Pages

Ustaz Zaki

August 2007 - Street-IT

Cikgu Zaki - Man, aku pening la ngan anak2 murid aku. Susah btol depa nak mengingat apa yg aku ajar. La ni dah nak abis tahun dah, rukun islam pon xleh nak ingat. Camna aku nak buat. Payah la budak2 zaman sekarang ni. Menyanyi pandai, mengaji hancur. Xmcm zaman kita dlu la man. (sambil melepaskan keluhan yg panjang)

Aku - *Tersenyum dan tangan masih terus berjalan merepair satu PC yg rosak.

Cikgu Zaki - Klu aku suh nyanyi lagu mawi, dari mula sampai habis depa boleh nyanyi. Aku tanya rukun islam, rukun iman. Smua senyap. Yg bleh jawap pon bersepah2 xikut turutan. Camna nak jadi org islam macam tu. (mengeluh lagi)

Aku - *Aku bangun dan mencari satu album dalam laptop aku dan aku pasangkan lagu2 dari album tu kat ustaz sorang ni.

Cikgu Zaki - Ko dgr x aku ckp ni man. Buat xtau plak. Aku feedup la jadi cikgu ni. Elok aku balik kampung ja, xda aku sakit kepala mcm ni.

Aku - Ki, ko dgr lagu ni elok2. Pastu ko kasi tau aku apa yg ko bleh buat dgn lagu ni.
Cikgu Zaki - Ish, aku tanya lain ko citer lain.

Aku - Aku nak kasi selesai masalah ko la ni. Ko dgr baik2 pastu ko kasi tau aku apa yg aku pikirkan.

Cikgu Zaki - Ni Raihankan? Ni bukan lagu Iman Mutiara ke?

Aku - Then apa yg dia sebut?

Cikgu Zaki - Pasal rukun iman.

Aku - Then?

Cikgu Zaki - Errmmmmmmmmmmmmmmmmmm..

Aku - Ler aper ke benak sangat al hafiz sorang ni...

Cikgu Zaki - Oooooo... yer la. Aku paham, aku paham. Apasal la aku xterpikir mcm ko pikir.
--End

Selang beberapa hari Cikgu Zaki datang balik kat kedai.

Aku - Hah camna, apa citer.

Cikgu Zaki - Ko best la man. Aku pasang CD Raihan kat depa. La ni smua ada dalam CD tu, Rukun Iman, Rukun Islam, doa2. Satu hari ja depa bleh hafal dah. Aku xpikir pon la kaedah tu.

Aku - Tu la ko, skolah tinggi2 sampai jadi al-hafiz pon xguna la klu otak beku. Ka3. Jadi mcm aku ja, rock n roll. Ko kene pikir ikut zaman Ki. Ko xleh nak samakan zaman depa ngan kita. Pendekatan dalam pembelajaran pon xleh sama. Tu fungsi alat pandang dengar.

Cikgu Zaki - Btol la man.
--End

* Di africa selatan, penjara kat sana gunakan album raihan sbgai bahan wajib tuk ajar penjenayah islam dalam mengenali islam. Disana jugak album raihan digunakan dismua tadika2 dan skolah rendah islam dalam mengajar basic tentang islam. Di Malaisi apa citer?

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

14 comments :

fiezafadilla said...

malaysia islam hadhari maaa... semua pun boleh... ngaji pakai tudung separuh pun boleh maa...

JM said...

sejak ade raihan nyanyikan psl bulan islam psl nama2 nabi danrasul baru la saya hafal bende2 tu.. kalau tak b4 ni amatlah jahilnye nak menghafal.. huhu

terima kasih abang2 Raihan

.::WaNiE::. said...

haha pasnih suh mawi nyanyi pulak..hahahha..tp mmg cara tu amat2 berkesan

Back_to_Basic said...

sian nyer cikgu tu...huhuhu....laen kali bang arman bgtau kat cikgu tu suh gne teknologi tuk mgajar...bru student nak aktif dlm kelas...gne pdekatan moden dlm mgajar walau bab2 agama,even tuk kite2 yg dah dewasa ni pun kalo org asyik gne cara yg sama tuk mgajar pun borink gak...what a gud advisor u r..mcm leh masuk,pape je mslh leh refer kat u ooo....hehehe....have a nice day...

p/s:Any problem face, do back to basic...refer where does it goes wrong... :)

kuchalana said...

fiezafadilla - Bolehland.. sbnrnya kita yg membenarkan ianya menjadi begitu.. :)

jm - kakaka.. ok mari kita nyanyi sama2.. sepohon kayu daunnya rimbun.. lebat buahnya.. *ok sambung.. :P

wanie - yaa.. you are back.. senyap ja dunia blog tanpa ko.. kakaka

suzie - pasni aku nak bukak counter pertanyaan or unit kaunseling kat kolej tu, hi2. Btw, i've been teach by my xboss about this. Apa2 masalah u need to go back to basic.. look from the root thn u can c how to solve it. It true..

.::WaNiE::. said...

amboi ayat bodek ke ape..haha..

**kat terengganu fenomena amat lainnn sekali dgn kl/selangor..sangat meriah perang poster nye..hahaha..

Heartless Devilish said...

hahahaha..
adeh..aku baca entry nie..
sambil dengo lagu Madison Avenue - I'm H***y plak..
atoi...terpotong stim sungguh...
anyway... skrg nye skolah kan ader sumer teknologi tuh..
guna pakai je...
aku je tak larat nak mengangkat laptop ke hulu ke hilir..tergolek aku...
nak nak plak budak aku yg cepat bosan ngan teknologi nie...
bole siap tanya aku
'cicer...today no writing writing?'
'cicer..we want write write..bored la this cd...'
hahahahahaha

tun teja said...

oo yeker kt africa pasang lagu raihan .baru tun tahuuuuu

kuchalana said...

wanie - bangi pon meriah gak.. smlm peluk2 ngan borak2 ngan calon pas sini. Sok lepak ngan pak nuar kat dengkil ko 12 pm..masa lunch..dia nak jumpa aku...hi2..jgn marah...

devilish - kdg2 ko kene phm.. mende mmg dpn mata ..tapi bila dtg malas pyh gak.. pada aku bukan teknologi, tapi method beb...

tun teja - tv ada cover depa ni dalam few dokumentari dalam n luar negara pasal music depa digunakan dalam konsep perkenalkan islam ni...

Wiween @ Awin said...

wahhh bagus la africa selatan.sini amendanye.mawi lg dipuja2.huh..x kose! cet porahhh..heheheh

aa bro, mmg jln kaedah guna lagu.kite da try.;) lg2 ade animation.bebudak ingat tau!

.::WaNiE::. said...

kucha, oh oh..tolong sampaikan salam pada dia..heheheehe..

Pasal poster..oh tidak..bangi tak sehebat terengganu..hahhaha..sbb dia bukan sekadar poster biasa [eceh mcm lagu ct nurhaliza pulak] kakakakak..

bro lu bangi sek brapa..den salu lepak bangi apa :)

kuchalana said...

wiween - hi2.. aku kasi idea ja kat cikgu al hafiz tu.. byk sgt mengaji sampai lupa tanggunjawap mendidik..

wanie - aku duk seksen 5.. kedai aku dalam ukm.. klu ko masuk ukm..cari kolej zaaba. Kedai aku yg paling besar dalam kolej tu. Actually kolej tu kolej yg terbesar dalam UKM pon. Aku sentiasa ada kat kedai.

Wiween @ Awin said...

bro,
hhe ape mcm cikgu al hafiz tu skang? asik bernasyid jelah dia ek.kekek

kuchalana said...

wiween - la ni dia layan XPDC.. kakaka.. rosak aku kan.. ngajor bukan2 kat dia ni.. tapi ngaji mmg power la.. aku pon duk blajo kdg2 ngan dia.. baca ayat lazim .. kasi dia btulkan mana yg xbetul..expecially al fatihah.. give and take..