Pages

Saya Cikgu Garang

Disuatu malam yg tenang.

Makcik: Adam, hari ni belajar apa dgn baba?

Adam: Ari ni baba ajar mengira. Dia kasi buah rambutan suruh kira. Mula2 kira campur. Lepas tu kira tolak.

Makcik: Jadi Adam dah pandai mengira?

Adam: Entah, klu salah kira nanti baba rotan. Baba garang, tapi teacher Daiya lagi garang. (ada yg lagi garang dari aku rupanya.. ingatkan aku dah abis garang.. ish2)

Skang ni lepas solat magrib aku slalu kasi kelas tambahan kepada Adam and Mat Yie (anak staf aku yg duk tinggal dgn aku). Usually amek masa sejam ke sejam setengah ja. Aku rasa xpuas klu xabiskan masa mengajar drg ni. Ni antara perkara yg aku inginkan dalam hidup, kebebasan kewangan dan kebebasan masa. Aku nak tgk anak2 aku membesar depan mata aku dan berkembang mengikut acuan yg sepatutnya.




Adam buat senyum paksa.





Adam, Matyie dan adik. Tgk kat white board, tulisan cikgu yg buruk. Kuang2.




Tu dia rotan yg suka memakan org.


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

15 comments :

Ayu said...

garang untuk kebaikan tak per... yg penting berpada k?
lagipun, garang ni lah yg buat kids respect yet sayang kita...

cemut said...

hahaha..ad tokoh jd cekgu besar kalao tgk pd rotan tuh..
owh eyhh bro da ade anak ye.
tatau lak.but adam sweet la,muke bolatt

~chacha~ said...

nnt bila saya ada anak, tolong ajarkan jgk bole?
tp jgn la ajar kira rambutan...

m@m@ m1mi3 said...

aku juga mempunyai rotan yang serupa yang berharga RM0.60 sahaja.. hahaha.. tapi ko nyer rotan tu lawa lagi. aku nyer dah pecah 18 dah.. siap ikat ngan getah.. kuang kuang kuang... buku2 itu juga aku ader..(utk anak aku ler).. tapi keadaannyer juga jauh lebih buruk kerana si adik gemar utk menconteng. hehehe.. dan adik juga suka guna buku2 kakak utk dijadikan pampers beber dia.. waaaaaaa

lariiiiii

p.s: gi tgk umah aku. ader sesuatu utk ko terangkan...

ixora said...

bagusnyer baba cm nih..ajar anak sendrik...cume Xora kureng stuju kalo pkai rotan, rs mcm x respect kite, just sbb takut kena rotan..kenapa tidak menggunakan pendekatan bercerita..? rasanyer lagi mudah faham n lagi rapat...hope mnjadi sorg ayah yg soleh...amin..=)

IdaShah said...

bagus nya baba adam
rajin ajar ank
mcm aku gak rajin hahaha
x sabar tggu ank aku besar

ku tak sempurna said...

garangnyeeee.... tp rotan tu tak cukup besarla... :D

kuchalana said...

ayu - ya betol..

cemut - dah tua dah abang manis ni.. kekekek... anak dah 2 cemut ooii...

chacha - depa ni klu kasi mende2 pelik depa slow sikit.. kita kene guna brg2 yg selalu drg guna dan pakai.. cepat ja drg kira.. kekee

mamamimi - aku xmerotan pon.. saja kasi gempak ja..

ixora - method mendidik ada byk.. tapi memukul mmg ada dalam islam. aku ada satu member yg xpernah pukul anak dia dari kecik.. setakat bising2 ja.. hari ni smua anak2 dia xdgr kata.. melawan ckp ja kerjanya.. at last dia ckp.. aku patut pukul depa masa kecik2 dulu at least drg takut skit ngan aku.. dari psikologinya mmg perlu.. supaya ada gap antara anak dan parents.. dan build up

idashah - best wo ngajar anak2 ni..

kuxsempurna - rotan yg besar lengan ada dalam kete.. tu tuk pukul org jahat.. kekekke

Dayu said...

mcm tak terpaksa pun adam senyum tu..mcm suka je dia senyum lebar2 gitu..

bagus la garang2 mcm ni, bdk2 skrg mmg kena dibentuk mcm ni..

teruskan lah mendidik anak2 begini ye en kucha

farah aminuddin said...

bekengnyo cikgu

bozzobattousai said...

garang takpe, janji jgn pukul. anak nih kan macam kain putih org kata. Kita yg mencoraknye. nanti tlg ajarkan anak saya skali tau (bila aku ada anak r)

shafa said...

besar rotan...tapi dia org siap blh senyum2 lagi tue...jgn toalk rambutanmsuk mulut sudah ek...anak2 nanti tak cukup nak tambah plak...

kuchalana said...

dayu - sapa lagi nak ngajor klu bukan aku.. hu2

farah - dok bekeng slalu..

bozzo - boleh je.. anak tekak ada apa.. kakakaka

shafa - kekeke.. mmg pon.. lpas belajar smua bagi sama rata untuk dimakan.. kakaka

ixora said...

oh, ok...thanks...patut ah ank buah x takut ngn xora...balik nnt nk balun siap2..haha...

kuchalana said...

ixora - aku tak suh ko pi blasah drg.. cukup sekadar pengajaran..