Pages

Undilah Peluang Dtg 5 Tahun Skali


Lusa kita akan mengundi. Aku akan balik ke Keramat tuk mengundi. This is my 2nd time aku membuang ngundi. Dari kecik aku dididik tuk menilai tentang baik dan buruk oleh org2 disekeliling aku. Bapak aku dari dulu slalu citer kat aku isu politik semasa dan dia slalu pahamkan kat aku pasal perlembagaan, demokrasi dan sejarah. He's not talking about kepartian, tapi lebih kepada hak kita sebagai pembayar cukai. It totally about hak. Dia xda cendrung pon kemana2 parti politik. Dia lebih suka anak2 dia pikir pasal dasar yg dibuat oleh kerajaan dan baik buruknya.

Kdg2 rasa kelakar bila budak2 yg tampal poster duk begaduh sbb parti lwn turunkan poster depa. Wei. jgn jadi bodoh la. korang tu kuli yg dibayar. Xpayah nak serahkan nyawa pada mende yg xtentu tenggelam timbulnya. Ko dpt penumbuk, tapi org atas ko duk relax ulit betina. Bodoh korang ni. Tu blum citer lawak polis disana sini, mcm joker dah. Jgn le buat klakar. Lagi lawak bila smua media buat liputan kelakar tiap2 hari. Si anu angkuh la, pecah tanah masjid kat kg si anu, janji kasi bonus la, janji buat jambatan la. Actually all that dah dijanjikan 5 tahun lepas tapi xbuat gak. La ni berjanji lagi. Come on la.

Mcm2 citer la pasal hal pilihanraya ni. Aku suka nak korang tau, klu kita duk menipu sana sini dalam hal mcm ni. Kat akhirat lagi le truk citenye. Kene lak kita duk laung hadhari sana sini. Tapi kita duk meraba pompuan bila bejalan. Aku xpaham la. Kenapa donia smakin mengelirukan aku. La ni latest pasal dakwat itam. Dakwat tu dah dibeli dan diedarkan ke smua pusat undian, depa beli dgn kos RM3 juta guna duit pembayar cukai. Dan telah diluluskan oleh law dan majlis ulama. Tup2 72 jam sblum election ianya dibatalkan. Mana nak campak dakwat tu. Klu pakai duit kocek korang xpa, tu pakai duit aku dan korang2 smua beli dakwat tu. RM3 juta bukan sikit beb. Leh kasi biasiswa pada anak2 org susah tu tau dak.

Come on la, alasan yg spr bagi xmasuk akal la. Ada org yg beli dan nak calit pada pengundi. Mangkuk mana yg nak calit dari rumah mende ni. Pada aku klu sindikit ni dah calit, xpyh la ngundi. What is the problem. Apa2 bleh suh yg dah kene calit tu report polis. Susah sgt ke. Korang ni mmg lawak la. Xkan jumpa satu duit palsu smua duit nak dibakar. It look very desparete nak mng korang ni. Tuk pengetahuan pembaca smua, undi popular so far 70% memihak kepada opposition. Undi popular adalah undian secara rambang yg reporter, penganalisis, penglihatan mata kasar org ramai, pandangan jentera parti masing2 dan smua org dari luar. Klu ikut pecahan bangsa plak it goes like indian 98%, chinese 85% dan mlayu 70%. Ni bukan fakta dari aku, tapi dari survey undian popular oleh beberapa agency. But this is not result pilihanraya, cuma kita bleh agak keputusan dia akan jadi lebih kurang klu election berjalan dgn adil. As usual mcm2 boleh jadi hari ni, sok dan lusa. Ada satu lawak aku baca dalam malaisikini. Depa ckp dah la PM flip flop, kejap kata itu dan kejap kata ini. SPR pon dah menyangkit penyakit yg sama. Silap2 sok ni SPR annouce pilihanraya postpone sbb ada state yg banjir. Lawak2. Xpnah yg gentleman.

Aku berharap sgt Mukhriz memang kat jerlun slain KJ kalah ke cigu bard kat rembau dan Nurul Izzah menang kat lembah pantai. Aku xnak tgk keputusan keseluruhan tapi cukup kepada 4 future leader malaisi ni. Aku suka melihat 3 calon ni (mukhriz, cikgu bard and nurul izzah). Mereka gentleman. Klu KJ, herm.. are u gentleman?

Anyway.. Selamat Menjalankan Tanggung Jwb Anda.. vote wisely.. peluang datang 5 tahun skali okek.. yg xnak pi ngudi atau buat undi rosak tu.. korang jwp la kat akhirat nanti.. :P

Ole.

* Kita pakat ramai2 duk depan TV sabtu ni, tgk keputusan pilihanraya. Geng2 UMNO ada yg call mtk aku jadi posman, amek dan anta pengundi dari rumah depa ke pusat undi. Depa nak bayar aku RM350. Geng2 PAS plak call aku, mtk aku doakan yg terbaik tuk depa. Klu nak tolong apa2 dpa xdpt nak bayar, dpa mtk buat seikhlas hati ja. Aku harap xda kejadian buruk berlaku ahad tu. Sbb aku ada dgr ura2 ada geng2 nak buat huru hara klu depa kalah hari tu. Jadi sama2 la kita berdoa supaya tuhan melindungi kita dari samseng2 dan lanun2 upahan ni dari membuat kacau. Amin.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

7 comments :

JM said...

Aminnn... jm pon di minta untuk menjadi perayu undi..koser taww..ekekeke

Misha_mi said...

KJ tu sapa?

Wiween @ Awin said...

Kj khairi jamaludin.eheheh ingat ketua jabatan mana ek bro.

selamat mengundi bro! ;p

Heartless Devilish said...

mari la mari..mari mengundi..tunaikanlah kewajipan pada negara...

.::WaNiE::. said...

aku sangat sakit jiwa kalau baca dan memikirkan tentang SPR..

kuchalana said...

jm - kekeke.. sama la dik.. malas la.. takut temakan duit pembayar cukai..

misha_mi - kekeke.. klako la ko ni.. ko duk kat selatan thai ke..

wiween - mengundi tu pasti..

devilish - ala.. ko tu undi pos je kan.. kekeke

wanie - boss aku ckp pagi ni..sib baik depa simbah cat ja.. klu depa tunggu depan pagar tu camna..

Wilfred said...

This will not really have effect, I consider like this.
facebook games | game news | free puzzles | download de jogos para pc | full games only