Pages

Madey Again - Very Sad







* Entry ini panjang dan radikal. Xsuka xpyh baca. It more about tektik tun dan kesan dari keputusan tun.



Patutnya pagi ni aku nak masukkan entry lain. Tapi sbb berita mantan kita ni kuar UMNO. Aku terpaksa masukkan entry baru. I am not a big fan of this guy, cuma aku suka idea2 radical dia. Org kata mmg otak penipu. Ke2. Cara dia solve problem dan menyusun strategi yg buat aku suka nak ikut cite dia ni. I learn a lot from there.



Tuk pengetahuan korang, dia kuar dari UMNO is UMNO baru. Yg hanya baru berusia 20 tahun dan ditubuhkan oleh beliau sendri. Bukan 62 tahun seperti yg diheboh2kan oleh ahli2 UMNo tu sendri. UMNO baru ditubuhkan pada 1988 dimana no keahlian tun dan isteri dia 001 dan 002. Jadi jgn tertipu dgn fakta2 bohong dari media arus perdana ok. UMNO yg betol2 berjuang tuk kemerdekaan dah lama berkubur pada 1988. Umno lama yg ditubuhkan pada 1946 where parti smangat 46 yg telah dibubarkan pada 90's adalah penyambung legacy UMNO lama ni. Jadi pada smua ahli2 UMNO, belajar dari fakta ni. Korang bukan UMNO yg berjuang dari zaman Tunku dulu. Jadi nampak x bijaknya mantan kita ni memusingkan fakta. Sampai smua org dipusingkan 360'. Kekekeke.



Ok, aku dpt lihat satu lagi strategi sedang diatur dalam kes ni. Actually there is a big war antara tun n people yg didalam kuasa di putrajaya. Sbb tu smua kes2 yg melibatkan tun direvealkan supaya people nmpak kelemahan tun yg slama ni org xnampak mcm kes lingam. Dan tun xda pilihan lain slain dari resign dari jadi member supaya people akan nmpak he is serius tentang nakkan pak lah resign. Dan tun ada satu lagi plan yg memungkinkan tamparan paling hebat dia boleh buat. Xmustahil dia join pembangkang. Dia boleh sebabkan BN berkubur trus. Tapi aku xrasa dia akan buat mcm tu.



Pada aku salah tun gak. In 22 years, nmpak xhasil dari smua sistem dan keputusan yg dia buat almost all is failed + xda pon sorg dari umno members yg dia train supaya dapat sambung legacy dia. Smua yg hebat mcm Musa Hitam, Tunku Razaleigh dan pak Nuar smua dia tendang keluar. Jadi yg tinggal smua yg hampeh2. Jadi ni la kesan dia. Aku rasa tun dah realise about this reality dan dia perlu merajuk untuk tunjukkan dia serius nak pak lah resign dan ubah balik UMNO. Bila tun kuar skang, aku dpt rasakan peralihan kuasa yg mungkin berlaku dari BN ke BR akan berlaku lebih cepat dari yg diwar2kan. Means for sure BN will loose this country. Tapi kita kene ingat masa tu BN akan realise yg apa tun ckp is correct. Then they will learn and change (if they learn). Then drg akan jadi lebih kuat dimasa depan.



Masa tu politik scenario akan jadi balance where xda yg ada kuasa monopoli mcm apa yg BN ada tuk past 50 years. Tu baru kita panggil real democracy. Cuma aku xrasa BR akan dpt kuasa secara susah atau dgn titik peluh sendri. Sbbnya la ni depa menang pon atas dasar undi kesian dari ahli2 BN sendri. Dan kene ingat semua depa ni boleh mengubah undi depa bila2 masa2. Jadi BR kene keje lebih kuat dan show what u all can do. Restructering dalam BN pasti akan berlaku dan depa mungkin akan jadi lebih kuat dari zaman tun sbb depa boleh dikatakan parti yg almost matang dalam sistem dimalaisi.



Cuma takut macai2 dalam parti2 dimalaisi ni ja yg duk buat kecoh. Lepas tu ugut pakai isu perkauman. That is common tuk parti2 yg berjuang ikut bangsa ni termasuk BN sendri. Jadi aku berharap sgt perubahan atau peralihan kuasa yg mungkin akan berlaku xlama lagi akan jadi smooth dan xda apa yg buruk berlaku. Aku rasa kita perlu lebih pro dalam hal ni sbb kematangan akan membantu kita dalam perkara penting mcm ni.



Satu lagi yg aku suka is Siti Asmah. Dia adalah contoh isteri sejati yg pernah aku jumpa. She put all the trust and alway support everthings yg suami dia buat. And she always be there walau apa jua keadaan. Aku mmg nampak depa ni serasi bersama. Kekekek... All the best tun.



Pada pak nuar, just to remind u satu strategi perang dalam buku Shun Szi Art Of War. "Serang lah ketika musuh sedang berundur, kerana waktu itu mereka berada dalam keadaan paling lemah"



Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go