Pages

Trip to Pasir Salak - Udang Besar Lengan

Nih sambungan dari kes air ketum. Siang sblum kejadian, aku ikut bapak aku pi jumpa satu family yg duk ternak udang sungai. Depa tangkap dari sungai perak, depa ternak lepas tu jual pada peraih. Aku slalu pikir camna udang2 kat cini boleh jadi besar2 beb. Besar lengan org dewasa pon ada. Dulu masa aku study dekat ITM Perak, almost every week aku balik kampung ikut pakcik aku menangkap udang, menjala dan menjaring ikan. Dah jadi addicted masa tu. Hari2 la makan udang besar lengan klu balik hari minggu. Ikan jgn cakap la, baung apa smua tu dah jadi lauk wajib. La ni dah tua2 ni, xda peluang dah nak buat smua tu.




Nih antara beberapa ekor udang sungai yang berjaya ditangkap. Ni sebesar lengan org dewasa.



Kawanan udang yg berjaya ditangkap. Nyum2, abis bapak aku borong smua.



Tu dia, ditimbang, hampir 6 kilo. Harga xsampai RM100. Harga kawan2. Klu kat KL sekilo RM36 beb.



Ni camna lak sesat ikan ketutu plak dalam kolam tu. Ada ke org makan ikan ni.


Pokok durian, manggis dan rambutan pon tgh berputik skang ni. Aku jangkakan sblum puasa akan masak. Masa tu musim buah la jugak satu malaisi. Tuk pengetahuan korang, Kg Gajah (kawasan kg aku le) adalah antara kawasan pengeluar buah durian terbesar di malaisi selain di Kuala Kangsar. Kat area kampung aku ja klu beli satu bakul xsampai RM50 pon. Dpt dkt 50 biji buah beb. KL sebijik ja ada yg sampai RM10. Tahun ni smua pokok durian arwah tuk aku berbuah. Jadi mewah la musim buah kali ni. Camna, ada sesapa nak join tunggu buah durian malam2.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

.::WaNiE::. said...

alaaa.bestnye udang tu wey..mintak arr dpt sploh ekor pun jadik arr..huwaaaa


oh iye... ye arr kebuh di segamat juga sedang berbuah..yeeeyyy...arus lar kan jaga malam2 dengar bunyi durian jatuh dan kemudian berlari2 sakan..hahaha

ixora said...

bestnyer udang..nyam2..nk jgk merasa duk tunggu durian nih..tp Xora x mkn durian..panassss....=)

kuchalana said...

wanie - tu yg gambo dah masak aku xtunjuk.. klu dak terliur beb... kekek

ixora - ala rugi la xmakan durian.. ekkee

Katak Yang Hina said...

alemak... sekampung ler kita... aku asal dari bawah bungor.... nanti leh pi mancing sama