Pages

Sejarah yg Digelapkan

* Satu lagi pandangan radikal

La ni tgh kecohkan pasal beberapa langkah yg kerajan amek dalam kes2 badan kehakiman dan BPR. Korg tau dak apa yg berlaku dalam krisis kehakiman 1988. Isu ni dah 20 tahun dah berlaku dan aku ingat lagi bila kes ni berlaku, bapak aku duk bercerita hal ni ke aku. Masa tu umur aku baru 10 tahun. Actually dari kecik bapak aku suka bercakap hal2 semasa ngan aku. Jadi dari kecik aku telah direbelkan dgn isu2 semasa yg panas ni. Korg mungkin xamek port kot hal2 ni but actually it impact us in daily life. Tanpa kita sedar.

Masa tu berlaku satu perebutan kuasa antara madey dan kuli dimana umno telah berpecah kepada dua, dimana ada team a yg memihak pada tun dan team b yg memihak ke kuli. Jadi depa duk bertanding tuk dptkan kuasa dalam umno. Masa tu tun menang tipis. Org2 Kuli yg xpuas hati kekalahan kuli trus buat report tentang penipuan yg berlaku ke daftar pertubuhan. Dan badan kehakiman masa tu terus bubarkan umno sbb penipuan yg berlaku tu. Dan kepala dalam buat report dan nak jatuhkan tun dtg dari team b adalah PM kita yg ada skang. Dia jadi grand master design dalam menjatuhkan tun, la ni depa panggil depa ni Geng 11 (ada 10 lagi grand designer tuk kes ni) . Jadi lepas umno dibubarkan, tun trus setup new umno. Dia panggil umno baru yaitu umno yg ada sampai hari ni. Jadi geng2 kuli plak setup parti baru call semangat 46. Parti ni actually umno lama, iaitu original umno yg wujud dari gagasan melayu yg menentang malayan union dari tahun 1946. Bapa kemerdekaan kita mati dalam parti semangat 46 iaitu umno lama. (pengasas umno dato onn mati dalam KMM.. bukan dalam umno)

Jadi tun pon campakkan PM kita skang sbgai menteri luar dan tutup mulut dia trus kat luar negara sbb dia tau mamat ni yg jadi salah satu punca umno diharamkan. Then tun pon pecat smua hakim2 yg bubarkan umno masa tu. Xsilap aku ada 6 hakim. Tun Salih Abas yg jadi head pada semua hakim2 ni. Mula dari tu, badan eksekutif kita ni trus menerus xda telur dan dipermainkan oleh ahli politik sampai ke hari ni. Jadi 6 hakim ni trus didiam kan sampai la ke minggu lepas dimana PM skang ni mengatakan krisis kehakiman tu xpatut berlaku. Org yg pecat depa ni dah buat satu kesilapan yg membuatkan badan kehakiman trus dipermainkan sampai hari ni. Jdi satu reform perlu dibuat.

Jadi aku berharap yg hak2 badan kehakiman ni alway be neutral dan ada telur mcm zaman tun salih abas. Xda pengaruh mana2 pihak dan keputusan always sebagai badan yg bebas. Jadi pada sesapa yg fanatik sgt ngan umno yg korg laung2kan la ni. Skali lagi aku ingatkan, ianya bukan the real umno dari zaman oon jaafar. It new umno where diasaskan oleh tun. Umno lama dah lama berkubur dalam parti semangat 46. Klu korg xpasti ngan apa yg aku sampaikan ni, elok cari org2 tua yg idup zaman tu. Depa bleh alloborate ngan lebih detail.

Jadi, belajarlah sejarah sblum sibuk mahu berjuang. Jika anda berjuang pada mende yg anda tidak tahu, anda seperti org buta yg pergi ke medan perang. Anda akan tembak sesiapa sahaja termasuk rakan anda sendri..

ole

*Anda tahu apa nama melayu untuk UMNO? Umno is acroname dalam bahasa inggeris. Sapa2 boleh kasi acroname UMNO dalam bahasa melayu? Aku belanja ais cream. kekekekek
Update 24/04/2008: Jawapan dia PEKEMBAR ... i don't know why they change to UMNO.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

13 comments :

Dayu said...

baru je tercarik2 info on the case..smpai sini terus dh tau apa jadik sebenarnya..masa tu kita ni baru umur 5 tahun kan...tak tau apa jadik..

so tq bro...

manje said...

salam...

UMNO tu dlm bahasa melayu dia em Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu ... ha jom belanja kite makan ais krim sploh tau... ;P

> kadang2 kenyataan yang tersembunyi tu amat menyakitkan... <

kuchalana said...

dayu - sama2.. aku suka bukak citer dalam kain ni.. kekeke

manje - it not acroname atau singkatan... itu nama panjang.. anyway.. satu percubaan yg berani.. akakkak... xda eskrim.. kakakakak

"berkata lebih baik dari diam seribu bahasa"

ixora said...

U=untuk
M=mu
N=negara
O=oku (aku)

ngeh3...btl kan...so, aper lg...pos ler eskrim sini...kalo takde yg coklat, capucino pn ok gak...=)

kuchalana said...

ixora - nyeh2.. salah.. cuba lagi.. nih cuba short form kan ayat ni.. Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu.. Dulu depa pakai acroname dari bahasa melayu ni.. la ni ja depa tukar jadi UMNO.. iaitu acroname lm bahasa inggeris

ita.itu said...

kucha-ko ngata aku dah gemuk ye..kah..kah.kah...baju tu beso lah..tp mmg naik 1 kilo pun..haha

kuchalana said...

ita.itu - nampak sgt la ita. kene lak gambo dari tepi... kekekeke.. diet.. jgn xdiet..

tun teja said...

ooo cemtu ke alkisahnya.
tunyg x tahu paper pun pasal politik
mcm tu skali ke krisis umno.

nasazfrog... said...

klu acronym ertinya nama ringkas atau huruf ringkas dlm b.inggeris ejaannya acronyme bukan acroname..

PERTUBUHAN KEBANGSAAN MELAYU BERSATU.

UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION.

adakah itu benar en. kuch:)

kuchalana said...

tun teja - tu pasal tajuk dia sejarah yg digelapkan.. actually byk interesting story dalam story.. klu nak citer satu mlm pon xabis.. kekeke

nasazfrog - sory la.. aku skolah xtinggi.. tu yg grammer mcm siut tu... jawapan anda juga salah.. xda eskrim

nasazfrog... said...

so jawapan dia aper? kasik la tau bro....

kuchalana said...

nasazfrog - tu aku dah update kat entry tu.. PEKEMBAR..

LaDySLeepLeSS said...

Bangunan/Dewan UMNO yang besar kat Pagoh namanya PEKEMBAR... hihihihi