Pages

Perlu ke Jambatan Ke 2 Penang

* Satu lagi pandangan radikal.

Masa on the way balik smlm. Aku terfikir satu perkara tentang kes 2nd bridge kat penang tu. Aku berpandangan perlu ke ada 2nd bridge tu. Aku xrasa perlu ada, sebabnya. Ok, la ni penang tu bukan besar sgt pon. Depa kata jam hari2 kat 1st bridge. why not depa efficientkan ja public transport dan encourage smua org nak masuk n keluar pulau pakai public transport. La ni klu buat 2nd bridge, aku rasa load kenderaan yg akan masuk pulau akan meningkat 50%-100% sbb dah ada dua bridge. Jadi pulau akan jadi lebih jam. Selain tu issue parking antara yg akan jadi perdebatan dekat pulau tu nanti.

Keduanya, klu bridge tu dibuat, isue tol jugak jadi satu citer sbb aku dgr tol dia dkt RM10. Byk tu. Lelain isu alam skitar dimana laluan 2nd bridge adalah kawasan perikanan pesisir pantai tuk nelayan2 kat sana. Lagi satu antara yg xbest didengar adalah kos pembuatan dia cecah close to RM4 billion. Giler ko, sapa akan tanggung sgala kos tu klu x pembayar cukai. Pastu kene lak tol melampau kat situ. Yg jadi mangsa rakyat marhaen balik.

Aku cadangkan la, tambah baikkan public transpot. Buat la LRT ka dari tanah besar ke pulau. Then dalam pulau sendri buat lrt keliling pulau. Satu contoh tgk singapore. Kemana pon bleh pi naik mrt ja. Galakkan org guna moto dan basikal dalam pulau. Klu nak pakai kenderaan 4 tayar, kenekan cukai tambahan or naikkan kadar parking. Lepas ni sure org lebih ramai naik public transport. Xpyh ada 2nd bridge pon aku rasa. RM4 billion tu bleh bli highway2 kat KL n xpayah ada tol dah lepas tu. Camna, org penang, setuju x dgn cadangan aku.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

Wiween @ Awin said...

yer sokong 12 juta %! kasik ade monorel ka kat penang tu. baru besh..isk isk nak wat 2dn bridge konon ek..mahal kemain. baik x payah. baik cipta teksi leh terbang. leh gak jimat masa & leh terbang pi korea! kakaakak

tun teja said...

bro mmg jam. taktahan laa kalau nk seberang jambatan tu. bagus gak buat lrt. lagi senang kan.

zgila said...

Betui tu man... macam kou x tau ajenda politik la ni.... kalu x de projek macam tu x kaye la deme...???

kuchalana said...

wiween - aku dgr bridge tu jauh la.. sian org penang...

tun teja - camtu kene sediakan speed bot la .. laju skit.. ikut air... tapi aku respect singapore.. anywhere kita leh pi naik LRT..

zgila - xpa.. akhirat xleh lari mana..

Wiween @ Awin said...

uih mtk2 x jd wat.kekeke

kuchalana said...

wiween - futher dgr scomi and satu company dari china yg dpt job tu.. xabis2 scomi..

Dayu said...

kita sebagai tax-payer ni mmg la fikir mcm tu.. 'derang' tu fikir ke macam kita..depa pikir untung je...

kuchalana said...

dayu - yup.. sbb depa makan duit org lain tu yg depa xrasa bertanggung jwp sgt.. cuba depa keje makan gaji mcm kita.. depa tau la camna perasaan kita ni..

LaDySLeepLeSS said...

Saya setuju jangan buat jambatan kedua! Errrr.. errr... saya bukan orang Penang....

kuchalana said...

sleepless - kekekeke... ko kalu hal2 hentam kerajaan ni.. suka btol ko yer..