Pages

Madey Again - Very Sad







* Entry ini panjang dan radikal. Xsuka xpyh baca. It more about tektik tun dan kesan dari keputusan tun.



Patutnya pagi ni aku nak masukkan entry lain. Tapi sbb berita mantan kita ni kuar UMNO. Aku terpaksa masukkan entry baru. I am not a big fan of this guy, cuma aku suka idea2 radical dia. Org kata mmg otak penipu. Ke2. Cara dia solve problem dan menyusun strategi yg buat aku suka nak ikut cite dia ni. I learn a lot from there.



Tuk pengetahuan korang, dia kuar dari UMNO is UMNO baru. Yg hanya baru berusia 20 tahun dan ditubuhkan oleh beliau sendri. Bukan 62 tahun seperti yg diheboh2kan oleh ahli2 UMNo tu sendri. UMNO baru ditubuhkan pada 1988 dimana no keahlian tun dan isteri dia 001 dan 002. Jadi jgn tertipu dgn fakta2 bohong dari media arus perdana ok. UMNO yg betol2 berjuang tuk kemerdekaan dah lama berkubur pada 1988. Umno lama yg ditubuhkan pada 1946 where parti smangat 46 yg telah dibubarkan pada 90's adalah penyambung legacy UMNO lama ni. Jadi pada smua ahli2 UMNO, belajar dari fakta ni. Korang bukan UMNO yg berjuang dari zaman Tunku dulu. Jadi nampak x bijaknya mantan kita ni memusingkan fakta. Sampai smua org dipusingkan 360'. Kekekeke.



Ok, aku dpt lihat satu lagi strategi sedang diatur dalam kes ni. Actually there is a big war antara tun n people yg didalam kuasa di putrajaya. Sbb tu smua kes2 yg melibatkan tun direvealkan supaya people nmpak kelemahan tun yg slama ni org xnampak mcm kes lingam. Dan tun xda pilihan lain slain dari resign dari jadi member supaya people akan nmpak he is serius tentang nakkan pak lah resign. Dan tun ada satu lagi plan yg memungkinkan tamparan paling hebat dia boleh buat. Xmustahil dia join pembangkang. Dia boleh sebabkan BN berkubur trus. Tapi aku xrasa dia akan buat mcm tu.



Pada aku salah tun gak. In 22 years, nmpak xhasil dari smua sistem dan keputusan yg dia buat almost all is failed + xda pon sorg dari umno members yg dia train supaya dapat sambung legacy dia. Smua yg hebat mcm Musa Hitam, Tunku Razaleigh dan pak Nuar smua dia tendang keluar. Jadi yg tinggal smua yg hampeh2. Jadi ni la kesan dia. Aku rasa tun dah realise about this reality dan dia perlu merajuk untuk tunjukkan dia serius nak pak lah resign dan ubah balik UMNO. Bila tun kuar skang, aku dpt rasakan peralihan kuasa yg mungkin berlaku dari BN ke BR akan berlaku lebih cepat dari yg diwar2kan. Means for sure BN will loose this country. Tapi kita kene ingat masa tu BN akan realise yg apa tun ckp is correct. Then they will learn and change (if they learn). Then drg akan jadi lebih kuat dimasa depan.



Masa tu politik scenario akan jadi balance where xda yg ada kuasa monopoli mcm apa yg BN ada tuk past 50 years. Tu baru kita panggil real democracy. Cuma aku xrasa BR akan dpt kuasa secara susah atau dgn titik peluh sendri. Sbbnya la ni depa menang pon atas dasar undi kesian dari ahli2 BN sendri. Dan kene ingat semua depa ni boleh mengubah undi depa bila2 masa2. Jadi BR kene keje lebih kuat dan show what u all can do. Restructering dalam BN pasti akan berlaku dan depa mungkin akan jadi lebih kuat dari zaman tun sbb depa boleh dikatakan parti yg almost matang dalam sistem dimalaisi.



Cuma takut macai2 dalam parti2 dimalaisi ni ja yg duk buat kecoh. Lepas tu ugut pakai isu perkauman. That is common tuk parti2 yg berjuang ikut bangsa ni termasuk BN sendri. Jadi aku berharap sgt perubahan atau peralihan kuasa yg mungkin akan berlaku xlama lagi akan jadi smooth dan xda apa yg buruk berlaku. Aku rasa kita perlu lebih pro dalam hal ni sbb kematangan akan membantu kita dalam perkara penting mcm ni.



Satu lagi yg aku suka is Siti Asmah. Dia adalah contoh isteri sejati yg pernah aku jumpa. She put all the trust and alway support everthings yg suami dia buat. And she always be there walau apa jua keadaan. Aku mmg nampak depa ni serasi bersama. Kekekek... All the best tun.



Pada pak nuar, just to remind u satu strategi perang dalam buku Shun Szi Art Of War. "Serang lah ketika musuh sedang berundur, kerana waktu itu mereka berada dalam keadaan paling lemah"



Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

16 comments :

manje said...

laporan politik dalam akhbar yg ditulis boleh dibaca atau didengar tapi percaya jangan... ntah la pe nak jadi lagi pasni...

ita.itu said...

kah.kah.kah..siot je dah sound awal2..x suka x yah bc..hahaha

kuchalana said...

manje - mcm2 akan jadi.. sampai la pak lah resign.. kekeke

ita.itu - xsmua org suka baca hal2 politik ni.. aku xpaksa sapa2 nak baca.. tapi kesan dari artikel tu amat besar beb.. kekeke

Dayu said...

huhu...mcm2 lah isu politik skrg ni. kadang2 malas nk amik port, tapi sebgai rakyat malysia yg konon nya masih prihatin...bila dh baca paper tu...tertahu la gak...

bleh tak politician ni kalau nak buat pape pun pikir kan rakyat...jgn la smpai derang yg rancak nak kata dia betul, ko slah, kta jadik mangsa...

IdaShah said...

aku baca! aku baca! ko mcm penganalisis politik lak..

takpe tulis lagi.aku suka baca pandangan org pasal politik. tp aku tak suka komen ngeh3x

zgila said...

no comeng......tunggu dan lihat. Hari pembalasan utk tun dah tiba.... Amin.....

kuchalana said...

dayu - btol tu dayu.. impact for all this is on rakyat.. klu kita xamek tau.. nanti jgn kita bising bila brg naik apa smua.. all that impact for any decision made by politicion.. yg kesiannya kita la.. kita kene sedar hak kita..

idashah - aku dulu nyaris2 join politik beb.. sib baik ada tangan2 ajaib tarik aku kuar.. kekekek..

zgila - smua kata cam2.. kita tgk ja kesudahan cita tun ni sampai mana.. hu2..

.::WaNiE::. said...

apa sudah jadiii..haha..hai ko tolong sms pak lah tu jap suh turun bleh tak ..adoiii letih la ni mcm

**aku jugak yg untung..hihihi..faham??

Back_to_Basic said...

besa la hal politik nih,merata suh pak lah resign...la ni tun gne last taktik die tuk pak lah trun dr 'takhta' dia tu..yg untung nyer phak pembangkang jugak...neway, what goes around comes around rite...n xsume yg kte wat akan dapat puaskan hati olang...ati sendili jugak mau jaga maa....

kuchalana said...

wanie - ko ingat pak lah duk sebelah umah aku ka.. leh panggil2 cam2 ja.. biak la depa nak bertikam pon.. kita tgk ja sbb yg bertikam 2..3 kerat.. yg susah berjuta2 org.. hampehkan depa ni..

back_to_basic - dah nama dia politikus...

Wiween @ Awin said...

waaaa...besh entry ni baba.kite sokong,otak tun mmg geliga.psl beliau bush mana brani usik msia.zmn beliau la..zmn paklah, tatau la..hehehehe.eh..baba pun baca ek buku Shun Szi Art of War tu! besh tu.hehehe

tun teja said...

tun syg dr M
biarla apa org nk ckp pasal dia
tun tetap syg dr M

lindosh said...

ekekek sangat setia tun teja pada tun mahathir.. kita tengok je apa akan jadik nantiii bro..

hehe sangat politikusss dah

kuchalana said...

wiween - manusia xsempurna win.. kdg2 kita nmpak dia geliga masa tu ja sbb nak jaga kuasa yg dia ada.. tpi bila dia dah xda kuasa.. baru kita nmpk kelemahan dia.. dan byk org xleh nak trima kelemahan tu.. sbb people always c perfectnes to this guy..

tun teja - ramai yg sayangkan dia.. aku dari dulu sukakan idea2 pemimpin2 radikal.. tapi dari sudut personality aku xrasa dia hebat.. nak compare dgn org2 yg dia pernah tendang dulu.. kene ingat tun.. seseorng akan nampak hebat bila ramai org2 hebat yg buat keje keliling dia..

lindosh - aku dah nmpk mcm2 yg akan terjadi.. aku xkisah pon sapa kat atas nun.. yg pasti aku nak org tu biar la bijak menguruskan duit pembayar cukai.. dan aku sebagai pembatay cukai mendapat lebih benefit keatas apa yg aku bayar..

imz said...

aku terkezut..masa baru tau tu...kenapa ek dia bleh buat cmtu ek...?...

kuchalana said...

imz - cam aku ckp, skng baru dia realise apa yg dia buat 22 tahun ni sia2 ja... modal insan people dalam party hancur.. kekeke.. dia kecewa la.. biasa la merajuk org tua.. buat xtau ja.. lama2 ok la tu.. kekkakakak.. tapi yg sian kita la.. yg begaduh beberapa kerat.. yg jadi mangsa yg berjuta2 rakyat ni.. depa xpki yg tu..