Pages

Soalan Ayin Jawapan Aku


Baru2 ni aku terserempak ngan sorg member masa skolah dulu kat cyberjaya ni. Dia dkt jabatan audit negara dan ada training di opensource cyberjaya. Agak rapat dgn aku. Duk sebelah katil aku masa kat asrama dulu. Selepas 13 tahun tinggalkan skolah, masa jumpa tu dia ada bercerita tentang zaman skolah dulu. Jadi dia ada ungkit beberapa perkara yg dia xsuka pada aku. Jadi aku pon memberikan jawapan yg agak memeranjatkan dia.

Ayin: Man, kita dulu duk sebelah katil ja kat asrama. Ko siap main gitar lagi menyanyi kasi kami tido. sampai kat skolah, kenapa ko tahan aku dan kenekan aku mcm budak2 lain yg buat salah. Mmg aku buat salah, tapi aku xrasa ko patut buat aku mcm tu? We are friend *dalam nada gelak2.
Aku: Yin, aku ni pemimpin diskolah dengan segala mende yg ko tau about persatuan, sukan dan hal akademik yg aku ada. Ko rasa patut ke aku campur adukkan hal kawan dan tanggungjawab. Kalau aku lepaskan kau, org akan persoalkan integrity aku sbgai pemimpin. Aku xnak ajar diri aku dan kawan2 lemak dalam hal undang2 dan tanggungjawap.

Ayin: Tapi mcm xsesuai ja tindakan ko masa tu.
Aku: Mmg org akan nmpak xsesuai bila kita biasa dilemakkan time kita buat salah. Aku rasa ko tau sikap aku dari dulu lagi. Aku xpilih bulu beb. Ko salah, tetap salah, kawan baik ka, adik beradik ka? Kita kene pro beb, kene pandai asingkan kepentingan peribadi dan hak. Jadi klu kita paham etika tu, aku rasa xkan timbul isu ni. Kalu ko buat salah dan aku cover ko, org akan ckp aku sama dgn yg lelain. Sbb tu korg nampak aku xsama dgn org lain. Ko kene paham tu.

Ayin: Btoi gak tu. Sbb tu budak2 takut ngan ko. Kekekeke.
Aku: Aku bukan mtk drg takut aku, drg dah pilih aku as leader, i do a job as leader. Dan hasilnya aku masih bersikap yg sama sampai hari ni. Aku xtakut sgt beb sbb aku tau aku buat mende yg betol. Kesannya kawan2 aku tau siapa aku dan apa yg aku mampu buat.

Perbualan tu tergantung dkt ctu lepas Ayin bukak citer lain. Dan hari ni aku nampak people perspective dari apa yg kita buat dulu. Aku mmg agak tegas dan serius dalam hal hak dan tanggungjawap. Xda tolak ansur. Itu yg aku blajar dari beberapa org berjaya masa zaman aku nak membesar dulu. Hak tetap hak, yg batil xleh nak kasi muka. Some people say, i am to serious with easy things. Satu contoh mcm kes ayin tadi. Tapi hakikatnya dalam hal2 kecik la akan membiakkan hal yg besar. Dari hal kecik xdibetolkan, sampai bila2 kita xkan betol. Sbb tu jgn bercakap pasal hal besar kalau hal kecik pon xleh nak betolkan.

Tapi disebabkan masyarakat dibiasakan dgn ambil sambil lewa hal2 kecik, tu yg bila ada someone yg tegur depa xleh nak trima. Jadi kita boleh samakan kisah dkt atas dgn peribahasa

"API, KECIK2 MENJADI KAWAN, DAH BESAR MENJADI LAWAN"..

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

19 comments :

lindosh said...

saya setuju bro.. kene profesional hehe

13may said...

masa asrama dulu, takkan citer dok sebelah katil ajer...

atas katil punya citer takde ker???

hahha hahha hahah

ixora said...

as a leader, hahaha..tringt dolu2..last2 kite kna buli...Xora tak ske pakse, cukup 3 kali tegur..pastuh x nk buat, baik aku buat..tp, last2 diorg respect jgk Xora, sbb Xora baik n berhemah...=)

kuchalana said...

lindosh - ya.. hidup permaisuri..

13may - hahaha.. ada2.. tu entry lain... kakakakakaa .. hampeh ko may..

ixora - bukan mudah nak jadi pemimpin yg baik beb.. maki hamun tu perkara biasa... bukan juga mudah nak puaskan hati smua org..

cemut said...

keke badan cam popiye dulu kan.astu jd pemimpin..mesti ramai takot tgk ketol2 kat lengan bro.

manje said...

salam

hurm idop ni perlu berprinsip...

PuteriSatu said...

oleh sebab itu..jangan bermain api...hiks....

ita.itu said...

wah ko mmg betul2 sorg yg bertanggung jwb ek..x bg can langsung kan..hehe

ku tak sempurna said...

patutla aku takleh jadi leader, sbb aku tak tegas... pastu aku sendr pun sk langgar peraturan... hikhikhik ;P

ku tak sempurna said...

patutla aku takleh jadi leader, sbb aku tak tegas... pastu aku sendr pun sk langgar peraturan... hikhikhik ;P

.::WaNiE::. said...

aku mmg lnsg xsesuai jadi leader sbb aku mudah kesian kat orang :|

kuchalana said...

cemut - kekeke.. drg kata aku garang beb.. rasanya aku ni kaki lawak ja.. mungkin drg xkenai aku dari dekat kot..

manje - btol beb.. xda prinsip.. kita akan jadi lalang sampai bila2..

puterisatu - wuih.. jgn main2.. kekeke

ita.itu - bg can.. kekekke.. slalunya xda la.. tapi bab anak2 aku masih flexible..

kuxsempuna - leader ada 2 jenis.. satu mmg dilahirkan (mahathir, anwar). jenis kedua yg belajar untuk menjadi leader (mcm kita smua)

wanie - yer ke? kekekek tu antara sikap bugis yg perlu dikikis..

Beruang Madu said...

leh tahan jugak... satu peribadi yg tegas lah yg banyak menyelamatkan keadaan... politik belakang bukan caranya...

Wiween @ Awin said...

mak aih...cam rapper lak Dr M ni.agagaggaag wa caya lu beb! :p

arsaili said...

salam..fuhh nasib tak dok hostel...dok hotel ada la..ahaks

Anonymous said...

popeye the 'general'...zero one...nomuro uno....tak ku lupa zaman remaja.....teringat satu incident kita kantoi budak ponteng pakai moto kapchai...ahak-ahak!

blood bro...
-s.a.w-

Anonymous said...

u wrote "Kalau aku lepaskan kau, org akan persoalkan integrity aku sbgai pemimpin"

n

"Kalu ko buat salah dan aku cover ko, org akan ckp aku sama dgn yg lelain. Sbb tu korg nampak aku xsama dgn org lain. Ko kene paham tu."


basically, u nyer tindakan mmg betol, kena tegakkan yg hak. but satu yg xbetul, u buat sbb pentingkan pandangan org terhadap u...mebi mcm pemimpin yg dibuat2...

tapi yg betul sbb "kuxsempuna - leader ada 2 jenis.. satu mmg dilahirkan (mahathir, anwar). jenis kedua yg belajar untuk menjadi leader (mcm kita smua)"

peace

~knh kl

.::WaNiE::. said...

nak wat caner..aku kan sorg ppn yg penuh dgn kasih syg kkakaka..


mungkin aku sesuwai menggantikan ng yen yen nanti..huhu

kuchalana said...

beruangmadu - yg main belakang dan politik belakang bukan caranya bro..

wiween - he alway the best..

arsaili - kekeke.. klu duk hostel pasti dah kene rangging..

saw - lord.. let us remember.. each days that come, we always be together..

knhkl - action is better than talk rather looking at people point of view. the best part is we do things for what? for people or for syok sendri.. that is leader for.. serve for people.. for that should i put people point of view in the leadership? The answer is YES..

wanie - setiap manusia ada role drg tersendri dalam alam ni.. jd xpyh le risau..