Pages

PLKN = Program Latihan Kematian Negara

* sekadar pandangan radikal, tidak berniat buruk keatas mana2 pihak.

Agak memeranjatkan PLKN ni. Baru ni dgr ada 2 org lagi mati masa dalam latihan. Kot budak2 skng ni lembik sgt ke, dah ajal ke atau ada faktor lain yg sebabkan sng sgt depa ni hilang nyawa. Aku xleh nak jawap yg tu. Cumanya dari dulu aku xsuka pasal PLKN ni. Rasanya aku pernah buat entry pasal hal PLKN ni dulu. Mmg aku katakan program ni membazirkan duit pembayar cukai.

Kunun nak tiru la mcm negeri temasik yg ada program lebih kurang ni. Kene ingat kat temasik tu, depa pi full time training for 6 month. Then continue services for another 2 years. Sbbnya negara depa kecik, jadi kalu perang depa nak smua rakyat tau angkat senjata. Sbb tu depa buat mcm tu. La ni kita punya (yg kita amek dari salah satu paper PHD mamat kat universiti kat kedah nun) tuk dijadikan modul sampai ramai yg duk mati sblum habis berjuang. Niat asal nak menyatukan smua bangsa la, nak baikkan antara india, cina dan mlayu kunun. Aku nak tanya la, apa guna ada skolah kebangsaan (skolah yg ada smua bangsa)? Apa guna ada ko kurikulum kat skolah kebangsaan? Apa guna ada silibus agama dan moral diskolah? Apasal xbuat ja satu silibus kebangsaan dalam kelas?

Aku btol2 xpasti PLKN ni leh satukan smua bangsa. Knapa dah keras kayu baru nak satukan budak2 ni. Apsal x restructure balik silibus budak skolah rendah, dari rebung kita ketuk. Dari situ kita leh tgk kesan dia masa skolah menengah. Knapa perlu ada skolah jenis kebangsaan cina atau india klu btol2 nak tekankan semangat kebangsaan?

Pada aku smua ni is about nak menghabiskan duit pembayar cukai. Aku letakkan kesalahan ni pada kementrian yg menjaga hal pendidikan.Xkan la xda cerdik pandai yg leh pkir camna nak btolkan balik sistem pendidikan kita. Dah lapuk sgt dah. Elok anto pi keluar negara depa2 kat kementrian tu, study camna negara maju punya sistem pendidikan. La ni apa yg depa buat is to cover error yg dah berlaku. Tutup and tampal ja. They are not really look into the root cause. Apa kejadahnya. Kekekeke..

Korg sanggup ke anto anak2 korg pi PLKN dalam keadaan sihat walafiat. Tup2 tau ja dah mati. Sbbnya, demam la, lemas la, sakit perut la, salah makan la. Duk umah elok ja. Demam pon bleh pi skolah. Futher yg jaga depa kat sana smua askar pencen yg kurang akal dalam membezakan depa budak skolah, komando atau pon tahanan perang. Xpayah tipu la, sapa2 anak askar pencen korg tau sindrom askar pencen nikan.

Jadi pada aku PLKN bukan satu penyelesaiaan tentang integrasi kaum. All is about the money. Aku xnmpk pon ada perubahan budak2 ni lepas balik. Yg rempit bertambah rempit sbb dulu xda ilmu lompat pokok, skang dah ada ilmu lompat pokok, jadi depa jadi lebih berani buat salah atas jalan raya tuk melompat sana sini. Kadang kesian gak aku dgn budak2 ni. Sistem keep control them. At one level, depa xleh nak berfikir dah. Smua diserahkan pada org sekeliling depa tuk buat keputusan. Aku dulu lepas SPM aku keje dah, cari duit sendri. Xda aku nak buang masa ngan mende2 mcm ni. Tu lagi penting dalam membina imej kendiri. Korg rasa budak2 ni bila abis smua latihan tu, kuar boleh bergaul dgn masyarakat ka. Yg terlebih ajar banyak la sampai ramai yg pijak kepala. And again is about the sistem. Terlalu byk sistem yg dibuat sampaikan manusia menjadi lebih kuchalana.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

23 comments :

yun said...

sama la xsokong PLKN ni. perabih borehh jo

nasazfrog... said...

tu la klu dengar kes2 camnih sape yang tak membantah kan,,, kengkadang aku pk kan bro dorang nin kononnye nak latih budak2 ni jadik berdisiplin tapi budak ni kan ader yang kuat n ader yang lemah... tapi latihan tu semua mesti di harungi oleh semua budak2 tersebut... bro bayangkan... dah jadik cam askar kan.. padahal stamina body budak2 nih ader yang tak termampu nak lakukan latihan tersebut... secara praktikalnyer mungkin terlalu berat tapi gua sendiri pun tak tau la kan maybe ader sesetengah budak nih yang memang tak termampu nak buat but terpaksa,,, oh tidak,,, kesina jugak kan... buka mata n minda la kan,,, ..:)

ita.itu said...

aku x suka PLKN nih..sbb byk org mati tau..

kuchalana said...

yun - bukan ko ja kata.. smua kata mcm tu

nazafrog - tu aku ckp.. sanggup ke ko anta anak ko sihat2.. balik sampai mayat ja.. bukan xcukup ko kurikulum kat skolah.. nak mengada2 abiskan duit pembayar cukai.. actually dia bukan nak disiplinkan budak2.. more tu integrasi kaum.. kunun nak baikkan anak cina, melayu india..

ita.itu - PLKN = Program Latihan Kematian Negara

IdaShah said...

depa nak buat PLKN sbb duit lah. kroni2 dapat tender buat kem. cam boss aku dulu askar pencen pastu jd kontraktor.kebel kuat dpt lah tender buat kem n supply brg2.

mmg ada budak2 yg lembik n manja. latihan tu takde lak teruk cam latihan askar. adik aku dah pegi dia kata ok dia happy :)

imz said...

mcm2 dh dgr pasal plkn ni...nt kalu anak aku besar kalu kena panggil masuk plkn cm na ek..x kasi nt kena saman plak...heheheeh

kuchalana said...

idashah - pada aku byk mende lain yg depa kene tgk dari buat program camni.. tu kes budak2 xskolah kat sabah n sarawak.. lebih dari 50% ko tau.. tu blum kes budak ponteng skolah.. budak isap rokok.. budak buang anak.. budak buat anak.. mcm2 la.. tu smua xda kene mengena ngan PLKN ni.. dan lebih perlu diberi perhatian..

imz - aku nak anta adam pi ostrolia nanti.. suh dia pi buat back pack.. kekeke

Dayu said...

setuju..mmg tak berapa setuju ngan PLKN ni. program dia macam main tangkap muat je.

kalau i lah disuruh pergi..tak ke hingin nak pegi. Mmg la mcm niat dia tu, nmpak luhur je kan. nak menyatu padukan kaum..tapi as you said, should be sekolah tu bleh mainkan peranan...

tak payah nak perabis duit la buat PLKN ni..

ke ada menteri kita tu tak nak ngaku dia dah buat silap, so dia mcm malu..dia teruskan jugak la program perbais duit ni

tun teja said...

tun pun tak setuju.
sgt tak setuju. tun ada baca satu kisah budak nih. dia budak miskin. dia taknak pegi sbb nk keje tulung mak pak dia. tp kena paksa dek gomen. dia nangis . sian kan

kuchalana said...

dayu - tau pon hang.. malaisi ni kaya.. xperlu ada org tinggal dalam longkang lagi sebenarnya.. disebabkan manusia2 yg berkepentingan yg makan duit kita tu yg smua ni jadi.. kesan dia besar wo pada sistem dan masyarakat..

Tun Teja - Siankan.. buat apa nak paksa2.. sapa xnak pie sudah la.. all this kepincangan sistem tun..

13may said...

PLKN ada ajaq cara guna senjata api...

best wooo!!!

hahha hahha hahha :D

zgila said...

Aku setuju dengan kou man . PLKN ni sememangnya mengabihkan rete kite saje. Tapi bak ajal dan maut tu... semuanye ketentuan ilahi..... Tak gitu Man? Pada teman yang sebenarnya cara pelaksanaannya yang gagal.

kuchalana said...

13May - Kat dalam kadet pon ada la may.. siap blajar guna launcher, kete kebal, tempot tampa senjata, benet dan mcm2.. xpyh pi PLKN pon bleh tau dari kadet kat skolah..

Anyway Hapy Bday May..

kuchalana said...

zgile - yaaa.. btollll.. bila bertuhankan kapitalis.. smuanya dilihat duit.. sendri mau ingat.. kita yg membenarkan smua ni for 50 years.. jadi harap xkan berlaku lagi tuk 50 tahun akan datang...

Back_to_Basic said...

rebel sguh pdapatmu Kucha,he3...kte kne tgok mende ni dari pelbagai sudut,tp me paham nape Kucha wat komen gitu...setiap mende yg dibuat sebenarnya ada pro n con dia.part yg me stuju ngan kucha sal plkn ni mmg la mbzir duit rakyat je...alangkah baeknya kalu duit tu disalurkan kat member2 yg memerlukan...ini x, ble org luar susah berjuta2 sumbangan, kalu org sdiri susah kjaan duk pk dlu brape nak bg...

positif mende ni ade gak perubahan tve bebudak yg masuk ni (walau xsemua n brape % me xtau la)...cth tdkat yg me dpt kasi tau adlh adik me...dlu panas baran bukan memain lagi..xleh ade mende salah di mata die, trus kene maki xkire sape...la ni lepas balik plkn ni berubah trus...mcarut dah xsgt la mcm dlu, btapis dah kalu nak marah2 ni...ada ladik beradik member me yg me jpe berubah scr tve...

lg satu la, mana tau kot2 ada org kuat kjaan bc komen kat cni...apsal xbg peluang pd yg nak masuk plkn tu...yg nak masuk ramai sgt kat luar (mana2 yg xtpilih la) dan yg masuk meraung2 xnak p...ha,patut korang bukak pnyertaan pada yang nak...la ni dah berapa thn dah berlangsung plkn ni, xkan xde sambutan kot kalu korg open entry tu....ni maen paksa2 lak....cube yg mengilhamkan mende ni p ragging dulu kat plkn, baru korang pk sal silibus die...mengong tol la korg nih....putt....

he3, sowi...tlebih mgata kucha....

JM said...

seb bek time jm abeh spm xde dh plkn nih..kalau dak mesti semput koma seminggu masok spital..kui3..

Wiween @ Awin said...

tu la psl ek..dah ade yg mari dlm PLKN ni pun depa nak teruskan gak ek.ekceli kite mmg da lama x setuju PLKN ni.cam mengabehkan boreh jo!

manje said...

emm plkn ni mmg perlu penambahbaikan... kene la kaji nape asyik2 benda yg same kerap berulang... tak suke dgr cam gini jap lagi sakit l... jap lagi mati la... tak suke

kuchalana said...

back2basic - wah2.. panjang nya menulis.. for me it still menghabiskan duit pembayar cukai.. cam dinyatakan dalam entry tu.. there is a lot of ways to "change" the people.. kdg2 ada cara free lagi nak ubah masyarakat.. tapi knapa nak juga cara berbayar ni.. as what i always say.. back to basic.. look at the root of problem.. not look after the problem.. klu look after the problem.. kita cuma letakkan temporary solution atau tampal menampal ja problem tu dari kita btol2 solve masalah tu dari akar where it is permananent solution.. camna.. i think u know why your nick is back to basic.. hu2..

kuchalana said...

jm - sib baikkan.. xpa.. nanti abg reqst gomen what PLKN tuk smua yg xpernah pi dari umur 25 sampai 66 tahun.. baru adil.. smua kene latih angkat senjata.. masa tu kita tgk satu hari sure ada 10 org mati.. kekekee

wiween - pada aku klu satu kes setahun xpa.. itu kita boleh kata mmg dah ajal.. tapi klu satu sessi ada 3 4 org yg mati.. aku ingat depa ni berlatih tuk pi perang ka..

manja - kene tutup trus.. xpayah tambah baik.. nak tanya apa yg mak ayah depa dpt dari kes anak2 yg mati tu.. ada dpt pingat keberanian apa2.. pada aku depa pergi berjuang gak tu.. kekeke.. they use almost 30 million for all this including maintenance of the PLKN kem.. 30 juta bleh tambah baik kokurikulum kat skolah rasanya..

Anonymous said...

yup! aku setuju ngan pendapat ko.

kuchalana said...

shah - ko bukan org kerajaan ke.. kekekeke

Adam said...

It can't succeed in fact, that is what I think.
journalism internships | Map NYC | cataract surgery recovery