Pages

Terima Kasih LAH

"Ini ada berita terkini dari bilik berita. Perdana menteri baru sahaja mengumumkan knaikan harga minyak sebanyak RM0.80. Kenaikan dari RM1.92 ke RM2.72 seliter berkuat kuasa bermula tengah malam hari ini. Sekian. Kllllllasik Nationallllllllllll"

Aku terus capai HP and SMS beberapa kawan2 yg kurasakan penting untuk tahu perkembangan terkini yg baru aku dgr dari radio sekejap ni.

SMS dari aku
"Myak naik 80sen start sok. RM2.70 Seliter. Hampehhhh"

Reply2 dari kawan2 aku

"Sayang Pak Lah. Hehehe"

"Well, apa mau buat, mtk la krajaan cmpuran setel. Wahaha"

"Pasni duk umah jela. Xpyh jln2 myak da mhl.Huahaha"

"Betul ke? Aduh gile babi - bile nak istihar harga baru?"

"Jadi RM2.72, gile mahal - m$mp*s la kerajaan skang ni"

"Diesel naik bape?"

"I am driving alone 2 sbn, guess wat, at every petrol station i pass thru, sgt byk kete brator nk isi minyk"

"S*&l btol, naek lg myak ni"

"Tu la, naek bkali ganda plak tu. Sian kat org miskin trus miskin, confirm Pak ^&* trun pas ni"

"Ingat rm625 tu byk sgt ke - c&l&ka betul- bende makan sure naik lagi gile2, b#!i btl"

"Skim susu percuma kat skolah pon ada org songlap, klu rm625 aku pasti xsampai ke golongan sasaran"

"Kenapa kasi rm625 pada org yg ada kete je, aku yg naik bas ni xdpt apa2 ke, aku byr cukai gak pe"

"kakaka, drg kira kelas rakyat dari CC kenderaan yg kita pakai, ingat ni uganda ka"

"Aku ada 4 kete CC rendah, aku patut dpt ke rm625 tu, moto aku ada 2, untung la aku"

"Ko tgk TV3 - balaci tgh taici"

"Aku xpaham camna drg pki - klu api naik - komuter, lrt, putra tmbg musti naik"

"Nak suh kita matg, berjimat cermat, lawak la"

"Rasanya suma yg tgk tv, tgh menyumpah org2 kat dalam tv tu"

"Man, ko ada supply kuda or lembu dak, aku nak trade in ngan kete aku la"

"Pakai NGV wei.. hidup NGV"

"Hidup Pak Lah. Horreyyyy"

Rasanya aku malas nak ulas hal ni lagi. Dah byk entry aku tulis pasal hal ni dari sudut simple economy calculation. Kesan maximum dari kenaikan ni akan terasa 3 bulan dari hari ni. Jadi mari kita sama2 tgk sapa yg kenaaaaaaaaa.
Maklumat Kenaikan
Petrol - Dari RM1.92 ke RM2.70 setiap liter kenaikan 78 sen
Diesel - Dari RM1.58 ke RM2.50 setiap liter kenaikan 92 sen
Elektrik - Naik 20% start Julai
NGV - 63.5 sen setiap liter tidak berubah
Latest - Gas memasak akan dinaikkan 187% berkuatkuasa Julai ni

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

15 comments :

lindosh said...

hahaha lawak la baca reply2 semua tu. semua tensen n bengang LAH sesangat!

gaji jugak harus dinaikkan 40%!

manje said...

salam

bagi pendapat kite... em seorang pentadbir atau kepala negara ni mestilah seorang yang 'business' 'economic minded'... barulah tak kerap sgt itu ini naik... itu pndpt kite la...

>> apepon idop tetap kene truskan jua... huhu

Anonymous said...

Aku stuju ngan 1 reply yg ckp yg miskin trus miskin beb... i2 yg first kluar kt otak aku yg dh tepu ngan tesis bile dpt tau minyak naik.. Pak Lah nie tgh gali kubur sndiri!! wahaha pening aku duit makn ciput!!!

kuchalana said...

lindosh - sok aku masukkan entry kenapa gaji xnaik2..

manje - bukan tu ja.. semangat kebangsaan kena tinggi tuk pkir masalah org ramai.

mahluk ghaib - aku dpt rasa dia ada plan lain, dalam politik mcm2 bleh jadi. Klau ikut logik dia dah kalah baru2 ni tapi still nak kasi org susah. Sdgkan dia bleh amek ati org ramai tuk pecaya ke dia ngan kasi more subsidi. Aku rasa dia mmg purposely wat mcm ni. Sbb dia ko pki sendri... hu2.. aku xnak ditangkap under akta menghasut.. kang duk sblh RPK lak nanti..

IdaShah said...

mampos! suruh org jimat dia tu tak nak jimat...

pak lah kena naik kapal terbang biasa jer. kapal terbang peribadi dia tu jual lah kasi subsidi kan minyak hehehe

Anonymous said...

kalau cam ni, kalau nak pergi jamming kena pakai beskal laaa....uhuk-uhuk....

-shah-

.::WaNiE::. said...

kesimpulan : aku org first yg balas sms ko ..hurrey..dpt adiah tak??


Malas nak ckp apa dah pasal isu nih..bukan sbb aku redha..xredha sebenarnya..xada ke member ko penembak tepat jarak jauh..kasik tembak jek bleh tak...pasni aku confirm dah xdpt nak simpan duit dah..

nasazfrog... said...

ckp la ape nak ckp,, yang naik tu totap naik kan,, kito ni mampu bercakap jer,,, terimo yo lah,, tak puashati jom lat tali li lat tam plom ngnn den... :)

kuchalana said...

idashah - tol gak kan.. smua mentri kene pakai duit sendri pasni byo minyak n tol.. xleh claim..

shah - aku dah order kete lembu.. kita naik ramai2..

wanie - yer ker ko.. kekeke.. ada org lain lagi.. ko xbaik tau nak wat camtu.. ALLAH lebih tau tuk tiap sesuatu

nasafrog - actually kenaikan ni boleh dikawal.. mcmmana nak kawal? tanya madey n pak nuar camna drg bleh kawal sblum ni.. futher kita kene sedar pasal inflasi.. at one level, public akan gunakan tangan drg sendri tuk nyatakan rasa xpuas hati lepas ni (contoh indon n pilipino).. nak ke kita hidup dalam keadaan huru hara sambil talitanplom.. aku xnak wei..

mama ranggie said...

dah malas nak cakap apo...

redha ajelah kan...

kalo lah kite 'PM'..

dah lama minyak 10sen seliter...

hehehe...

lepas ni jom kite pakat2 naik beskal plak k!

kuchalana said...

mamaranggi - xpyh cakap... telan ja smua.. kekeke.. ALLAH lebih tau tuk setiap sesuatu...

Wiween @ Awin said...

uih..mcm kenal jek slh 1 sms tu.wahahahah ape mau buat.semua rega brg naik..itu lah dia ragam kehidupan..xpe, sbr separuh dr iman.;)

kuchalana said...

wiween - sabo tanpa action salah sbnarnya dalam konsep kehidupan.. kita xbleh nak trus serah pada takdir ja perkara2 mcm ni sbb kita boleh mengubahnya.. hu2

imz said...

tula..aku pun rasa..penggal depan paklah turunla...x de org nk sokong dia lepas ni...

.::WaNiE::. said...

aku kata aku yg 1st balas sms ko laaaa...hihih..mintak adiahhh