Pages

UiTM DiHatiku

Semalam aku tak terkejut pon bila budak2 Uitm berarak ke SUK Selangor. Masa zaman aku kat Uitm dulu pon kami ada buat perkara yang sama terutama ketika zaman 98 dulu. Ingat lagi, pengetua siap sewakan bas antar student pi join reformasi dkt masjid negara. Ini rahsia ok. Dan skali lagi aku ucapkan tahniah pada korang. Korang dari dulu diajar supaya ada telor, tradisi masih disitu.

Aku nak ulas sikit la pasal statement MB Selangor ni. Mungkin korang agak blur kenapa dia keluarkan statement mcm tu. Actually xda salah pon apa yang dia ckp tu. Cuma masanya xsesuai. Untuk pengetahuan korang, Uitm mmg telah mempunyai kuota untuk bukan melayu. Tetapi dorg xambil malaisian, it about international student. Mmg ada kursus dan deparment untuk pelajar antarabangsa dimana mereka ini bukan melayu. Kebanyakannya datang dari timur tengah dan asia tenggara (ada cina dari indon). Jadi isu ni pada aku bukan isu baru, 15 tahun lepas pon ada menteri yg cuba buka Uitm pada bangsa lain dan nampaknya bangsa lain pon xberapa berminat untuk ke Uitm (ketika itu ITM).

La ni mcm aku ckp masa untuk keluarkan isu ni tak berapa sesuai. La ni dia akan kasi kesan pada pilihanraya di permatang pauh (PP). Untuk rekod, terapat 70% pengundi melayu di PP. Jadi apa yg MB ni ckp akan melukakan hati melayu kat sana dan silap2 anwar boleh kalah di PP disebabkan isu ini (ingat tak camna pas kalah ditrengganu 2004 atas keceluparan TGHA, mmg xdijangka ketika itu).

Lagi satu yang perlu diingati, apakah landas perjuangan PKR sebenarnya. Jgn anda xtau, mereka memperjuangkan liberalisasi dimana hak sama rata semua kaum (seperti DAP, malaisi for malaisian). Jadi aku xheran bila MB ni kuarkan statement mcm tu.

Aku sebenarnya berpendapat, biar la Uitm berada dalam keadaan dia sekarang. Actually banyak lagi universiti tempatan yang diberikan lebik kuota bangsa lain didalamnya. Sebagai contoh UNITAR (90%), UIA, UM, MMU (80%), LKW (80%) dan UKM. Seperkara lagi MRSM dan sekolah sains juga telah dibuka kepada bangsa lain untuk pengetahuan korang. Jadi biarkan Uitm dengan cara mereka sendiri.

Sebenarnya byk perkara istimewa yang kita xtau pasal Uitm ni (klu kita kata nak kasi depa bersaing). Ramai org bersangka Uitm ni tempat haprak org melayu. Aku ada buat beberapa kajian dalam silibus universiti awam lain dimalaisi dan aku lihat banyak perkara yang Uitm ada dan mereka tidak ada. Aku ambil contoh kursus aku Degree IT ketika aku graduate 1999.

1. Uitm menekankan almost smua perkara dalam bahasa inggeris. Didalam kelas, assignment dan peperiksaan akhir. Smua didalam inggeris kecuali matapelajaran agama (TITAS). Universiti lain masih lagi didalam bahasa melayu ketika itu.
2. Subject wajib Rancangan perniagaan yang mewajibkan pelajar perlu tahu tentang perniagaan. Hari ini baru bermula di universiti2 lain untuk subject ini.
3. Subjeck pilihan untuk matematik dan perkomputeran. Almost kebanyakan u ketika itu masih tidak meletakkan subject berkenaan dalam silibus mereka.
4. Latihan Industri yang mewajibkan sekurang2nya 3 bulan dan maksimum 6 bulan pada akhir semester diploma (ketika ini mereka akan terus bekerja disyarikat berkenaan kerana sudah abis diploma mereka). Dan hari ini banyak universiti melakukan perkara yang sama, cuma kelamahannya ia dilakukan pada tengah tahun pengajian dimana mereka perlu menyambung smula pengajian selepas itu.
5. Sistem diploma dan apply balik untuk sambung degree. At least kalau ada yg kantoi setengah jalan, mereka masih ada diploma. Jika anda ambil trus degree, jika kandas pada tahun ketiga, anda akan keluar dgn SPM sahaja.
6. Sistem yang menekankan kepada praktikal dari teori semata2. Selalunya graduate Uitm amat mudah dapat kerja.

Ini apa yang aku nampak ketika zaman aku dulu. Skang ni aku xtau la. Perkara lain, sehingga hari ini Uitm masih tidak disenaraikan antara universiti terbaik dunia hatta dimalaisi sekali pon. Actually Uitm masih lagi dalam kategori Institut dan bukan total universiti. Sebab tu xda dalam senarai. Klu disenaraikan aku amat yakin mereka berada dalam kumpulan mereka sendiri.
Jadi long life Uitm. Uitm Tetap Dihatiku.

ole
* Kalu ada statement aku yg salah mungkin sapa2 dari Uitm boleh betolkan. Apa yg aku tulis berlandaskan apa yg aku alami pada zaman sebelum milanum.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

23 comments :

Adrielle said...
This comment has been removed by a blog administrator.
chuya @ mama mimi3 said...

aku setuju.. as u said, uitm ader keistimewaannyer senirik..

aku dulu ex franchais itm gak.. tapi tak habis..

adik aku medic student uitm.. dia kata byk kelebihan dok kat uitm under medical faculty.. kalo u lain kita kena compete teruk. tapi kat uitm, prof dia ajar memang utk bantu melayu. bukan ajar setakat lulus. cam adik aku tu, dia leh je diagnos kami walaupun apa yg dia belajar tu masa sem 1 tahun 1. its mean dia paham konsep yang uitm tekankan.

lagi plak, derang dihantar ke hospital2 yang ader kepakaran. contoh bila posting mata(aku tak sure nama medic dia), depa kena p kat hsptal sg buluh sebab sg buluh ada kepakaran mata. tu contoh la.. kalo um or ukm, depa masuk kat hsptal under U mereka, then belajar kat situ je la.. tapi uitm student ni kena anta kat tpt yang mana pakar berkubang.. so mana better???

aku pun harap uitm tidak diusik...

p/s: kalo aku tersilap info pasal u lain tu tlg betulkan k

Dayu said...

melampau betul la derang ni, sesuka ati je nak kacau kuota bumiputera kat UiTM tu..lebih2 tau..

cukup2 lah dulu mintak IPTA khas untuk derang, ni kat UiTM pun nak kacau..aku sekeh kang

KM said...

As..kum bro,
MB Selangor hanya meluahkan pendpt Tp kuasa membuat perubahan tu di tgn Kerajaan Pusat. So, bukakanla minda kita seluas2nya sbb penghakisan kuasa politik, ekonomi & sosial org melayu berlaku di zaman parti UMNO menjadi tunjang utama pemerintah.
So, aku melihat demo budak UITM 2 ari lepas lebih kpd diperalatkan oleh pihak Umno sendiri yg mileage politiknya smkin di penghujung ari. Sapa tak kenal Ibrahim abu shah kan? hehehe...jgn marah ye sesapa yg terasa...

kuchalana said...

mamamimi - itu kelebihan yang nyata..

dayu - dia xkacau.. tu political strategy sebenarnya..

KM - aku sbnrnya xberapa kisah pon kalau Uitm nak dibuka pada smua kaum.. sbbnya aku rasa melayu dah bersedia.. klu kita xcuba kita xtaukan.. lagipon mmg dah ada pon bangsa lain dalam Uitm tu.. aku stuju mcm ko ckp.. it about political .. sbb tu kes ni jadi besar.. cumanya MB Khalid patut utarakan isu ni lepas pilihanraya PP supaya xjadi isu mcm hari ni.. mcm biasa la.. kita bukan xtau.. TV3 suku sure ulang statement yg sama sampai bila2..

Ibrahim Abu Shah mmg xdisukai almost of the pensyarah dan pelajar termasuk aku.. pengetua aku dulu pon dipindahkan sbb anta budak join reformasi.. cuma aku suka mengatakan budak2 ni (and budak UM) agak berani nak compare dgn budak2 U lain dalam hal bersuara samaada atas tiket pembangkang atau kerajaan. Dalam kelas TITAS almost all lecturer membawa propaganda pembangkang dan diterima amat baik dan sampai ketahap boleh dibincangkan secara terbuka. Klu di UKM aku rasa dah kene buang dah pelajar dan penysrah yg terlibat.

apa2 pon aku percaya ALLAH lebih tahu untuk setiap scenario yang terjadi.. smoga reform akan trus dpt dilakukan selepas 50 tahun kita dimomokkan..

ole..

ita.itu said...

xde keja ke drg nih nak kaco UITM..sepak je dahinye..

axim said...

selaku alumni uitm aku terpanggil jugak untuk menyentuh isu nih...

bagi aku Uitm is da best university kat MALAYSIA nih..hehe..suka ati aku nak kata sebab memang terbukti Uitm dah banyak lahirkan pakar pakar proffesional...bukan calang wooo graduan yang lahir dari Uitm ni

skop dan subjek yang di ajar sumer kena guna Inggeris...TiTAS jer yang masih guba BM..bukan nak kata BM tak bagus tapi untuk going world wide tu standard yang kita perlukan...

Ibrahim Abu sHAH ada wat kenyataan baru ni kata dia tak suh pun pelajar wat perarakan serahkanmemorandum tuh..tapi boleh percaya kaa??haha....actually aku memang tak puas hati kalau Uitm di buka untuk bangsa lain..bak kata suara ramai Uitm merupakan benteng terakhir untuk orang melayu memajukan diri dan muncul dengan GAH di khalayak...bagi aku kenyataan Khalid Ibrahim ni tak ubah seperti mainan politik semata mata...

betul kata ko sepatutnya wat la pengumuman lepas pilihanraya PP nih..mesti ada efek punyalah isu ni ke atas pilihanraya 26 ogos ni...tapi chances DSAI nak menang amatlah tinggi..well,just wait and see...


Satu lagi nak komen memang budak Uitm lebih berani nak berdemonstrasi atas sebab politik cenggini compare ngan u lain....idup Uitm...

Uitm tetap di hatiku.

JM said...

jom pegi MAHA kt serdang bang
ahad ni jm pergi..insyaAllah..

eh eh.. larik topik lak..ekekek

violet said...

salam ziarah,

sedih tgk anak2 melayu Uitm berarak dgn sepanduk. plg sedih tgk adik2 perempuan kita menjerit2 melaungkan ketidakpuasan hati.

cara nk naikkan martabat melayu, belajarla bersungguh2. biar dpt result yg best2. sampai dpt anugerah dekan misalannya.

nape time minyak naik dulu tak nak berarak cm tu? kesian kt mak bapak nak sara korang belajar. segala mak nenek brg ngn servis pun dh mencanak2 naik. inflasi pun naik.

*kalo la semua yg dok berarak tu dpt anugerah dekan, aku la yg plg bangga sekali. setakat berarak cm tu, tak de ape yg nk dibanggakan.

-aku bekas pelajar Uitm-

violet said...
This comment has been removed by the author.
kuchalana said...

ita.itu - aik.. lain mcm je ko skang ta..

axim - ya.. Uitm Tetap dihati..

JM - ingat nak pi sok.. ok gak.. ahad ping2 abg ok..

violet - actually what they did is base on the isu.. isu dia org nak kacau depa.. tu pasal depa berarak.. mcmmana kita tau yg dalam 8000 berarak tu xda yg join BERSIH, yang join geng turun harga minyak.. actually ramai graduate ITM yg dpt dekan.. atau cg > 3. Mcm aku ckp, org akan sentiasa nampak Itm sbgai tempat melayu haprak.. sedangkan hakikatnya masyarakat xsedar what best in Itm compare dgn U lain.. mungkin kita tgk kegagalan dari beberapa melayu yg hampir ngan kita contoh adik beradik atau sedara mara kita atau diri kita sendri.. then kita buat assumption smua budak Itm haprak.. pada aku.. kegagalan diri sendri xda kene mengena dgn org lain.. it about diri kita sendri.. jadi kita kene sama2 pikir main isu kat sini.. all this is political survival..

anyway.. tq singgah ke kuchalana..

violet said...

ye. sy msh relevan dgn main issue tu. sape yg tak mrh kalo hak kita diganggu kan.

sy sbnrnya tak sokong pun usul MB S'gor tu. w'pn sy skrg dh beralih arah ke parti lawan tp sy tak sokong lgsg issue nak bukak kuota pd non-bumi's.

sy menetap di S'gor. tp tak semestinya semua kata pemimpin kita nk sokong.

sy tak ckp student Uitm tak de yg dpt result best2.

malah, maturity n survival exUitm dlm dunia pekerjaan lebih menyerlah. terutama dlm penggunaan bahasa inggeris.

sy cuma kesian kt adik2 kita. dipergunakan oleh Be eNd utk kepentingn politik mereka.

peace...

murnie sangat said...

sedih aku dgr uitm ni tpt haprak melayu..erm..tp aku xnafikan pun ramai org fikir mcm tu..npe ek?aku rasa org melayu ni suka hina bangsa sendiri..adala melayu2 yg hampeh tp jgnla sbb sekor dua semua melayu jd mangsa kan..kuota bumiputera tu utk sijil, diploma n degree sepenuh masa..course lain2 mcm master, phd tu open utk suma klu xsalah aku la..lgpun uitm ramai gak amik international student..bg aku concept uitm adalah bumiputera 1st then baru la kaum lain..maknanya bukan la kaum lain xder peluang..lgpun dlm byk2 IPTA di m'sia hanya uitm the one n only je yg utk bumiputera..so xkan la effect kaum lain kot..benda pelajaran jg la dipolitikkan..anyway, bagus entry ko ni kucha..klu alumni uitm xsupport uitm sapa lagik..w/pun kita suka ngan suatu parti tu jgnla kita taksub sgt..lgpun benda2 ni duniawi jer, kat akhirat nnt malaikat xtanya pun kita parti mana..

kuchalana said...

violet - peace.. aku xda apa2 pon.. just share bahan tulisan dan fakta.. pada aku xsalah nak berckp pasal hal ni.. masing2 ada pandangan masing2.. tapi mmg fakta.. org dari U lain slalu akan pandang budak Itm xda kelas.. tapi bila budak Itm jadi bos depa.. baru depa sedar dorg dah silap cakap.. futher kita kene paham perjuangan dan survival politik.. camna kita sokong pon satu2 parti tu.. kita kene tetap pertahankan apa yang hak.. actually budak2 UM dan ITM dari dulu cam2.. bukan kira Bee End yg suh.. mmg drg radikal dari zaman 70 an lagi.. since zaman pak nuar.. itu kalau kita peka dgn sejarah radikal ni.. actually apa yg aku tgk.. MB ni kdg2 dia selalu terlepas ckp atau memalut ckp.. this is not the 1st time.. ko perasan dak..

MurniSgt - Itu hakikat beb.. dari zaman aku kat Itm, smua org tgk Itm xda kelas.. masa zaman aku bila sebut kita budak Itm, org pandang kita sipi je beb.. U got the point... JGN TAKSUB SGT.. xkira BN or PR.. pada aku smua org agree and admit ngan aku yg MB tu silap cakap..

murnie sangat said...

betul2, aku rasa idea 10% bkn idea MB tu pn, dia komen pandangan seorg ADUN lain tp bila diperbesarkan dah jd mcm idea dia plak..mybe MB tu komen pada masa or situasi yg tak kne..

kuchalana said...

murnisgt - bukan mudah nak jadi ahli politik ni.. setiap hal kita buat n cakap .. sure jadi perhatian org.. futher this MB is a businessman.. bukan politician.. jadi amek masa jugak dia nak sesuaikan keje dia.. but so far he is doing very good job for selangorian..

Anonymous said...

Dari pandangan akulaa....kalau takde la ITM atau UiTM nih...maka mungkin graduan bumiputera kat malaysia ni mungkin seciput aje bilangan nya....

secondly from my point of view, as an ex-hotcat student...alhamdulillah, ilmu yg dipelajari kat kampus SA telah membawaku di mana ku berada skang...syukur....Hotcat skool kat ITM/UiTM antara perintis bidang tu di mesia, started way back in the 60's, long before wujudnya kolej2 hotcat terkemuka kini seperti taylors, kdu, bla-bla....plus, only lately U lain di mesia started hotcat skool program diorang....and mostly, the lectureres are either graduan UitM or ex lecturers ITM...

bangga bila ada trainee from UiTM buat practical kat tempat kita kerja....

UiTM di hatiku.....

hidup PakGuard UiTM!!!

~s.a.w~

kuchalana said...

shah - ya hidup pak guard... kekekek

amanda said...

Yo la!! Cayo la ITM!! Definitely the BEST!! Rindu tul!! Banyak kenangan silam tu.. ha ha ha

kuchalana said...

amanda - herm... kenangan aaaaa...

amanda said...

mmm kenangan yang tak kan dilupakan... melainkan hilang ingatan.. ha ha ha

wanie said...

hihi agak kelakar jugak baca komen ni..bukan kat blog ko jek..kat laman komuniti lain pun ada ckp pasal hal ni

ada yang tenang dan berfikiran waras..

ada juga yg mcm nk meroyan

aku?

uitm mmg amik student intl kan, masa aku kat situ pun ada student oversea..siap satu kolej [asrama]..jadi aku xheran pun bila MB bagi 'statement' camtu..aku suke jek bila ada intl student..bangga lagi ada sbb dlm byk2 U kat dunia ni dorg pilih UITM..tak bangga ke?

tapi aku tak setuju uitm dibuka kepada bangsa lain di Malaysia

Sapa2 yg rasa UiTM tu low class silap la beb..aku rasa uitm lagi2 kampus shah alam lagi bagus dari U yg lain..U yg lain pakai BM lagi ape? Skop pelajaran dia luas..

Pelajar uitm tak bagus?

Aku ada beberapa helai sijil dekan..ada sapa2 nak kata aku xbagus masuk uitm?

Tak penah lagi kene reject bile mintak keje kat swasta..sekali pegi mesti dapat..sbb dorg tengok list subject yg aku amik..merangkumi semuanya pasal perniagaan..dari ekonomi,akaun,pengurusan,law,sume ada.

Cuma mintak keje gomen jek kene reject sbb aku xleh nak bagi pandangan hipokrit aku tentang islam hadhari..hahah..dah mmg aku xsetuju..mana bleh aku jawab..hahah ..xpa la tak terdesak lagi mo keje gomen..

kuchalana said...

amanda - barang yg lepas jgn dikenang.. satu keputusan bodoh yg dibuat semalam.. memberikan kesan yg besar pada hari ini.. what u put yesterday.. that what u get today.. hu2.. apa2 pon smua tu mengajar kita lebih menghargai masa silam...

wanie - tu la.. aku suka berfikiran waras dalam hal ni.. bab student demo tu hak depa.. dulu masa madey datang pon depa ada buat demo sbb AUKU.. bab mat shah ckp byk tu satu isu lain (sbb dia nak jadi calon pilihanraya next election).. MB pon satu isu lain (mmg dasar PKR malaisian malaisi).. klu kita tgk smua tu berbeza treatment dia.. dan yang pasti smua ada agenda masing2.. yg duk melompat byk sgt dalam mana2 blog dan komunity tu sbb depa xcukup ilmu dalam melihat isu ni.. klu depa tau sejarah dan apa yg dikatakan.. depa pasti senyap punya.. apa2 pon ITM tetap dihati..