Pages

Konsep Bina Dan Jual


Hari ni mai kita bercerita pasal konsep jual beli rumah. Dimalaisi ni, slalu sgt kita dgr citer kes rumah terbengkalai dan xsiap. Owner dah bayar, bank dah deduct tiap2 bulan tapi rumah xsiap2. Sapa yg nak dipersalahkan sebenarnya. Klu aku, aku akan letakkan kesalahan pada kerajaan. Sbbnya segala akta dan undang2 digubal oleh mereka diparlimen. Jadi bila jadi hal tentang hak pengguna, mmg penggubal dan penetap akta yg terlibat.

Actually klu kita pergi ke negara2 luar, kes2 mcm ni jarang2 berlaku dan some country xda pon berlaku. Cuma kat malaisi ja almost setiap inci kawasan ada ja yg berlaku. Pada aku penggubal akta perlu melihat dan memperkenalkan konsep BINA DAN JUAL. Maksudnya, developer buat rumah dulu. Dah siap baru jual. So far hanya satu developer je yg berani buat bende ni iaitu PERBADANAN KEMAJUAN NEGERI SELANGOR (PKNS). Byk rumah2 dalam negri selangor under PKNS dibuat dulu dan baru dijual. Dan kebanyakan anak negri selangor akan dapat kelebihan untuk beli rumah under PKNS dgn harga yg lebih murah dan lebih mudah.

Yang aku pelik, dalam hal rumah ni slalu sgt badan2 terlibat bermain taichi. Point sana sini kata org lain salah. In the end yg problem dan jadi mangsa pengguna jugak. Bukan xleh nak impliment perkara BINA DAN JUAL ni. Kalu nak buat akta org meliwat satu hari ja boleh buat. Tapi klu nak buat akta untuk pengguna punya la payah. La ni bank2 kat malaisi ni ada sikit kurang asam. Alway melihat kepada keuntungan semata dan xterpikir untuk melihat tanggungjawap sosial. Apa la salahnya klu bank sendri masuk share dgn trusted developer n become the developer. Buat rumah dan pegang hak rumah tu. Harga rumah should be less dan lebih mudah berurusan dimana kita xda developer ditengah2.

Kdg2 aku xpaham gak bank2 ni. Duit depa yg billion2 tu dtg dari GLC. GLC plak amek duit dari tax payor. Jadi dalam erti kata lain they use people money to run the bank and country. Why not it return back to people by do something like this. Dah untung billion2 tapi bonus pekerja bank sangkut berapa lama. Ni dgr2 baru depa bayar bulan ni tuk 2 tahun punya increament yg union lawan. Byk mende2 pelik actually kat malaisi ni. For that kita kene sedar hak kita sebagai pengguna dan pembayar cukai.

Ole.
* Semalam harga minyak diSingapore telah diturunkan buat kali ke-5 dalam 20 hari. Dan semalam juga adalah jumlah terbesar penurunan since 2003. Sapa kata xboleh turunkan harga minyak. Futher Singapore bukan negara pengeluar minyak. Pikir2 la.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

12 comments :

ita.itu said...

betul tuh..sng kalo buat dulu br jual kan..budus la drg nih..oh ye ke rega minyak dah turun kat singapore..jom kita duk sana..hehe

cemut said...

mesia negara penindas..menindas sesama sdirik.

KM said...

Rakyat Msia majoriti masih menyokong Barang Naik bro. Sebab tu harga malaysia susah nak turun hehehehe

m@m@ m1mi3 said...

bek beli umah yg da siap. bio ler mahal sket, tapi takder risiko terbengkalai la aper la.. huhu

hurmmm takder plak aku dengar kecoh2 harga minyak singapore turun kan.. takder plak pihak2 tertentu tu nak wat perbandingan dengan kemampuan pihak singa menurunkan harga.. tapi kalo negara len naikkan myk, kemain dia kata kita masih murah la, itu la ini la..

apa la nak jadi....

ku tak sempurna said...

malaisi jd camni sbb rakyatnya "mudah lupa"... bagi RM625, terus lupa apa yg k'jaan buat. Cepat2lah tukar pemerintah...

Dayu said...

beli umah bank auction sale je lah, senang..confirm umah tu dah siap...

entah bila harga minyak turun, tggu org tu turun dulu la kot..

kuchalana said...

ita.itu - sng.. tapi org2 kat atas nun buatkan dia jadi susah..

cemut - sabo cemut.. sabo..

KM - ya btol.. slagi generasi2 ke 2.. ke 3 dan ke 4 masih ada.. mmg payah la.. kita dari generasi ke 5 dan ke 6 majoriti dah nampak apa yg generasi sblum2 ni nampak..

mamamimi - mcm2 dah jadi.. la ni depa duk sibuk cari idea camna nak tgk pungkok pak nuar.. ada ka mcm tu.. yg rakyat makin susah depa buat xtau.. sibuk la pasal merc pasal gabungan sana sini.. apa ra..

kuxsempurna - rasakan la.. sapa yg duk pangkah manusia2 korup tu.. hu2.. jgn marah aaaa..

dayu - aminn...

13may said...

menarik ulasan nih...

bro,
dlm keadaan gawat sekrg nih, mana lagi untung beli umah...

freehold atau leasehold???

sebab skrg kat area sini..byk umah leasehold tgh dok naik...murah sikit dari freehold..tapi long term, tatau la camna...

aku sikit confuse tentang situasi nih...tapi byk2 gak member aku yg amik leasehold...

.::WaNiE::. said...

tension

~Cinta Milo Ais~ said...

jom pakat dok dalam khemah hehe..

axim said...

apa nak jadi ngan malaysia kita...dah macam macam sangat berlaku skang..

pasal rumah tu aku sangat setuju ngan ko....baik buat dulu baru jual...akta pengguna pun payah depa nak gubal kan...hishh..

kuchalana said...

may - ada pro and con klu nak beli leasehold atau freehold ni.. leasehold untuk 99 tahun sahaja.. lepas itu kerajaan akan ambil balik rumah tu.. depa boleh extand 15 tahun ja lagi tuk kita cari rumah lain.. freehold mmg kita punya sampai mati.. tapi kita xkan idup sampai umur 99 tahun.. futher hak 99 tahun adalah dari hari tanah diberikan kepada developer tuk buat rumah.. bukan dari tarikh kita sign SNP.. jadi xda masalah yg mana2 pon..

wanie - eya dah mai keje cyber jumaat ni.. dia nak ajak minum2 nanti kat bangi.. dia nak pindah equine katanya..

cintamiloais - jommmm...

axim - la ni aku suka nak sedarkan kawan2 blogger pasal hal2 kita sebagai tax payor.. pengguna dan yg menanggung sgala keputusan dan sistem yg dibuat oleh mereka2 yg kapitalis.. FCUK THE SYSTEM..