Pages

Apa Nak Dikata


Aku dapat gamba ni dari salah satu political blog. 1st impression aku adalah "No wonder ada party politik diSabah nak keluar dari gabungan parti pemerintah". Actually gambar ini diambil di Sabah. Dilihat bagaimana nasib anak2 yg mahu berjihad kejalan Allah untuk menuntut ilmu yang terpaksa bergadai nyawa naik titian yg hanya menggunakan tali. Silap langkah, terus kedalam sungai.

Mungkin kita boleh katakan "Ala, tempat drg tu ulu dan jauh kependalaman". Soalan aku plak, mak bapak drg jugak mengundi dan membayar cukai kenapa tidak mendapatkan hak yg sama. Kita kalau anak2 terpaksa melintas jalan dihadapan skolah pon kita bising mintak sekolah sediakan jejantas atau sediakan pengawal trafic supaya mudah anak2 kita hendak melintas. Sedih beb, 51 tahun merdeka, masih ada manusia yg dipinggir dan dinafikan hak mereka. Aku xrasa Sabah miskin sgt. Hasil bumi dia cukup banyak. Pikir2kan la klu kita berada ditempat mereka.

* Hari ni RTM cancelkan tayangan live dari parlimen, dgr2 ada citer panas hari ni. Dari blog seorg MP, political tsunami kedua will happen today diparlimen. Jadi kita harap xda perkara tidak baik yg berlaku. Smoga segala perubahan dan pembetulan dijalankan secara berhemah dan smooth. Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

mama ranggie said...

dah pernah baca dah berita pasal nih...

.::WaNiE::. said...

apa kes kat parlimen weh

apdet aku:P

JM said...

Ya Allah.. tak leh byg kalau budak2 tu adelah anak2 buah kita.. ari2 berdepan dgn maut...

imz said...

ngerinya tgk..takut aku..aku plak takut air..tinggi...adehhh

ixora said...

1st time tgk bbdk cam gini kat Tamparuli kalo tak silap..(ilang ingatan 2 minit) hehe..tp bbdk nih cm biase je...ade yg ke sekolah, tp tak pandai cakap melayu @ inggeris... ape lah mknanyer tuh..?

.::WaNiE::. said...

apdet pls :D