Pages

Perang MAS and AirAsia

Korang perasan dak skang ni ada perang besar antara MAS and AirAsia. Last 2 weeks MAS keluar satu package free seat to selected route dalam perkhitmatan depa. Gile ko, full package with free seated. Penumpang cuma perlu bayar cukai penerbangan ja. Lelain is free. Mcm biasa la, it not for the whole plane. Cuma selected 30% of the seat. Jadi AirAsia pon bengang la sbb MAS dah ikut marketing strategy depa. Dari info dalaman yg aku dpt, AisAsia claim yg MAS dpt subsidi dari kerajaan tuk buat promosi ni. Means kerajaan kasi depa duit tuk buat marketing startegy mcm tu. Depa kata MAS xmampu lagi nak kasi free seat pada public sbb costing tuk satu kepada dalam satu penerbangan xmemberikan keuntungan pada MAS klu depa buat mcm tu. Then selang sminggu AirAsia smash balik MAS dgn some package tapi pi ke australia. Ha amek ko. Senyap terus.

Actually dah lama aku ikut perkembangan AirAsia ni. Aku beli wo smua buku2 yg ada relate ngan depa expecially yg relate ngan Tony. He is brilliant. Patut kasi MAS tu pada dia dan dia akan jadikan MAS lebih advance lagi dari jenama AirAsia. Dan aku pernah dgr dia tolak tawaran keje ngan MAS sbb tu bukan company dia. Tu company tajaan kerajaan, dia prefer keje dalam company sendri. Tuk pengetahuan korang AirAsia meletop dalam tempon 5 tahun ja since 2002. Dari 3 kapal terbang 2nd hand la ni depa dah ada 100 jumbo. In 5 years beb. In 1st year jer depa boleh bayar balik hutang AirAsia (yg dibeli dari DRB) yg berjuta2 tu + gain profit. Mmg giler. La ni depa dpt almost 600 million profit in 1st quater 2007. Means klu depa konsisten depa boleh generate almost 2 bilion a year beb. Tony and few main share holder (Aziz Bakar(pengurus wings and search dulu), Pahamin rejab dan lelain) jadi jutawan dalam masa singkat ja.

Tapi perjalanan depa xla smudah yg disangka. Dari opis tony yg sama besar ngan opis pengawal keselamatan, selain dia sendiri sapu sampah kat terminal LCCT selain dia sendiri jaga kaunter dan mcm2 lagi kerja remeh yg dia sendri buat. Tu blum kira kerenah kerajaan dan birokrasi yg perlu dia layan. Ceo tu beb, tu yg staff AirAsia kasi full salute ngan Tony. La ni dia boleh tersenyum ngan hasil titik peluh dia slama ni + tanpa subsidi kerajaan. Aku rasa byk company yg under GLC patut belajar dan learn dgn Tony about business. At least dia xrugikan duit pembayar cukai dgn subsidi sana sini. At last gomen kene bailout balik GLC yg failed mcm kes MAS, TM dan few other. Aku dpt rasakan Tony akan menjadi legenda dan konglomerat terhebat dalam era ini. Kita saksikan ja.

Tapi ada people xsuka tony ni. Depa kata dia kroni budak2 tingkat 4 this few years (lepas dpt profit berbilion2). Dari sudut etika pada aku mmg xbetol la(mungjkin gak budak2 tingkat 4 nakkan share dalam airasia.. kira win2 situation la) . But dari sudut business survival dia bijak mengambil peluang. Tapi dia still kalah dalam merebut berberapa perkara dan peluang dalam kerajaan. Anyway long live tony and airasia.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

imz said...

heee...masa aku tgk berita kt tv ari tu...kelako la plak...bergaduh pasal iklan...adehhh....

kuchalana said...

imz - sbb dia mudah ja.. kenapa MAS yg duk ada gomen sponser nak kacau depa yg duk struggle dari bawah. In the end MAS tetap gak xleh nak buat untung. Dalam business kita ckp MAS kacau market. Actually MAS can just concentrate with business class and international route. Then Airasia can be a pioneer on low rate flight sekitar malaisi and asean. Aku dgr AirAsia tgh aim nak pi chennai and bangalore kat india.. klu depa dpt.. bleh tutup MAS. Then masa tu MAS akan buat lagi hal just to distureb the market.. Pada aku kene ada telur la dalam dunia business ni.. posotif way.. makin ramai pelancong akan mai malaisi bila tambang flight murah.. hu2

Wiween @ Awin said...

tatau la nak ske masa satu..x penah naik dua2.kekekeke

wanie said...

aku dah compare la gak harga depa, MAS even tiket free pun other charges, in the end still double dr tambang air asia.

kalau kat aku depends to individual..mas ada kelas dia yg trsendiri..xdek buat tambang murah pun org naik gak salu jek nak tempah flight penuh jugak..

Byk dengar komplen xnak naik air asia sbb LCCT..dah mcm puduraya dan keadaan yg xselesa.

Tapi bagi aku kelakar gila la nak bergaduh pasal ni. Lantak depa la nak gaduh..yg lagi penting rege beras turun..woi bile nak turun arga beras ni..nasi lemak ngn nasi ayam dah naik 50sen..pokailah cani

Anonymous said...

tumpang mencelah topik hangat semasa ni....

my personal opinion - AIRASIA Rocks!!

recently kita sekeluarga naik 'belon' ke Langkawi dan dlm kapai tebang tu kita tengok rakan serakyat of all levels turut serta, balik kampong, bercuti dan sebagainya....memang kena dgn slogan diorang, "Now everyone can fly"
- tapi satu aje yg tak best pasal airasia...diorang dah start charge extra RM10 for express boarding, meaning, sesapa yg bayar, dpd board dulu....so, yg tak bayar, tapi dlm kategori warga emas, atau mengandung atau mengendong anak kecil, kena beratur panjang utk board the plane...tak perihatin...soalannya, what happens if one day ALL passengers pay the extra RM10? Back to square ONE....

-shah-

tun teja said...

tun mmg dh tak pakai mas dh skrg nih. giler bapak nye mahal. dari tahun ke tahun. tthn 2004 return tiket 3ribu je. skrg ni dah 5ribu lebih. apa kesss. gile mahal. sekarang tun pakai emirates jer.
selesa dari mas

kuchalana said...

wiween - that is airasia motto.. everybody can fly.. cuba skali weh .. nikki bellon..

wanie - la ni mmg ada isu pasal LCCT.. actually tony xnak duk kat LCCT.. dia dah propose nak beli Subang dan jadikan LCCT.. tapi gomen xkasi.. then now.. LCCT dah overload..

shah - xpa.. yg penting azhar dpt tempias.. kakakak.. bukan ke pahamin rajab ada share.. wei.. bila ko nak kasi no budak2 ni.. jamming jom minggu ni..

tun teja - yup.. pilihan ditangan anda..

Wiween @ Awin said...

hehe naik pi sabah kan..menarik tu..akan dipikir2..nana..nananaaaaaaaaa!

kuchalana said...

wiween - aku nak pi panjat kinabalu december ni... jom.. sapa2 berminat..