Pages

FaktaorAuta - Camna Nak Naikkan Gaji Maximum Dalam 10 Tahun

Nih aku nak share sikit ilmu untuk menaikkan gaji anda ke 200% dari gaji yg anda ada skang dalam tempoh 10 tahun anda bekerja. Aku dah buat kaedah ni dan ianya berkesan. Aku bukan dpt 200% tapi more then that. Orait kita ambil contoh untuk satu kes. Untuk job pertama sorg programmer starting about RM2200. Then after 2 years dia jump ke company lagi satu. Dia akan demand at least 40% dari current salary yg ada. Dan dia akan terus buat mcm tu dalam tempoh tiap 2 tahun. Means kira2 mudah dalam tempoh 10 tahun dia akan ada 200% dari gaji dia mula2 dulu.


Actually bila kita nak jump company. That is standard to ask increament 10% to 40% dari company baru ni. Klu depa boleh kasi almost same benefit atau lebih baik ckit dan increament between the range then jump ja jangan tunggu. Klu depa boleh kasi 50% ke 60% increament, senyum la korang. Tapi average drg akan kasi between 15% ke 30% dari gaji anda skang.


Ok. Klu kita trus duduk kat company tu tuk 10 tahun apa pulak kira2 yg kita akan dpt. Orait. Standard sesuatu company dia akan kasi increament between 3% to 8% setahun. Nasib2 la. Tapi average drg akan kasi byk tu base on current inflasion rate. Jadi klu dalam 10 tahun kita cuma akan dapat maximum incremant dari basic salary yg pertama dalam 80% sahaja klu kita masih duduk dekat company yg sama. Mana untung 200% and 80%?


Yg jadi masalah adalah kita ni terlalu setia dgn satu company dan terlalu selesa bila dah jadi senior. Actually itu amat merugikan sbb byk tu ja la kita akan dapat sampai bila2. Tu yg kadang2 ada budak baru masuk, gaji depa lebih lagi dari kita walau pon kita senior. Sbbnya seperti yg aku dah terangkan kat atas.


Ok, camna nak dpt lebih lagi dari 200% increament? Orait, klu boleh biar anda betul2 expert dalam bidang dan scope kerja anda. Itu akan menjadikan anda istimewa. Contohnya, aku sendri yang terlibat dalam sector insurance dan banking as programmer. Jadi expertise aku is insurance dan banking business rules. Dan on top of that expertise aku adalah programming dalam beberapa platform dan kaedah. Jadi lagi lama aku buat mende2 ni lagi bertambah la value aku bila aku jump ke mana2 insurance atau banking sector.


Yg menjadi masalah pada kita bila kita xtetapkan apa sector kita akan bekerja, bidang yg kita buat dan berapa lama kita akan buat. Bila dapat ja keje baru, sector dah tukar dan scope kerja dah tukar. Jadi mcm kita mula balik dari zero. Camtu bila value kita nak bertambah. Jadi dgn value yg kita bawak tadi dari sector, scope dan expertise kita boleh demand maximum dari current value. Aku pernah dapat increament almost 60% dari basic salary aku dulu.


Orait, satu kes lagi, bila kita nak resign ja sure company kita akan counter offer kita (itu pon klu korg bagus dan diperlukan). Jadi jgn jadi bodoh. Buat balik kira2 camna aku kasi kat atas tadi. Klu company tu bleh kasi ko increamant 60% dari gaji skang. Then stay, klu dak, blah ja. Mengikut kajian, it standart tuk seseorg tuk jump at least 6 kali seumur hidup. Jadi xpayah risau nak tukar2 kerja ni.


Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

21 comments :

.::WaNiE::. said...

aku suke bidang akaun

aku suka buat akaun

aku sedang kerja di bhgn akaun

tapii

aku blajar office mgt - : PA

aku tak suke jadi PA

aku tak suke berkepit ngn bos

caner ?

IdaShah said...

aku dah 3 thn keje kat sini
klu dpt baik pny offer harus aku
melompat lbh tinggi

manje said...

salam bro

hehe kite just leh tmbah 'knowledge' aje le... :)

>> comeinye budak2 2 org kat bwh tu... anak2 sape la tu :p

kuchalana said...

wanie - apa ko blajar blum tentu itu yg ko buat... maksud aku masterkan bidang ko tu.. dan specifickan sector dia.. baru org nampak..

idashah - xkisah berapa lama beb.. janji payment bagus... aku klu tgk payment xmemberangsangkan.. jobstreet la hari2.. kekke

manje - dalam bidang pendidikan pon sama beb.. carik pengalaman dkt skolah atau U atao poli yg ok.. pas2 mtk pindah ke skolah or U yg ada nama.. dari situ value kita dah ada.. pas2 mtk pindah kolej2 swasta yg bleh kasi payment 2 kali ganda.. ramai kawan2 aku dah buat cam2..

cemut said...

keja sdrikkk cane nii..nk suh sape nek kn gaji waaa.

cendawanintim said...

good info, tapi bagi saya, co. nih dah yang terbaik bagi orang cam saya, sebabnyer:-

1. ikut ske ati nak masuk kul baper
2. Bonus minima 3 bulan gaji setiap tahun plus sebulan gaji time raya, itu minima, pernah dapat 6 bulan, trip ke obersee lagik, orait la tu kan...
3. bos nak buang saya camana, RAHSIA banyak dalam tangan wooooooo....

tapi kalu ikutkan ati, saya lebih ske berniaga, buat bisness sendiri, saya benci opis politik, saya benci kaki ampu....huhuhu...

camana tu???

kuchalana said...

cemut - keje sendri xtermasuk dalam tip2 tu.. tu kita citer dalam entry lain.. kekeke

cendawanintim - aku pon ada business gak skang ni.. dalam sbulan aku bleh dpt more then 10K, tapi aku masih bekerja.. sbbnya.. satisfaction bila buat kerja yg aku buat skang.. mcm aku ckp.. klu kita dah terlalu selesa, kita xkan amek langkah lain..ia bergantung pada individu... dulu aku cam2 gak.. selesa dgn apa yg ada.. tapi bila dah blah masuk company lain.. aku nmpak perkara lebih baik dari yg dulu interm of everything.. antaranya

1. lani keje bebas. pakai tshirt n jeans ja.. company dlu2 xbleh
2. dulu bonus setahun 2 kali.. la ni bonus 3 bulan skali..
3. masuk keje suka hati.. balik suka hati.. cuti suka hati.. janji keje siap..
4. gaji lebih 5K.. xda isu duit kat cyber ni..
5. kat pantry ada mesin urut.. mesin air panas free.. mesin coke free.. ada meja fusball n makanan free

klu aku duk company2 lama dulu rasa xmerasa la apa yg aku rasa skng.. camnaaa.... kekekek

Ko keje kat petronas ekkk... ala.. kat trengganu tu petronas ja yg bayar 6 bulan bonus.. hu2..

wanie said...

aku nak gak menjadi seorang yg terlatih bidang akaun:(

JM said...

saya nk benti jd PA
sy dh bosan kene igt sumer schedule bos..

sy nk jd pengembala kamben sepenuh mase.. ok dak bang.. huhu

Dayu said...

pembakar semangat untuk yakin bertukar keje ni..
*yelah, aritu kan takut kalau silap buat keputusan

buat as bro kata it standard tukar keje at least 6 kali...ok lah. ni baru 2 kali tukar keje dlm tempoh setaun setengah keje...

PuteriSatu said...

salam kenal...nak komen entry kat bawah ni..comelnya adik tu naik bikes tuh..so cute botol susu dok belakang tu..kelakar tengok..

ku tak sempurna said...

satu je pesanan org2 tua : "batu yang berlumut takkan dilekati lumut"

-sendiri mau ingat :D

Honeylemon said...

wah.... gitu ker???? x sure org nak amik ker tak.. huhuhuuu sbb every 2 years tukar keja..... ahakssss...

axim said...

camana ekkk nak start wat business??kalau terus kerja macam ni tak kaya kaya la aku smpai ke tua....

Ayu said...

fakta menarik yg akan ku implement kan dengan kadar segera.. uhuks!

kuchalana said...

wanie - amek cert la beb klu nak yg gedebance..

jm - setuju... berniaga sendri lagi untung dari kerje ngan org ni..

dayu - xpayah le risau.. rezki datang dari tuhan beb.. bukan dari mahkluk..

kuchalana said...

puterisatu - tu la satu2nya anak dara yg aku ada.. hu2

kuxsempurna - lumut bukan kat manjung ker? kekeke

honeylemon - kalu 2 tahun skali masih reasonable.. klu stahun skali.. org akan argue ngan kita why.. klu3 tahun skali standard.. klu xbergerak langsung tu randanya setia.. kekeke

kuchalana said...

axim - mudah ja.. klu berminat aku bleh mentorkan.. la ni aku dah ada 3 successfull people yg aku mentorkan.. dari zero to hero.. yg penting kemahuan.. pengorbanan dan ketabahan.. itu ja.. duit xda pon boleh diadjustkan..

ayu - keberkesanan tidak dijamin.. tapi secara kasarnya ia berkesan..

m@m@ m1mi3 said...

aku plan nak sambung master after few years keje kat sinun. pastu tgk ar kalo2 leh melompat lebih tinggi. ko rasa ok tak plan aku tu??

ye la.. aku ni da ader komitmen. takder tempat nak bergantung harap. kena berdiri atas kaki sendiri. so aku agak takut2 utk main jump2 ni. ader cadangan tak bro??

kuchalana said...

mamamimi - ko keje la dulu elok2.. stabilkan idup baru citer nak jump.. k

ad3ck said...

bro thanks for sharing. ku akan amalkan kat company baru nnt ;)