Pages

Demi Masa



Mari kita bercerita tentang masa dan penggunaannya. Umur standard untuk org dimalaisi hidup adalah selama 65 tahun. Jadi 65 tahun x dgn 365 hari = 23725 hari kita hidup.

Tidor
At least 8 jam sehari, jadi 23725 hari x 8 jam = 189800 jam = 7908.33 hari = 22 tahun

Makan
At least 30 minit skali makan dan kita makan almost 6 kali sehari, jadi 3 jam sehari = 23725 hari x 3 jam = 71175 jam = 2965.63 hari = 8 tahun

Solat / Beribadah
At least 30 minit skali dan 5 kali sehari, jadi 2.5 jam sehari = 23725 hari x 2.5 jam = 59312.5 jam = 2471.36 hari = 7 tahun

Bekerja/Bermain/Bersekolah/Shopping/Bersukan dan perkara2 harian lain
At least 8 jam sehari, jadi 23725 hari x 8 jam = 189800 jam = 7908.33 hari = 22 tahun

Lepas tolak smua ni kita ada balance 6 tahun lagi untuk perkara2 lain. Mungkin masa antara kita melakukan sesuatu, contoh masa antara perjalanan kita pergi dan pulang dari pejabat.

Cuba tgk betol2 apa perkara yg paling byk kita buat dalam hidup kita. TIDO dan BEKERJA. Almost 1/3 hidup kita untuk tido dan bekerja. Tu yg aku slalu bising pada org2 yg kaki tido ni.
Klu ikut kira2 kasar mcm ni pon dah 1/3 hidup dihabiskan untuk tido. Klu kira detail mau separuh dari hidup kita ni untuk tido ja.

Then cuba pulak tgk perkara paling sikit yg kita buat dalam hidup kita ni. SOLAT dan LAIN2. Jadi kita pikir2 la ekkk..

Maksudnya..
Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan melakukan Amal Salih. Dan mereka pula bermuafakat bersama-sama dalam saling memberi pengajaran tentang Kebenaran dan Kesabaran.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

11 comments :

cemut said...

;(

m@m@ m1mi3 said...

insaf aku. da ar kuat tido, kuat makan, kuat segalanya la.. smayang je tak kuat ni. isk isk isk..

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii

KM said...

Betui bro...kalau nak kira ibadah tu malu sgt kita depan Allah. Cam xlayak je nak bergelar hamba Allah...

~chacha~ said...

entry ni banyak memberi makna..
kipidap bro..

axim said...

kalau aku tambah satu lagi bolehtak???banyak masa habis nak blogging nih....hishhh aku tak taw dah camana nak kontrol..haha

*bagus peringatan nih...TQ

ku tak sempurna said...

;I tak terkata...

ixora said...

insaf...semoga diampunkan dosa2 silam..amin..

axim said...

DEMI MASA-TERINGAT LAGU raihan...

mmmm ingat lima perkara sebelum lima perkara...

kuchalana said...

cemut - :)

mamamimi - yg tu aku tau lama dah.. kakakak

KM - kadang2 kita ni nak kene ada booster baru kita terkejut kejap.. klu terkejut slalu lagi bagus.. kekek.. elok kita berpesan2 dalam konsep yg mudah.. termasuk diri aku sendri..

chacha - kuchalana sentiasa bercerita bende yg mudah yg slalu kita lupa..

axim - blogging termasuk dalam kes 8 jam tuk lain2 hal.. aku suka lagu tu dan sentiasa beringat tentang 5 perkara tu.. jadi bersyukur tentang 5 perkara sblum mai lagi 5 perkara..

kuxsempurna - hahahaha.. tak terkata juga berkata2...

ixora - aminnnnn..

cendawanintim said...

Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan melakukan Amal Salih. Dan mereka pula bermuafakat bersama-sama dalam saling memberi pengajaran tentang Kebenaran dan Kesabaran.

Ingat mengingati tu perlu...dan jadikan ia sebagai pahala berantai..

kuchalana said...

cendawanintim - Insyallah..