Pages

Raja Petra - Legend with his own way

* Latest : RPK baru sahaja dilepaskan 10 pagi tadi.

Mungkin ada yg xknai Raja Petra Kamarudin (RPK) ni. He is owner of MALAISI TODAY weblog. Mamat ni slalu kluar ngan artikel kontroversi dalam weblog dia. Actually aku nak kasi dia tabik spring sbb sejarah blog dimalaisi ni telah dipopularkan oleh beliau. Kita bleh ckp few others political blogger yg memulakan blog tapi RPK yg mempopularkannya dimalaisi. Dia start dari zaman reformasi lagi sampai kehari ni. Sampai hari ni beliau digelar Raja Blogger. Dan beliau telah disumbatkan ke penjara sungai buloh awal minggu ni atas tuduhan menghasut dalam artikel beliau tuk kes altantuya.


Dari ramai2 political blog, expecially dari yg pro pada gomen smua menghentam beliau dalam kes ni. Smua tepuk tangan le dalam erti kata lain. But aku lbih nak mengatakan Malaisi Today (MT) cukup istimewa dan berada dalam kategori dia yg tersendiri. Dia xterlalu bias pada pembangkang atau gomen. Apa yg tak kene atau xbtol dalam konteks penggunaan duit pembayar cukai depa akan hentam dan expose. Slain depa kasi cadangan dalam menyelesaikan perkara yg diutarakan. Aku yakin klu korg baca komen2 yg diberikan korg akan rasa selesa sbb keterbukaan dan professional standard yg dah RPK letak dalam blog dia. Dalam erti kata lain dia mendidik people tuk lebih terbuka dalam mengkritik dan menerima kritikan. Xmcm sparuh2 blog yg xleh trima kritikan dan hentaman. Depa cuma berani hentam tapi xleh plak dihentam.



Selain tu RPK alway stand with his statement selain dtg dgn bukti yg amat kukuh termasuk lampiran tambahan menyokong artikel beliau. Sbb dia btol2 yakin dgn sumber dari maklumat yg diperolihi. Kita boleh tgk hit dalam MT berjuta2 beb.. klu nak compare ngan political blog yg lain dalam dunia maya dimalaisi ni. Dan aku yakin byk source juga dicedok dari MT tuk digarab balik dalam blog2 blogger2 lain. Selain tu byk pergerakan dan idea yg RPK kasi dalam memperbetolkan konsep demokrasi yg kita ada, contoh BERSIH, open talk with menteri, gabungan pemerintahan 5 negeri BR dan mcm2 lagi. Terbaru bila beliau mengatakan perlu dihantar pembunuh altantuya ke neraka. Aku agree ngan statement dimana, kita ada anak perempuan, sanggupkah kita melihat anak kita dibunuh dgn bom dan kemudian xmendapat pembelaan yg sepatutnya. Untuk itu dia kene akta hasutan. Masuk akal dak? Pada aku buat apa nak takut. Klu ada nama mereka2 dalam artikel tu dan rasa xsalah buat apa nak melompat sana sini. Actually this guy from st john are digging his own grave. Sbb artikel RPK dia trus jadi xtentu arah dan trus melompat sana sini. Actually there is no police report made and how this RPK boleh kene tahan. Smua boleh di BOLEHLAND.



Aku rasa gomen xbrapa bijak dgn penjarakan mamat ni. Futher dia la ni tgh mogok lapar lagi dalam lokap tu. Mamat ni memulakan psikological war. Org akan nmpk dia sebagai hero dgn berdiri atas statement dalam blog beliau. Klu sejuta org baca sehari. Dan sejuta org akan email atau bercerita pada sejuta org yg lain. Jadi totally gomen akan trus mendapat gambaran buruk dalam hal altantuya ni. Dan again gomen akan kalah dgn penembak dari dunia maya skali lagi. Pada aku siasatan terbuka perlu dibuat dalam kes altantuya ni. Klu budak st john tu rasa dia xbersalah wat apa nak takut n tutup mulut penembak maya ni. Dia kene ingat ada ramai lagi penembak maya yg akan terus menembak walau pon RPK dah masuk dalam.



Jadi RPK la ni terus menjadi legend dalam kategori dia tersendiri. Aku percaya beliau akan trus bergerak dalam cara beliau sendri tuk menegakkan demokrasi yg hakiki. Pada smua, doakan kita ada 1000 org lagi mcm mamat ni dalam berani menegakkan apa yg sepatutnyadan "bertelor".. berdiri terus anak2 bugis.. jgn malukan daeng2 yg berjuang dijohor, melaka dan selangor satu masa dulu.



ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go