Pages

Soros dan Teori AssHole Nya

* Satu lagi pandangan radikal

Bebaru ni aku ada beli The Edge, satu daily report on the economic story world wide. Depan skali ada muka George Soros, yahudi yg menjadi speculator mata wang tu. Aku agak suprise bila dia reveal about teori and pattern economi dunia moden la ni. Dia ckp kita skng berada di dalam circle kebawah dalam bulatan ekonomi dimana kehidupan circle tu adalah antara 8 ke 12 tahun tuk satu circle. Means dari kejatuhan 1997 dan 1998 ekonomi akan naik 4 ke 5 tahun kemudian dan akan turun balik ikut life cycle dia. Jadi skng ni kita berada di cycle kepada kejatuhan. Aku agree ngan teori dia ni. Aku pon byk follow mamat ni dalam beberapa buku dia dan kebanyakan teori dia betol2 berlaku termasuk kepada kejatuhan ekonomi asia tenggara 1997 dulu.

Selain dari tu, dari pemerhatian aku, ekonomi di German dalam proses kejatuhan dalam sbulan ni, selain dari kejatuhan ekonomi di US bulan lepas. Bukan tu ja, diEurope pon sama kejatuhan sedang berlaku dan kesatuan europe tgh berjimat cermat tuk menghadapi kelembapan ekonomi. Part yg paling best is Asia. Aku tgk zon sebelah sini masih blom kecoh pasal teori ni expesially dimalaisi. Smua masih sibuk bercerita pasal isu kekalahan kerajaan dalam election baru ni. La ni aku nak bercerita pasal negara kita ja. Xpyh la nak tgk Index Hanseng atau Nikei. Cukup pasal BSKL ja.

Kelmarin kecoh kat TV3, aku xtau la korang tgk ke idak. Satu mamat sudah bersuara pasal rizab kerajaan. He is pointing pada rizab beras. Kata dia beras kita bleh tahan sebulan ja dimana sepatutnya tuk sesuatu rizab kita perlu ada at least 3 bulan. Tu citer beras, rizab2 lain camna. Maksud aku duit tuk rule the country. Kita duk tgk BSKL cantik ja, padahal smua tu penipuan dimana ada tangan2 ghaib yg buat dia jadi kunun mcm stabil. Hakikatnya ekonomi kita semakin lembab dan semakin menyusut.

Inflasi semakin tinggi, interest rate akan terus naik, cukai jugak telah dinaikkan secara perlahan2, harga barang akan semakin mencanak naik. Dan kesan dia? Ekonomi kita xmenjadi sihat seperti yg kita jangka, semput. Tu blum dikira dari kesan kenaikan minyak global, tu blum dikira dgn dasar perdagangan bebas dan mcm2 lagi. Tapi manusia2 kat atas nun duk sibuk main chah keting. Aku pon xpaham depa ni. Dah kalah, fine buat cara mcm kalah. Klu rasa sedar diri resign, kasi org lain buat keje. Xpyh nak kata itu ini sbgai alasan tuk trus berkuasa. Isu dia mudah ja. Smua org nak lu resign. Tu ja. Resign ja, ko bukan xda duit pon. Duit pencen ada. Duk ja umah jaga cucu diam2. Then new appointed person betulkan balik ekonomi kita. At least kita ada something dalam zone bertahan dari trus jadi mangsa keadaan yg xmenentu skg. La ni korg yg kat atas nun ada pikir ke, masa kejatuhan 1997, madey yg otak ligat pon pening sampai byk company gulung tikar dan macam2 hal kat malaisi ni. Tu masa kita ada lebih rizab dan berduit pon madey xleh nak control. La ni, dgn apa yg kita ada, rasa boleh survive ke dgn isu kejatuhan ekonomi global ni.

Aku xkisah la kalu korang nak bertikam ngan pisau skali pon. Tgk kepentingan rakyat dlu, baru citer pasal masalah dalam kain korng tu. Mana lagi penting, masalah dalam kain ka or masalah rakyat. Aku rasa kita tgk ja nanti apa yg akan berlaku. Jika benar seperti yg dikata soros, nasihat aku pada smua berjimat2 la mana yg patut. Klu jadi lagi mcm 1997, aku jamin kita akan jadi macam negara jiran kita mcm 1997 tu.

* Aku penah ramalkan dalam entry "Setiap mende ada hayatnya" isu kejatuhan kerajaan dgn generasi pengundi muda dan pattern penggundi generasi ke 4 dan 5 and it happen early than what i am aspected. Klu btol dgn citer pasal pak nuar akan berpilihanraya may ni, maka akan menjadi satu lagi punca dan sebab keatas kemelesetan ekonomi asia tenggara bagi life cycle 2008. Allah lebih tahu untuk setiap sesuatu. Wallahuaklam.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

ita.itu said...

wah pandai ko berpolitik ek..harus jadi adun BTR..hehe

.::WaNiE::. said...

Tapi manusia2 kat atas nun duk sibuk main chah keting


chah keting tu ape

kuchalana said...

ita.itu - serius ckp beb.. parti bulan trang BTR mtk aku jadi calon pemuda beb.. dah 2 tahun aku buat event tuk depa dan bergerak cergas dalam aktiviti parti.. la ni aku dah jadi xberminat la.. aku lebih suka tolong2 ja.. nak serius2 xdpt la.. komitmen dia lain la beb.. aku cuma tekankan pasal ekonomi beb.. the time will come where kita smua akan jadi lebih smput dari biasa... la ni depa kat atas tu buat mcm xda apa ja..

wanie - chah keting tu bahasa apache.. klu bahasa normal bentes kaki.. dalam erti kata lain main kasar, tikam menikam dan yg seangkatan dgnnya...

manje said...

salam...

en3 buat kite pk byk2 kali...penat gak pk tntang ekonomi negara skrg nih... tapi pemimpin kite asyik dok sibuk tntang isu sabotaj sbb kekalahan jek... kite risau gak bile nati krisis beras btl2 teruk kat malaisa ni... kite nak mkn ape? huhu mau kene tanam ubi kayu balik nih...

kuchalana said...

manje - tau pon.. depa ni duk nak begaduh n keep pointing sana sini.. tapi depa xsedar tanggung jawap depa la ni apa dia.. depa nak settle hal depa.. patut depa buat senyap2.. xda sapa nak amek tau pon.. lagi depa bising2 lagi pelabur xnak masuk sini.. depa ada pikir ka camtu.. kes beras xyh risau.. klu xda beras sure depa akan import beras.. masa tu harga beras akan melambung naik mcm harga minyak.. sebab permintaan melebihi pemasaran.. yg susah kita balik.. depa tu keep trus begaduh xsudah2..

m@m@ m1mi3 said...

teruskan point kesalahan kepada orang2 lain. taknak muhasabah diri langsung.

depa tak rasa depa salah.. depa dok kata orang lain salah. depa tgh dok cari lagi sapa sabotaj depa, walhal depa taktau depa yang sabotaj diri sendiri, parti dan negara yang utama bangsa..

bila la depa nak sedaq, aku pun tatau. kalo tunggu PRU13, aisey mampuih la kita no...

kita sumer kena bertindak, tapi macam mana?? depa bukan nak dengaq kata2 kita.. kita ni ibarat beruk kat depa tu.. depa takdak usaha nak menyelami hati kita eventhough depa dah kalah teruk. depa dok rasa depa besaq lagi tu..

macam2 isu yang depa nun kat ataih tu tak cuba selesaikan, dok jawab macam budak sekolah tadika jawab.. takdak satu formula, atau tindakan yang diambil.

ni isu Kera Jantan tu plak.. ada ka patut pemuda n9 nak Kera Jantan tu bertanding Ketua Pemuda.. takkan depa tu buta kot.. takkan depa tak nampak yang kera jantan ni akan juai negara kita.. dakkk aiiiihhhh depa bukan tak nampak...depa kelabu mata ja.. depa takut depa jatuh tu.. teruskan la perjuangan mu UMNO...

kuchalana said...

m@m@ m1mi3 - sabo2.. don't be to skaptic with the situation... ALLAH nows better...

tun teja said...

takut lak nk blk mesia..

kuchalana said...

tun teja - elok tun cari kerja dlu kat sana.. la ni US kaw2 punya truk.. byk kilang2 dari US dah tutup kat malaisi.. la ni klu nak ok pon dalam 4 tahun lagi.. yg nak cari kerja elok cari cepat2.. yg nak tukar kerja pon sama..