Pages

Kenapa Gaji Xnaik2

*Ilmu yg anda perlu tahu. In fakta bukan auta.

Mcm smua tau, smlm minyak naik. Jadi mcm yg kita tau harga barang keperluan dan segala yg ada disekeliling pon akan naik termasuk mas kawin, hantaran meminang, nasik campur, susu anak, tambang bas skolah anak2, yuran tusyen, package percutian, buffet kat hotel, SMS dan mcm2 lgi.

Tapi satu ja, gaji duk takuk tu ja. Klu ada kenaikan pon xsampai la 10% dari basic salary. Klu dpt 10% tu kira bertuah dah. Kenapa? Meh aku nak share skit apa yg aku tau. Kenaikan gaji sebenarnya bergantung kepada peratusan inflasi yg bank negara declare dan satu lagi sudah pasti la bergantung kepada performance company, untung atau tidak. Jadi klu bank negara declare sikit maka kenaikan pon sikit le. Hu2. Jadi apa itu inflasi. Inflasi adalah kenaikan yang berterusan dalam tingkat harga umum. Iaitu peningkatan trus harga barang keperluan yg akan menyusutkan nilai benar wang anda.

Jadi bank negara (BNM) mendeclarekan inflasi dimalaisi adalah sebanyak 2.5% ke 3% max dalam tahun ni. Aku bukan nak ngata la, tapi korg compare plak fakta yg aku nak share ni. Kadar inflasi di Singapore adalah 6% setahun. Jadi baru2 ni klu krg ada terbaca paper drg ckp kenaikan gaji depa up to 10% - 30% dari basic salary. Kenaikan gaji amat tinggi sbbnya inflasi pon tinggi. Jadi kenaikan bergantung pada inflasi, itu teori kenikan gaji tadi. Sini aku nak korg pikirkan fakta pasal 6% inflasi bagi negara sekecik tu dan malaisi 3% bagi negara sebesar ni. Masuk akal dak. Pada aku fakta dari BNM yg boleh dipertikaikan, kenapa inflasi sekecil tu sdgkan realitinya kita tau it could be more than 6%. Sbb tu bila inflasi kecik dan kenaikan gaji pon akan kecik la jugak.

Klu BNM declare inflasi lebih tinggi, kenaikan gaji akan setara dgn nilai inflasi. Klu declare rendah dari fakta, inflasi akan trus meningkat dan akan melemahkan sistem ekonomi tu sendri dan ianya akan jatuh ketahap kemiskinan bila inflasi xdpt dikawal. Jadi sesutu negara akan runtuh bila inflasi terlalu tinggi. Contoh Indonesia dan Filipina. Xpaham? Bukak buku ekonomi atau search kat google. Kekekeke...

Futher aku nak korg sedar satu perkara, slalu paper akan compare rate minyak atau apa ja kenaikan harga ngan negara keliling kita. Kira2 tu salah sebenarnya. Korg kene kira dolar to dolar baru korg nmpak murah ke idak ngan ngara2 lain. La ni depa slalu convertkan calculation tu ke RM mmg la nmpak kita lagi murah dari negara2 keliling kita. Klu Rupiah convert ke dolar dan RM ke dollar baru nmpak sapa lagi murah. Cuba klu xpercaya. Satu penyakit dalam negara ni bila fakta slalu jadi auta dan auta slalu jadi fakta. Jd bukak minda, jgn slalu kne tipu.
* Pagi ni BNM declare inflasi 4.2% dan akan trus naik to 5.3% by end of the early next year, tertinggi dalam sejarah katanya. Lagi BSKL jatuh kaw2 smlm dan dijangka akan trus jatuh sbb hilang keyakinan dari pelabur tuk melabur. Suasa smasa smakin menarik dan berwarna warni.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

imz said...

brg naik semua..tp gji plak lambat naik..kalu naik pun skit je..adehh...aku tension nihh...!!

mama ranggie said...

kena ikat perut lah nampaknye pasni...

thanks for sharing this ya!

.::WaNiE::. said...

aku sudah mula membawa bekal nasi (xtau brapa lama)

tapi....

tabiat membeli barangan aku xbleh ubah lagi

kuchalana said...

imz - sabo manyak kak...

mamaranggi - jgn ikat... tapi lebih berjimat cermat

wanie - aku dah lama bwk bekal nasik ke opis.. jimat + berkhasiat..