hidup seperti ini

ok..entry xmemihak kepada mana2 parti..

wanie said...

ter over ke nih

errr

aku lapar tu yg emo tu

hahahahahha

kuchalana said...

laxamana - sory bro.. aku xleh pecah lubang.. ko bleh cari menteri yg pernah kene ISA masa zaman 1997 dlu sbb sokong pak nuar.. ada sorg jer pon.. sorg lagi dia org kuat S46 dulu..

cemut - Allah lebih tau dik tuk setiap sesuatu.. jd berserah kepadaNYA..

axim - ya bro.. kita tunggu dan lihat.. jika hak dipermainkan, aku amat pasti depa akan jatuh xsampai setahun dari usia pemerintahan..

wanie - relex beb.. sok aku akan jawap keconfiusan ko tu..

red said...

Tunggu jer laa...Tak lama je lagi...Sama2 laa kita lihat...

Aku sebenarnya kurang setuju dengan cara pak nuar guna jalan belakang utk jadi PM nie...Cuba tunggu PRU 13...aku yakin, pak nuar akan menang punya....

Orang tua2 cakap, "Orang tamak, selalunya rugi"....wallahualam

bozzobattousai said...

kita tunggu da lihat saje... aku memang nak harapkan perubahan, tapi perubahan yg sihat la....
jgn plak nanti perompak ganti pencuri sudahlah...

kuchalana said...

red - smua org menunggu dan melihat..

bozzo - aku suka poem tu.. maza klu hentam, keliling dia kasi..

manje said...

salam

tunggu dan lihat...

kuchalana said...

manje - tgkkan ja.. jadi xjadi.. kita masih disini.. kekeke

lovely-fake said...

16 Sept anniversary aku wehhh..hik hik hik..mmg aku dok tunggu tarikh ni..

kuchalana said...

lovelyfake - Slamat ulang tahun..