Pages

Cerita Beras

* Entry khas tuk adik JM
-----------------------
Kepada Adik JM

Kehadapan Adik JM yg dikasihi...

Baru2 ni adik JM ada tanya, apa kes hal kecoh2 pasal beras. Ok sini abang kasi adik ckit gambaran tentang apa yg berlaku. Skang ni kita kekurangan beras tuk kegunaan dalam negara. Sepatutnya sesebuah negara memerlukan sekurang2nya stok makanan bagi kegunaan dalam negara untuk 3 ke 6 bulan. Dia panggil rezab dimana klu ada berlaku apa2 bencana kita still ada bekalan dalam negara untuk rakyat makan. La ni kecoh bulan lepas lagi bila satu pemerhati ekonomi ckp kita ada masalah bekalan beras dalam negara. Dia ckp beras kita xleh tahan pon tuk 3 bulan. Then out of suddent dalam teori ekonomi, bila berlaku lebihan permintaan (permintaan melebihi penawaran) maka brg yg diminta tu akan naik harganya. Itu yg berlaku hari ini dimana kecoh sana sini harga beras naik.

Kesan dari hal ni rakyat jadi panik, dan ada yg duk beli beras byk2 dan ini lagi menyebabkan harga beras tu sendri akan naik. Yg terbaik biarkan ja harga tu naik dan kita xperlu menyimpan beras byk2 sbbnya harga akan lagi naik klu kita simpan beras. Futher, kesan dari kenaikan ni akan menyebabkan barang2 keperluan berasaskan beras akan naik jugak. Apa2 sahaja industri berasaskan makanan akan naik. Klu kita pi kedai makan sure akan naik, klu pi kedai kuih sure akan naik, klu pi kedai kosmetik jugak brg akan naik. Yg xbest, org kat malaisi suka ambil kesempatan dari kenaikan sesuatu brg. Apa yg depa buat, depa akan naikkan jugak barang lain walaupon xda kene mengena.

Yg paling best gomen ckp ini adalah kesan dari kekurangan bekalan dunia dan PM suh rakyat berjimat. Actually tu smua pandangan kurang bijak dan kurang pandai. Mende ni smua xda kene mengena pon dgn negara lain. Smua beras tadi dtg dari dalam negara kita. Jadi apa related dia ngan bekalan dunia. Kita ni adalah negara pengeksport beras. Should be negara lain yg ada problem bukan negara kita. Futher kita meletakkan rizab 40% dari pengeluaran padi negara tuk kegunaan dalaman. Jadi sepatutnya xda isu pon dalam hal beras ni.

Ada sesuatu yg agak kelakar dari input yg diperolihi dari sorg member (En Megat) yg duk follow kes ni . Actually beras bukan brg kawalan. Sbbnya hanya beras gred hancur 15% (Super) sahaja yg akan dikawal. Beras gred hancur 5% (Super 5) dan 10% (Super 10) adalah bukan barang kawalan. La ni yg naik harga adalah beras yg dalam kumpulan 5% dan 10%. Jadi kita bleh assume there is few more item contoh beras, ikan bilis, cili smua dibawah kawalan untuk gred2 tertentu sahaja. Bukan smua yg bernama beras, cili atau ikan bilis adalah barang kawalan.

Tapi abang ada pandangan lain kenapa beras xcukup. Pertamanya, apa tugas mentri yg duk jaga bahagian ni (kementerian pertanian). Patutnya depa dah nampak dah perkara ni dari tahun lepas lagi. Xperlu ada org lain yg diluar kementrian nak bersuara sampai menimbulkan panik pada public. Keduanya, kedah adalah pengeluar terbesar padi negara. Baru2 ni lepas BR mng kat kedah, baru reveal yg kebanyakan tanah sawah telah ditukar taraf dari tanah pertanian ke tanah perindustrian. Maknanya skop pengeluaran padi akan lebih mengecil sbb sawah2 dah jadi kilang. Contoh kes ladang Kerpan, ladang udang yg beratus ekar diambil dari pesawah dan project ni terbengkalai sampai hari ni. Selain project perindustrian yg juga terbengkalai dibeberapa kawasan dikedah sampai hari ni. Ketiganya, klu adik ingat kita ada bencana alam yg berlaku tahun lepas. Hampir separuh dari semenanjung malaisi tenggelam disebabkan banjir. Berjuta2 kerajaan rugi sbb sawah padi rosak dari perlis bawak ke johor. Itu pon satu skop yg patut depa dikementrian lihat dalam kes kekurangan beras ni. Bukan duk buat pesta AGRO sana sini, tunjuk teknologi sana sini, tapi ximplimentkan kat sawah padi sndri.

Klu nak ikut padi skng depa produce 3 kali setahun dan ada certain kawasan bleh produce 4 kali setahun. Means xda alasan tuk berlaku kekurangan beras. Lagi plak kita tgk BERNAS (syarikat yg kawal beras diamalaisi) dgn kes koruption depa baru2 ni dimana depa import secara haram beras dari siam tuk pasaran dalam negara. Pelik gak, beras dah banyak tapi kenapa nak import jugak. Kita bukan xda teknogi nak kuarkan beras wangi. Kenapa musti nak import jugak. Ada satu lagi kes klakar bila mentri2 ada ckp bras kita diseludup ke siam. Org siam actually xmakan beras malaisi sbb xsedap. Kita sendri pon duk makan beras siamkan yg lebih wangi dan murah.

All this adalah kepincangan nyata dalam gomen. Xkan kita nak salahkan petani pulakkan sbb yg mengawal smua ni dalam bidang kuasa org yg punya kuasa. La ni TV duk jatuhkan kesalahan ni pada org tengah atau dealer yg amek padi dari petani. Actually org tengah ni dibawah kawalan BERNAS dan depa bukan boleh buat sesuka hati nak naikkan harga beras tu. Sbb bila dealer amek beras dari petani depa kene anta ke kilang BERNAS tuk proses padi tu. Jadi pada abang mustahil harga beras akan naik unless BERNAS yg naikkan servise charge tuk proses padi tadi.

Dan bila kita tgk balik yg akan tanggung smua ni adalah kita, rakyat marhaen. Disebabkan kurang bijak menguruskan duit pembayar cukai, kebocoran dan silap buat keputusan dimana2 jadi la hal mcm ni. Xpala, biaq depa jawap sendri la kat akhirat nanti. Semoga ini menjawap kemusykilan adik.

Ole.

Yang Benar
Kuchalana

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

23 comments :

IdaShah said...

betul tu takde sbb beras kurang. buat apa simpan beras nnt ada byk bubuk (kutu beras ) hehehe..

Wiween @ Awin said...

terasa diriku sedang membaca buku rujukan ekonomi pulak..isk isk windu zmn blajoooooooooo!!!!!!!!!!!

m@m@ m1mi3 said...

nak nyampuk gak...
memang pun kat kedah skang dok tukar status tanah. contoh paling dekat, pakngah aku dok wat bendang dari aku takdak lagi.. tapi bebaru ni, pemaju perumahan amik tanah2 area tu wat umah. skang ni jalan nak masuk umah pakngah tak lagi dikelilingi sawah.. tapi kena lalu umah flat, pastu umah teres, pastu ader lagi yg tengah ditambak. taktau nak wat umah aper plak.. sedih tul aku. pastu efek dia pun kena kat umah pakngah aku... umah derang tinggi.. umah pakngah rendah.. so sendiri mau ingat la.. bagi aku apsal la orang kampung tu setuju nak jual tanah tu... hurmm sebab tawaran lumayan kot. wat bendang baper je la dapat.. tapi depa tu tak pikiaq kot.. la ni jadi lagu ni, sapa yang susah, merana.. waaa kita gak..

p/s: hubby aku wat bendang arwah ayah musim ni.. sapa nak beli beras baru mai kat aku.. hahahaha... kena simpan buang seguni utk kegunaan seharian ni.. tak gaduh pi beli beras kat luaq dah..

kuchalana said...

idashah - bila depa simpan beras.. harga akan jadi lebih naik sbb beras akan jadi leagi kurg dalam pasaran.. slalu yg beli beras byk2 is kedai makan. Jadi tgk2 la dalam nasik tu takut ada bubuk.. kekeke

wiween - ilmu win.. cam aku ckp.. kene tau "apa kes" baru kita berani nak tulis.. hi2.. same 2 case diet okek..

mamamimi - tau pon ko.. sistem menekan keperluan duit tuk trus idup selesa.. jadi manusia akan jual tanah2 tu pada manusia kapitalis tuk kelangsungan hidup didalam sistem tu.. jadi etika dalam memelihara alam atau etika dalam hal tu tanah pusaka xkan ada dah bila nmpk duit ribu2 masuk.. jadi xpyh la nak ckp pasal ketuanan melayu byk sgt mcm org2 kat atas nun duk cbukkan...

yun said...

owhhh baru ku tahuuuuu

.::WaNiE::. said...

dah nak masuk 5bulan aku tak beli beras..hihihi..sploh kilo tu xabis2...la ni tinggal 3-4 kali masak abis la tu..tp malas sungguh nak pi beli :P hahaha

JM said...

owh.. baru ku fahami nape beras mahal.. kenapa beras perlu di naik kan harga sdgkan kite pengekspot kan bang.. ade agenda la tu saje nk kasik beras naik harga.. saje nk soh rakyat tak mkn nasik.. mkn beger..heh..

Kelmarin beli beras .. dekat 28 hgt.. gilos mahal.. rase nak hentak2 kaki je tanda protes time tu..heheh

kuchalana said...

yun - elok yun.. kene amek tau.. jgn main telan ja.. kekeke

wanie - elok ko tanam la.. nak makan ja petik.. kekekeke

jm - la ni ada pihak2 yg dpt untung dari hal ni.. abg percaya org2 kat bernas dan berkepentingan akan jadi kaya raya sbb bernas pegang hak monopoli kawal beras..

.::WaNiE::. said...

hoih..ko nak suh aku tanam dlm pasu ke ape..

imz said...

DEPAN UMH AKU ADA BYK POKOK BERAS..EH, PADI..HEHHEE..@ LALANG...LEBIH KURANGLA GHUPANYA KAN...HEHEHE..ANYWAY..SALAM KENAL...SATU G..NAMA ANAK KITA SAMA LA...ADAM.....!!!!!!!!

kuchalana said...

wanie - ok apa.. konsep jimat cermat.. la ni aku tgh usha2 konsep fetigasi.. tanam sayur dalam pasu.. aku nak tanam depan umah.. petik ja klu nak mangan..

imz - ya salam juga dari aku.. biasa la sng nak panggil ADAM.. xpyh susah.. hi2..

.::WaNiE::. said...

sayur bendi..kalau aku tanam kat dlm pasu blum sempat apa2 habis dah hancur anak2 jiran aku kejekan..hahaha

kuchalana said...

wanie - camtu elok ko tanam pokok lalang or rumput ja.. bleh buat jus rumput.. kekekekke

tun teja said...

kalau kat mesia kehabisan berat..abis la tun cemnih. dahla kat sini tun x mkn nasik. isk isk..mana boleh nihhh

cikgu panji said...

beras yg biasanya saya beli rm21.00 sebelum ni,hari ni saya beli dgn harga rm37.00.mahalnye...

kuchalana said...

tun teja - sana hang makan roti pon dah ok.. ni sekapal ngan wiwien la ni.. xmakan nasik..

cikgu panji - tau pon.. la ni gomen mcm xleh nak buat apa2.. sedangkan smua tu dalam bidang kuasa depa.. xkan nak suruh petani atau pengguna plak pi kawal harga tu.. sure jadi citer lain punya.. impact dia besar wo kenaikan keperluan harian ni.. kenaikan RM16 actually kita boleh dpt satu kampit lagi beras.. mmg giler la depa ni..

.::WaNiE::. said...

aku tak suka

smlm aku pi beli beras

salu beras faiza tu aku beli 19 jek wey...uwa smlm 27.90...mencik mencik mencik mencik mencik mencikkkkkkk

kuchalana said...

wanie - kan aku dah ckp... ko kene tanam padi sendri.. la ni aku dah xmakan nasik dah.. aku makan lauk ja..

m@m@ m1mi3 said...

wanie ko meh dok ngan aku.. pokok beras keliling umah laki aku. hahaha nak petik jek... lariiiiiiiiiiiiiii

kuchalana said...

mamamimi - lari yer... hi2..

.::WaNiE::. said...

hoiii mamamimi...petik jek tak jadi nasik laaaaaa...

kuchalana said...

wanie - tu la.. dia tgh pening nak cari keje tu.. kekeke.. tu yg main petik ja tu...

m@m@ m1mi3 said...

huhu tau jek ko eh.. waaaa memang tengah hati berkuchalana la ni..

ala aku kasik ko petik, pastu ko watla proses2 dia senirik.. hehehe