Pages

Semangat Kebangsaan Kunun


* Lagi satu pandangan radikal

Aku ada tersesat ke Tesco baru2 ni sbb nak cari barang Adam. Then lepas aku beli barang tu masa on the way ke escalator tu ada la satu niger beragama islam yg duk beli barang penuh satu troli. Aku xbrapa amek kisah la. Tapi bila sampai kat escalator tu troli dia sangkut xleh nak turun. Aku plak dah terlepas ke escalator satu lagi, klu satu escalator bleh aku tolong. Aku nampak la satu mamat cina ni. Dia duk tgk ja pompuan tu terkebil2 nak tolak troli berat tu. Lepas tu dia bleh lak cross troli tu dan turun escalator barang tu. Dan masa turun tu dia keep tgk ja pompuan tu cuba tolak troli dia yg sangkut ke atas litar escalator tu. Mulut aku ringan ja masa tu. Aku ckp ngan mamat cina ni.

Aku : Why u don't help that lady? I think by looking at her it not going to solve her problem.
Mamat Cina : Who cares? * Dgn muka xbersalah.

Berderau darah aku. Pukimak punya org aku ckp dalam hati. Mmg masa tu aku tgk mamat ni kecik ja. Sib baik dia kat escalator lagi satu. Klu satu escalator mmg aku dah labun dia kat situ. Aku rasa korang pon mungkin pernah face atau buat perangai macam tu somewherekan. Aku ckp trus trg, aku xsuka ngan manusia yg mcm ni. Selfish, bodoh dan xgentleman. Xsalah nak tolong org dan xsalah nak bercakap elok2. Bukan susah pon, ko on the way nak turun skali ngan pompuan tu. Ko tolakkan ja troli tu. But ko still bleh cross troli tu dan keep looking at the lady tanpa rasa bersalah. Then ko leh jwp kat aku mcm ko rasa ko bagus sgt. Aku xkata aku baik sgt, but dalam hidup kita yang berbilang bangsa, dalam keadaan kita yang sibuk melaungkan semangat kebangsaan, dalam kita cuba mengharmonikan persekitaran majmuk yg ada, tapi masih lagi ada manusia2 yg cuba menggagalkan idea tu.

Hei, kita dah merdeka 50 tahun. But masih ada manusia2 yg mcm ni dalam malaisi ni. This is not the 1st time dan bukan yg terakhir. Aku mintak sesangat kengkawan yg duk baca entry ni, be universal as u can. Xpyh la kita nak berckp pasal ketuanan melayu ke, ketuanan cina ke, ketuanan india ke or ketuanan apa ja pon. Aku geli dgr. Tu smua citer 10 tahun lepas merdeka la. Masa tu mmg tuk nenek datang dari negara lain. But today, anak2 depa dah beranak dan dibesarkan dalam sistem sini. Bukan sistem dari india atau cina. Dan korang yg cina atau india, korang sedar skit, korang beranak kat sini. Korang juga bukan beranak kat india atau cina. Jadi korang xpyh nak sibuk bangga sgt ngan tempat kelahiran mak abah korang. Mak abah korang tu dulu smua lari dari negara masing2 sbb nak memperbaiki kehidupan. Jadi korg bukan dtg dari negara cina atau india. Then we are all malaisian.

Pada yg melayu, xpyh la citer pasal ketuanan mlayu. Xda dah smua tu. Tanah Mlayu mana ada lagi. La ni dah jadi malaisi. Kita dah jadi majmuk. Yes i can say perlembagaan masih meletakkan mlayu as the owner of this land. Itu xda masalah, tpi korang bleh xjadi sedar diri skit. Tu atas paper ja, dlu pon singapore sbuah kerajaan beraja mlayu terhebat dalam zaman dia. La ni pulau tu dah jadi satu pulau majmuk. Boleh xkita, smua bangsa meletakkan jauh fahaman, budaya dan tradisi masing2 dalam konsep pembinaan bangsa ni. Tgk Australia dan Britain, drg bleh plak bukak kuota pada imegrin to become permanent residen dalam negara depa tanpa rasa prejudiece. Sbb depa tau, bangsa2 asing ni la yg akan tolong mereka dalam ekonomi dan perkembangan negara depa. Cuma kita mlayu, open your mind dan bersaing lah secara gentlamen.

Aku amat pasti, one day klu korang berkawan dan berkahwin dgn bangsa lain korang akan rasa apa yg aku rasa. Mana nak meletakkan diri korg bila ada dalam family tu berdarah cina, berdarah mamak, berdarah jawa dan berdarah mlayu toktok. Korang nak panggil korang bangsa apa masa tu. Dan sanggupkah korg nak buat rusuhan kaum sedgkan ko tau dalam family ko yg dkt atau yg jauh ada bangsa lain jugak yg tag dgn ko. Bukan sikit beb hal mcm ni. Dan bukan barang yg boleh dimain2 dgn isu mcm ni.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go