Pages

MAHA 2008

Moh kita bercerita pasal mende lain selain politik rini. Insyallah dalam minggu ni aku akan turun ke MAHA di Serdang (dik JM, ping2 k). Actually dari hari pertama aku nak singgah sbb tapak pameran dekat ja ngan opis aku di cyberjaya. yang last MAHA xsilap aku 2 tahun lepas mmg ramai giler. Jam melampau2 kat cni. La ni aku tgk xda la crowded sgt. Mungkin pengurusan dah belajar dari kesilapan yang lepas.

Aku ada kenai beberapa kawan dari Dewan Perniagaan Melayu Islam yang involve dengan MAHA ni. Korang bleh cari depa dekat booth sarang burung. Dia dah jadi jutawan beb dgn jual sarang burung ja. La ni sarang burung dia berterabur satu malaya. Then ada yg lain yg menternak lintah dan cacing kompos. Nak tau, cari depa kat sana.

Sebenarnya dari kecik cita2 aku adalah untuk menjadi petani berjaya. Entah camna aku bleh tukar channel buat keje IT plak. Tapi alhamdulillah aku masih meneruskan cita2 aku tu. La ni dgn jayanya aku telah berjaya menternak lembu dikampung halaman ku di Klang. Dan sahabat yang menjadi gembala aku tu pon dah jadi kaya raya dah skang hasil dari lembu2 kongsi kmi tu. Skang ni dia dah berjaya menjadikan lembu2 tu ke 30 ekor. Dia pandai beb, mana2 org kampung yang ada tanah yang nak diterangkan dia akan hantar lembu2 kami untuk ragut. Siap amek upah lagi kat tuan tanah. Camna x lembu2 tu gemuk dan besar. Ada 3 ekor besar giler, same size ngan avanza beb. Nak bergurau ngan lembu tu pon pikir 2 kali aku. Hu2.

La ni kami tgh rancang nak perbanyakkan lagi channel kami. La ni baru nak biakkan kambing. Ada la dalam 10 ekor. Selain tu mamat ni bijak beb, dari engineer kat proton la ni jadi gembala full time. Aku xtau apa yg dia engenieerkan lembu2 tu. So far dia dah sewa dkt 20 ekar tanah org kampung tuk letak lembu2 dan tanam ubi kayu. La ni aku dalam process nak mengembangkan lagi cita2 pertama aku ni.

Keuntungan? Seekor anak lembu jantan usia setahun aku beli dalam RM1K. Kasi makan sampai gemuk, setahun aku dah boleh jual dalam harga RM3K ke 4K ikut berat. Klu yang betina akan beranak setahun skali. Beranak selalu sekor. Klu ada 10 betina, setahun akan ada 20 ekor. Klu jual 10 ekor dah jadi berapa. Kira sendri. Kambing pon sama, seekor anak dia boleh beli harga RM400. Dia akan beranak at least 2 ekor dalam tempoh 8 bulan. Dalam 16 bulan kita akan ada 5 ekor beb. Sekor klu jual boleh cecah RM800 ke seribu. Demand sentiasa ada sbbnya kedai2 mamak mmg masak kambing hari2. Lembu mmg kita makan hari2.

Klu ada kawan2 blogger yg berminat nak buat akikah atau nak bela gak. Bleh hubungi aku secara personal. Nak bela aku boleh buat konsep pawah dimana aku jaga dan buat sgalanya. Korang cuma perlu beli baka lembu atau kambing ja. Bila nak jual, aku tolak smua harga kos baka korang. Lebih tu kita bhagi dua. Sebabnya penjagaan, rawatan, makan, minum, kandang dan segala2nya aku yang tanggung. Korang kasi baka ja ke aku. Camna, berminat?

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

11 comments :

13may said...

bagus buat projek nih...

member aku pun dok ajak join venture kat sini...

ita.itu said...

aku suka bunga..aku patut pg kan maha nih

KM said...

Salam bro..
Usaha bro n member tu memang bagus. Kalau naik tangan memang masyuk...hehehe.
Memandang skrg ekonomi kurang cantik, mengeliat gak nak tarik balik modal di syer market.
Insyallah, ada sedikit2 modal nanti, aku cari bro...

violet said...

sy penah usulkan kt mak sy nk bela kmbing kt dusun abah. tp mak tak setuju.

tolak tambah brapa anggaran modal permulaan utk bela sekor kambing jantan ngan dua ekor kambing betina? sekali ngn kandang.

*13may, nak join venture sekali buleh dak? serious nih.

violet said...

enchek kuchalana,

kalo la sy berminat nk join konsep pawah tu kan, so matematik sy cm kt bwh ni btul ke?

katakan la lembu:

sy beli baka RM1k

bila jual katakan la dpt RM4k

so balance RM3k tu kita bahagi 2 la ye

meaning untung yg sy dpt RM1.5k?(total RM2.5k la temasuk kos beli baka)

baka lembu jantan ngn betina sama ke?

mekaseh...

kuchalana said...

13 may - untung lebih baik dari ASB beb.. letak RM1k. setahun return RM3K.. lebih 100%..

ita.itu - harus nyah.. banyak bunga murah2..

KM -aku dah kene in 1998. Dkt RM20K sangkut sbb kejatuhan ekonomi dan sampai hari ni pon aku xleh recover kerugian yang aku tanggung dari kejadian tu.. hari ni aku xnak pening2.. buat mende yg lebih selamat.. lambat ckit xpa.. yang penting selamat..

violet - yup.. kira2 anda betol.. dari RM1K.. jadi RM1.5K.. lebih dari 100% keuntungan. ASB pon xleh kasi byk camtu..

Harga baka ikut berat dan bukan ikut jantina.. jarang org beli jantan.. unless untuk dijual dalam masa singkat.. slalu aku amek jantan 1 betina 3 skali amek..

kes org2 tua kita ni payah sikit.. unles depa mmg ada background dalam hal ni.. klu ada tanah elok buat beb.. masa xkan menunggu kita..

JM said...

ok bang..nnt kite roger2..

selepas ikan keli dan kambing... ayah suh JM wat cacing.. so ahad ni nk carik maklumat psl cacing lak..

tak sabar gile nk pg MAHA ahad nihh

nasazfrog... said...

ADUH BRO LAME SEH TAK SINGGAH SINI,,, BZ BANGET BEB.. MAHA TU HARUS PEGI TAU MCM2 ADE,,, KAT SERDANG KN,,KLU ADER KT JB KAN BAGUS... :)

kuchalana said...

jm - ping ja.. bukan jauh pon dari kedai aku...

nasafrog - ekkeke.. aku tau penyakit buatan laki ko tu.. relax ja.. kekeke.. btolkan.. patut dia pindah venue tiap2 tahun.. sng sikit org nak pi..

Honeylemon said...

wah bestnyer...
ya ampun... cmna nk imagine besar lembu cam avanza erk.... lumayan... lumayan...

kuchalana said...

honeylamon - mmg besar kereta... aku pon takut nak bergurau sende..