Pages

Special Request Untuk Smua

Telahan aku betol skali lagi selepas beberapa telahan dalam beberapa siri entri aku sblum2 ni. Aku ada mengatakan tentang tsunami ekonomi (kejatuhan ekonomi terburuk dalam sejarah dunia) yg akan berlaku dari june sehingga akhir tahun ni. Korang boleh baca beberapa artikel international yg juga menyatakan kebimbangan yg sama.

Dari maklumat SOROS, antu yg menjatuhkan ekonomi beberapa negara dan bank2 terhebat dunia, recession kali ini adalah yg terburuk dalam sejarah dunia dan kesannya mungkin membawa kepada kejatuhan beberapa tamadun dunia. Antara factor yg terlibat adalah, kenaikan harga minyak yg xdpt dikawal, kemerosotan bekalan makanan dunia, bencana alam yg terlalu banyak, perang di timur tengah dan keadaan huru hara dibeberapa negara yg mengawal minyak dan makanan. La ni ekonomi US and UK dalam keadaan cukup teruk. Bila drg betol2 jatuh, masa tu NIKKE, BSKL, HANSENG dan sgala yg rlated akan jatuh sama.

Dari artikel dia, ekonomi dunia akan mengalami kejatuhan bermula dari selepas Olympic dan keadaan kali ni akan lebih truk dari recession 1998, 1988 dan 1978. Pd yg xtau there is a cycle of economic movement setiap 10 tahun. Dari naik ke turun menjunam dan akan naik balik. Jadi adakah kita mampu untuk menghadapi keadaan seperti 1998 dimana byk company bungkus, ramai org terjun bangunan, ada yg jadi giler, ada yg balik kg tanam sayur, ada yg diberentikan kerja dan kuasa membeli menjadi kurang.

Dan org bijak mcm madey pon xdpt naikkan ekonomi slepas hal tu sampai kehari ni. Tapi dia bijak dgn control nilai Ringgit ketika tu dan menjadikan negara kita stabil dan tidak huru hara. Jadi kita xla rugi sgt dalam dagangan antarabangsa. Tapi aku pelik bila xda org dalam kerajaan skang yg really look into this matter. Xkan dah kene baru nak amek tindakan. Xbanyak ckit at least come out ngan proper plan awal2 supaya rakyat sedar dgn keadaan ni. Entah la... pada korg2 smua, jgn kata aku xbagi tau plak hal ni. Jadi berjimat cermat lah mana yg perlu, mana yg rasa2 nak tukar kerja, pikir2 la dua kali. Mana yg nak tambah hutang pon pikir2 la dua kali. masa tu interest akan naik maximum. Pikirkan alternatif lain tuk terus idup.

Ole.

* EBOOK aku 100 Cara Berjimat Cermat dah siap dan dalam process editing. Pada sesapa yg berminat sila drop email ke papai_olive@yahoo.com. Aku akan mula edarkan ebook ni minggu depan secara percuma.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

7 comments :

mamaranggie said...

kena lebih peka skrg!

.::WaNiE::. said...

sbb org krjaan la ni dia xpikir lar..janji dia masyukk..sudah..

nasazfrog... said...

bro lu ade email gua kan,,,, hah anto jer la.....

arsaili said...

wahh good issue

13may said...

risau risau

lindosh said...

hurmmm!

soklannyaa!

adakah no 8 ituk membawa kepada kejatuhan??

tapi saya suka pada no 8.. uhuks!

saya nak itukk ebook percumaa nGee :D

email lindosh@gmail.com

kuchalana said...

mamaranggi - hari2 klu boleh...

wanie - biasa la tu.. tekak kene jaga..

nazasfrog - orait..

arsaili - look at the link.. u will suprise..

13may - may.. mana2 company related to US and UK.. mostly akan tutup .. mcm tahun 1998.. ramai bungkus.. bebaik bro..

lindosh - arahan diterima tuan.. hu2