Pages

Soros dan Teori AssHole Nya

* Satu lagi pandangan radikal

Bebaru ni aku ada beli The Edge, satu daily report on the economic story world wide. Depan skali ada muka George Soros, yahudi yg menjadi speculator mata wang tu. Aku agak suprise bila dia reveal about teori and pattern economi dunia moden la ni. Dia ckp kita skng berada di dalam circle kebawah dalam bulatan ekonomi dimana kehidupan circle tu adalah antara 8 ke 12 tahun tuk satu circle. Means dari kejatuhan 1997 dan 1998 ekonomi akan naik 4 ke 5 tahun kemudian dan akan turun balik ikut life cycle dia. Jadi skng ni kita berada di cycle kepada kejatuhan. Aku agree ngan teori dia ni. Aku pon byk follow mamat ni dalam beberapa buku dia dan kebanyakan teori dia betol2 berlaku termasuk kepada kejatuhan ekonomi asia tenggara 1997 dulu.

Selain dari tu, dari pemerhatian aku, ekonomi di German dalam proses kejatuhan dalam sbulan ni, selain dari kejatuhan ekonomi di US bulan lepas. Bukan tu ja, diEurope pon sama kejatuhan sedang berlaku dan kesatuan europe tgh berjimat cermat tuk menghadapi kelembapan ekonomi. Part yg paling best is Asia. Aku tgk zon sebelah sini masih blom kecoh pasal teori ni expesially dimalaisi. Smua masih sibuk bercerita pasal isu kekalahan kerajaan dalam election baru ni. La ni aku nak bercerita pasal negara kita ja. Xpyh la nak tgk Index Hanseng atau Nikei. Cukup pasal BSKL ja.

Kelmarin kecoh kat TV3, aku xtau la korang tgk ke idak. Satu mamat sudah bersuara pasal rizab kerajaan. He is pointing pada rizab beras. Kata dia beras kita bleh tahan sebulan ja dimana sepatutnya tuk sesuatu rizab kita perlu ada at least 3 bulan. Tu citer beras, rizab2 lain camna. Maksud aku duit tuk rule the country. Kita duk tgk BSKL cantik ja, padahal smua tu penipuan dimana ada tangan2 ghaib yg buat dia jadi kunun mcm stabil. Hakikatnya ekonomi kita semakin lembab dan semakin menyusut.

Inflasi semakin tinggi, interest rate akan terus naik, cukai jugak telah dinaikkan secara perlahan2, harga barang akan semakin mencanak naik. Dan kesan dia? Ekonomi kita xmenjadi sihat seperti yg kita jangka, semput. Tu blum dikira dari kesan kenaikan minyak global, tu blum dikira dgn dasar perdagangan bebas dan mcm2 lagi. Tapi manusia2 kat atas nun duk sibuk main chah keting. Aku pon xpaham depa ni. Dah kalah, fine buat cara mcm kalah. Klu rasa sedar diri resign, kasi org lain buat keje. Xpyh nak kata itu ini sbgai alasan tuk trus berkuasa. Isu dia mudah ja. Smua org nak lu resign. Tu ja. Resign ja, ko bukan xda duit pon. Duit pencen ada. Duk ja umah jaga cucu diam2. Then new appointed person betulkan balik ekonomi kita. At least kita ada something dalam zone bertahan dari trus jadi mangsa keadaan yg xmenentu skg. La ni korg yg kat atas nun ada pikir ke, masa kejatuhan 1997, madey yg otak ligat pon pening sampai byk company gulung tikar dan macam2 hal kat malaisi ni. Tu masa kita ada lebih rizab dan berduit pon madey xleh nak control. La ni, dgn apa yg kita ada, rasa boleh survive ke dgn isu kejatuhan ekonomi global ni.

Aku xkisah la kalu korang nak bertikam ngan pisau skali pon. Tgk kepentingan rakyat dlu, baru citer pasal masalah dalam kain korng tu. Mana lagi penting, masalah dalam kain ka or masalah rakyat. Aku rasa kita tgk ja nanti apa yg akan berlaku. Jika benar seperti yg dikata soros, nasihat aku pada smua berjimat2 la mana yg patut. Klu jadi lagi mcm 1997, aku jamin kita akan jadi macam negara jiran kita mcm 1997 tu.

* Aku penah ramalkan dalam entry "Setiap mende ada hayatnya" isu kejatuhan kerajaan dgn generasi pengundi muda dan pattern penggundi generasi ke 4 dan 5 and it happen early than what i am aspected. Klu btol dgn citer pasal pak nuar akan berpilihanraya may ni, maka akan menjadi satu lagi punca dan sebab keatas kemelesetan ekonomi asia tenggara bagi life cycle 2008. Allah lebih tahu untuk setiap sesuatu. Wallahuaklam.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go