Pages

Cuba Teka

UPDATE: Terima kasih pada yg mencuba..

jawapan untuk soalan satu... ianya adalah bendera persekutuan tanah melayu.. means inilah bendera kita sebelum wujudnya malaisi.... aku xrasa ramai yang tahu pasal kewujudan bendera ini..

jawapan untuk soalan dua.. ianya ada perkaitan berlandaskan sejarah.. merah dan putih mmg warna rasmi orang melayu dari zaman munculnya tamadun melayu dirantau ini. maklumat dari otai2 yg pernah aku tanya.. sampai ketahap langsir, cadar dan byk perkara yg dilakukan pada zaman dulu pasti ada warna merah dan putih.. pada yg tak tau sejarah.. malaisi, indonesia dan singapore pernah dicadang oleh pejuang gerakan kiri untuk disatukan menjadi indonesia raya, satu negara baru dan berpegang dibawah satu bendera (merah putih).. tetapi perkara ini tidak berlaku. jadi kewujudan persamaan ini datang dari MELAYU yang terlibat diantara ketiga negara ini dalam mewujudkan kerajaan MELAYU dan pengaruh MELAYU.. jadi konsep serumpun mmg telah ada dari dulu.. jadi sejarah tetap sejarah.. tanpa sejarah.. kita xkan tau asal usul kita.. kesedaran tentang bangsa dan semangat kebangsaan itu sendiri perlu dipelajari dari sejarah..

Tambahan..Last week kecoh kes blogger terbalikkan bendera.. actually perkara itu tidak salah dalam konsep penggunaan bendera itu sendiri.. terbalik menandakan tanda tidak menyokong.. seperti juga konsep separuh tiang atau meletakkan diatas keranda. Mmg ada konsep bendera diterbalikkan. Cuma dinegara ini kita tidak diajar tentang simbolik dan asas penggunaan bendera itu sendri. Yang menjadi lebih kurang ajar (dimana tiada dinyatakan dalam konsep penggunaan bendera itu sendiri) adalah.. menjadikan bendera sebagai pakaian, key diatas kepala, menjadikan bendera sebagai cenderamata, meletakkan bendera diatas cenderamata seperti pensel, pen dll, meletakkan bendera dibonet kereta, memakai bendera dileher seperti superhero, menjadikan bendera sebagai selimut atau penutup badan. Smua itu lebih kurang hajar sebenarnya sbb melanggar konsep penggunaan bendera itu sendiri. Jadi kita kene ada ilmu sblum nak cakap pasal bendera ini.

Pemenang tuk teka bendera ini dimenangi oleh mamamimi.. hadiahnya.. hihi2.. satu kotak kurma untuk berbuka puasa.. nanti collect hadiah anda dikaunter pertanyaan..

Ole.

1) Bendera negara manakah ini?

*Bendera Indonesia
*Bendera Singapura


*Bendera UMNO

2) Mengapa ketiga-tiga bendera diatas mempunyai dasar warna yang sama iaitu merah dan putih. Adakah kebetulan?

Sapa dapat bagi jawapan yang betul, ada ganjaran menanti anda.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

20 comments :

best stocks said...

im your favorite reader here!

KM said...

Apasal susah sgt soalan ni bro?

ad3ck said...

1. negara togo <~ main belasah je ;p.
2. bukan kebetulan. pemilihan warna adelah berdasarkan negara(atau parti) itu sendiri yang membawa maksud2 tertentu.

~Cinta Milo Ais~ said...

owh...kejap2 nak gi tanya cikgu geografi dulu...cikgu! cikgu!!

chuya @ mama mimi3 said...

1. tu bendera persekutuan tanah melayu.. yang digunapakai dari tahun 1896 sehingga 1950.

2. bendera indonesia - kaler tu berasal dari panji2 kerajaan majapahit (sumber wikipedia)

bendera singapura - merah persaudaraan dan kesaksamaan sesama manusia, putih kesucian dan kebaikan.. (sumber wikipedia)

bendera umno - mengikut majalah kenchana bilangan 6, Jun 1947, merah erti daran, putih erti suci... tapi as we known, merah bermaksud berani dan putih bersih...

so secara keseluruhan, aku rasa ianya kebetulan atas sebab maksud2 kaler tu senirik.. bukan soal ciplak menciplak...

ku tak sempurna said...

lumayan ke idak ganjarannya... :P

Nurmala said...

isk..
tak dapat jawab arr..
bendera apa ek??

arsaili said...

salam..sejarah fail aaa,,ahaks

kuchalana said...

KM- kakakaka.. mana da susah.. sejarah ja skit2..

ad3k - cuba lagi..

cintamiloais - kakaka.. sila2 bertanya..

mamamami -
1) jawapan soalan pertama betol.. itu adalah bendera persekutuan tanah melayu seblum adanya jalur gemilang.. sapa2 xtau.. itulah hakikatnya..

2) fakta dari wikipedia mmg betol, but it only talk about color dan penggunaan. Dari sudut sejarahnya salah.. mereka ada perkaitan sebenarnya.. sekali boleh kata xsengaja.. tapi 3 kali bukan tidak sengaja..

cari lagi...

kuxsempurna - hahahah.. teka dulu baru piki hadiah..

nurmala - dari sejarah kita akan tau asal usul kita.. jadi tunggukan jawapannya..

arsaili - kakaka.. aku minat sejarah.. lagi2 berkenaan tamadun dan bangsa..

antalya said...

masa pertandingan wat bendera ni..cuma kaler2 tu je yg available. merah itam ijau kunen. hahaha

NahWaL said...

er...jajahan komanwel?kaka..

ita.itu said...

poning den nak jwb..haha

:: Wiween laoshi :: said...

halemakk baba nih.kasik teka teki bendera plak.

jawapannye...kite tarak tauuuuuuuuuuu! tp mau ganjaran juge.buleh? :P

bozzobattousai said...

aku rasa smua bendera tuh direka dan kaler oleh org yg sama. tuh kaler faveret dia kot?

chuya @ mama mimi3 said...

hmm sejarah dia setelah disearch n google... utk melayu, kita ader perkaitan dengan pulau seberang (sumatra) dari daerah palembang, tempat tamadunn melayu lama Sri VIjaya. dan warna tu warna bendera melayu totok (merah putih)

bila soekarno isytiharkan merdeka pada kesatuan pulau2 indo, dia pun da martabatkan bahasa melayu jadi bahasa indo, warna bendera melayu totok tu pun dia amik, dan bagi nana Sang Saka Merah Putih.

Untuk Umno plak, PKMM dulu perjuangkan kemerdekaan, derang cipta bendera orang melayu as simbol kesatuan dan disyorkan bendera merah putih. tapi orang umno da tambah bulan n keris, PKMM tak suka, so that derang kuar dari umno.tapi tu salah satu sebab je la...

singapura plak lepas depa kuar dari Persekutuan malaysia, dia terpaksa wat bendera gak ar as negara merdeka, dan derang juga gunakan merah putih sri vijaya as their flag color...

so kesimpulannya, ia dikaitkan dengan warna merah putih sri vijaya...

wallahualam....

rujukan: aminiskandar.wordpress.com

~ mizzAmy ~ said...

~ alamak, nak kena belek balik buku sejarah la camnie. ~

RieNa.YuMi said...

jadi....apakah jawapan nya???

.::WaNiE::. said...

sbb diaorg suke tiru satu sama lain

wawawawawawawa

kuchalana said...

to all...

jawapannya seperti update dientry ini...

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.