Pages

Soldadu Malaya Terakhir

1995 - Kem Sg Besi, Padang Kawad 10 Melayu. Di Satu petang yg ceria.

Aku - Selamat pagi tuan. Saya PW2 Arman Salleh siap menjalankan tugas tuan. (sambil tabik hormat)

Tuan - Baik, kita mulakan. (sambil membalas tabik hormat)


Perbarisan penutup untuk perhimpunan Kadet PKBM Infantry peringkat Wilayah Dan Selangor sedang berjalan dgn lancar. Aku sedang mengiring sorang Mejor dalam memeriksa kawat kehormat. Hari ni dalam sejarah hidup aku sbb aku diberi penghormatan untuk membawa almost 1000 kadet (almost satu kompeni askar) dalam kawad kehormatan ni dan lebih manis penanda kawad kiri dan kanan jugak dari sekolah aku. Aku masih teringat seminggu sblum tu almost smua leader dari smua skolah di uji untuk membawa kawad bersejarah ni dan dalam ramai2 tu suara aku yg terkuat dan aku ja yg tau procedure untuk kawad kehormat. Tq pada Unit Kor Polis Tentera sbb byk kasi tunjuk ajar.

A day b4, sorang Leftenan dari Kem Wardieburn ada jumpa aku. Dia ckp, aku akan dpt satu penghormatan hari ni. Dan dia ckp dia nak aku dan 2 org kawan aku yg jadi penanda kawalan tuk amek biasiswa ketenteraan dan sambung pelajaran di ATMA. Depa ckp aku akan dinaikkan ke Leftenan Muda. Jadi dia mtk aku pikirkan offer tu dan kasi tau dia lepas abis acara hari ni. Abis perbarisan penutup acara penyampaian hadiah tuk perkemahan ni diadakan. Keputusannya.

Kawad Terbaik : Victoria Institution

Penembak Jatuh Piring Terbaik (rekod baru kejohanan): Victoria Institution

Pasukan Terbaik Keseluruhan : Victoria Institution

Kadet Terbaik : PW 2 Arman Salleh - Victoria Institution


Aku bernombor K909699 Pegawai Waran 2 Arman Salleh perlu melaporkan diri ke kem berdekatan jika ada berlaku sebarang bencana yg memerlukan aku mengangkat senjata. Itu agrement yg aku dah sign dgn jabatan pertahanan ni. Sebenarnya terlalu byk yg aku belajar dari ilmu ketenteraan ni. Survival, senjata, tempur tanpa senjata, tempur dgn senjara, war fair (jungle,urban, water, air), war strategy, ilmu hutan dan mcm2. Dari ulu yam ke genting aku pernah berjalan dalam program membaca peta. Tido dan solat atas pokok, bawah pokok, dalam air dan mcm2. Makan ular, monyet sampai ke katak hutan. Org kata, ala budak skolah xkan la mcm tu skali. Dah mcm askar betol2. Actually PKBM Infantry skolah aku ni adalah pengasas kepada infantry yg ada dalam negara ni. Masa perang jepun dulu, budak2 skolah n cikgu2 skolah ni la yg mempertahankan KL dari ancaman jepun. Jadi tradisi kami sama seperti apa yg ada didalam tentera itu sendiri. Dan usia infantry ini lebih tua dari Rejiman Askar Melayu DiRaja yg ada sekarang.

Jadi 25 March 2008 iaitu hari ini genaplah 108 tahun usia PKBM Infantry Victoria Institution. Jadi Infantry ni telah melahirkan ramai manusia hebat diMalaisi hatta didunia sekali pon cth terbaik Sultan Brunei skang. Aku xdpt nak turun gathering for this celebration malam ni sbb ada komitment lain. Maaf dipinta. Jadi kesempatan ini aku nak ucapkan pada kengkawan satu batch yg sama2 berjuang dulu, shabas inspector sahab. You deserve to be what u are today. Meor kat kedutaan malaisi di china, Dasrel di HLA dan Sek di Muamalat. We still blood brothers walau apa pon yg akan terjadi. Insyallah, cita2 kita untuk shahid akan dimakbulkan. Kita akan shahid dalam bidang dan perjuangan kita masing2. Dari apa yg kita lalui, itu yg menjadikan kita hari ini. Semoga kita akan terus beringat.

GEMPUR WIRA.


* Citer lanjut di http://vioba.com.my/, http://www.viweb.freehosting.net/vihome.htm, http://www.viobaevents.blogspot.com/

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

22 comments :

Wiween @ Awin said...

tu dia...dah citer kadet plak dah..kkakakak demam sejarah ke baba? ;p

kuchalana said...

Hari ni ulang tahun kami yg ke 108 tahun win.. byk pahit manis dalam perjuangan 108 tahun tu.. i am part of that history..

ita.itu said...

haha..kadet ni citer betul ke tipu..hehe

kuchalana said...

ita.itu - citer betul beb.. waaa... aku xdpt pi dinner depa malam ni...

Shakadal said...

See please here

13may said...

waaa...mcm Rambo plak :)

kuchalana said...

13May - Rambuuu.. bukan rambo.. ekekke..

.::WaNiE::. said...

"Meor kat kedutaan malaisi di china, Dasrel di HLA dan Sek di Muamalat"

bro hang kat mana..kat kopitiam eh ..hahahahhha

ixora said...

weh, btoi ker..? cm tak cayer je...d=)

GAMBATE2...HUHA..!!! jom rmai2 wat haka...GEMPUR WIRA...!

kuchalana said...

wanie - aku di cyberjoyo jd kuli ja.. kekeke.. rindu kat kawan2 makan ular sama2 tu.. sama2 kene belasah.. sama2 jumpa hantu.. sama2 bergaduh.. sama2 tido dalam air.. sangat merindukan jaman2 itu..

ixora - dalam blog kuchalana, pastikan anda percaya, kerana smua entry yg kuar adalah benar semata2..

ixora said...

bkn x cayer..tp sedikit sangsi..erkkk...=0

tun teja said...

huhuhu.. bab mkn ular.. tun sungguh ke gelian. adeii bro. tun rs baru sebut utan.. tun dh pengsan dulu.

anda sungguh besifat waja.

kuchalana said...

ixora - kekeke.. it true.. klu ingat balik zaman2 tu rasa mcm xpercaya ja.. kawan2 slalu ckp.. kmi ni tua sblum waktunya.. penah kami tido dalam ujan masa buat compas marching.. nyenyak tuhan aja yg tahu..

Tun Teja - sib baik aku tolak tawaran tu.. klu dak aku dah jadi abg askar dah la ni.. ekekkekeke

Heartless Devilish said...

happy annivesary for VI...
Be Yet Wiser....

Wiween @ Awin said...

whoaaa....citer ebnar ke baba.uih..dasat juga babaku ini.patut la jln kaki ke genting relax jekkk...jom baba.kite jln gi Thailand.kekek

kuchalana said...

devilish - tq kak.. xsangka permusuhan antara dua skolah xmenghalang kita menjadi rakan blog.. kuakakakakkaaa....

wiween - jom.. jalan pi UK pon aku xda hal punya...

Back_to_Basic said...

Mr K,suh yg xcaye tu g join PKBM tu...macam best jerk citer u, ade pompuan x yg join...xtau plak u join venture this thing, kecik2 cili padi tul la...hehehe...

Heartless Devilish said...

kuchalana: nak bermusuh bole gak..miakakaka...rival maaaaa...

kuchalana said...

basic back to - kekeke.. c the leg la.. i am born to be a fighter...

devilish - glory2 victoria.. VI Clap 3 4.. kekekekee...

Wiween @ Awin said...

whoaa...jln ke UK ulu klang ka united kingdom? Kalo united kingdom, besh tu.tp baba bayar arr tmbg sume.kakakakakka

Back_to_Basic said...

yap, u r really a fighter in this real world...gogogo, K...may Allah bless ur journey...amin...

kuchalana said...

wiween - kekeke.. baik pi buat umrah.. lagi byk pahalanya...

back to basic - Tentang Thentang