Pages

Semangat Kebangsaan Kunun


* Lagi satu pandangan radikal

Aku ada tersesat ke Tesco baru2 ni sbb nak cari barang Adam. Then lepas aku beli barang tu masa on the way ke escalator tu ada la satu niger beragama islam yg duk beli barang penuh satu troli. Aku xbrapa amek kisah la. Tapi bila sampai kat escalator tu troli dia sangkut xleh nak turun. Aku plak dah terlepas ke escalator satu lagi, klu satu escalator bleh aku tolong. Aku nampak la satu mamat cina ni. Dia duk tgk ja pompuan tu terkebil2 nak tolak troli berat tu. Lepas tu dia bleh lak cross troli tu dan turun escalator barang tu. Dan masa turun tu dia keep tgk ja pompuan tu cuba tolak troli dia yg sangkut ke atas litar escalator tu. Mulut aku ringan ja masa tu. Aku ckp ngan mamat cina ni.

Aku : Why u don't help that lady? I think by looking at her it not going to solve her problem.
Mamat Cina : Who cares? * Dgn muka xbersalah.

Berderau darah aku. Pukimak punya org aku ckp dalam hati. Mmg masa tu aku tgk mamat ni kecik ja. Sib baik dia kat escalator lagi satu. Klu satu escalator mmg aku dah labun dia kat situ. Aku rasa korang pon mungkin pernah face atau buat perangai macam tu somewherekan. Aku ckp trus trg, aku xsuka ngan manusia yg mcm ni. Selfish, bodoh dan xgentleman. Xsalah nak tolong org dan xsalah nak bercakap elok2. Bukan susah pon, ko on the way nak turun skali ngan pompuan tu. Ko tolakkan ja troli tu. But ko still bleh cross troli tu dan keep looking at the lady tanpa rasa bersalah. Then ko leh jwp kat aku mcm ko rasa ko bagus sgt. Aku xkata aku baik sgt, but dalam hidup kita yang berbilang bangsa, dalam keadaan kita yang sibuk melaungkan semangat kebangsaan, dalam kita cuba mengharmonikan persekitaran majmuk yg ada, tapi masih lagi ada manusia2 yg cuba menggagalkan idea tu.

Hei, kita dah merdeka 50 tahun. But masih ada manusia2 yg mcm ni dalam malaisi ni. This is not the 1st time dan bukan yg terakhir. Aku mintak sesangat kengkawan yg duk baca entry ni, be universal as u can. Xpyh la kita nak berckp pasal ketuanan melayu ke, ketuanan cina ke, ketuanan india ke or ketuanan apa ja pon. Aku geli dgr. Tu smua citer 10 tahun lepas merdeka la. Masa tu mmg tuk nenek datang dari negara lain. But today, anak2 depa dah beranak dan dibesarkan dalam sistem sini. Bukan sistem dari india atau cina. Dan korang yg cina atau india, korang sedar skit, korang beranak kat sini. Korang juga bukan beranak kat india atau cina. Jadi korang xpyh nak sibuk bangga sgt ngan tempat kelahiran mak abah korang. Mak abah korang tu dulu smua lari dari negara masing2 sbb nak memperbaiki kehidupan. Jadi korg bukan dtg dari negara cina atau india. Then we are all malaisian.

Pada yg melayu, xpyh la citer pasal ketuanan mlayu. Xda dah smua tu. Tanah Mlayu mana ada lagi. La ni dah jadi malaisi. Kita dah jadi majmuk. Yes i can say perlembagaan masih meletakkan mlayu as the owner of this land. Itu xda masalah, tpi korang bleh xjadi sedar diri skit. Tu atas paper ja, dlu pon singapore sbuah kerajaan beraja mlayu terhebat dalam zaman dia. La ni pulau tu dah jadi satu pulau majmuk. Boleh xkita, smua bangsa meletakkan jauh fahaman, budaya dan tradisi masing2 dalam konsep pembinaan bangsa ni. Tgk Australia dan Britain, drg bleh plak bukak kuota pada imegrin to become permanent residen dalam negara depa tanpa rasa prejudiece. Sbb depa tau, bangsa2 asing ni la yg akan tolong mereka dalam ekonomi dan perkembangan negara depa. Cuma kita mlayu, open your mind dan bersaing lah secara gentlamen.

Aku amat pasti, one day klu korang berkawan dan berkahwin dgn bangsa lain korang akan rasa apa yg aku rasa. Mana nak meletakkan diri korg bila ada dalam family tu berdarah cina, berdarah mamak, berdarah jawa dan berdarah mlayu toktok. Korang nak panggil korang bangsa apa masa tu. Dan sanggupkah korg nak buat rusuhan kaum sedgkan ko tau dalam family ko yg dkt atau yg jauh ada bangsa lain jugak yg tag dgn ko. Bukan sikit beb hal mcm ni. Dan bukan barang yg boleh dimain2 dgn isu mcm ni.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

10 comments :

mama mimie said...

memang slalu camtu. tpi pada aku, aku tlg jek tak kira bangsa. penah gak makcik india ni minta tlg draw kan duit dia. makcik ni makcik cleaner yang aku tgk amatla comot. tapi aper nak kesah, bukan aku nak comolot ngan dia. tlg jek. tak susah pun. ajar dia tekan tu tekan ni.. sambil2 aku menahan napas sebab ader bau sket. hehe da tlg pastu ngata plak ni. isk isk.. astag...

oit2, bak mai alamat hang.. :P

Wiween @ Awin said...

mmg kuang ajau itu ca ya nun alif.bleh plak ek dia bior pmpuan tu tolak tanpa menolong.musti la pompuan tu menyumpah gak dlm ati. Biasala la baba..org zmn sekarang ni bukan semua amik kisah kesusahan org lain.yg nak tmpg senang ramai la.yg mata duitan lagik ramai.lenkali baba smackdown jek si ca ya nun alif tu! x pun tembak aje 5 das kat perut dia.kakakakka

.::WaNiE::. said...

entahlah

kaum ek

entahlah..aku teramatla sedar diri yg malaysia nih melayu punya hanya pada kertas saja sudah skrg...huhuhu..maka teruslah berusaha utk hidup..bukan sibuk kat benda yang tak pasti pun berfaedah ke tak kt diri kite sekeluarga.

haih its all about the money money money

apa jek la yg aku merepek nih [mengantuk]

Anonymous said...

salam bro...

em benci btl dgr org tu ckp camtu... kasar gile... mcm takde ati ngan perasaan tol... nape la dia tak tertungging jek ms trun ngan cross pompuan tu... kot tak bro boley gelakkan ngan perangai kuang ajo dia tu...

tun teja said...

pada pendapat tun, cina tu sebenarnye dlm hati serba salah nk tlong atau tidak kot. tupasal dia asik tgk je troli tu. kalau jenis yg x peduli mesti dia blah dh. ni dia dok pikir kot. setan suh jgn tolong, angel lak suh tlg. tu yg beliau kompius. last skali dia tolong tengok je.

nasazfrog... said...

rase mcm perbincangan bersatu plak... tapi bagus info tu bro, sekarang ni kite kene mempertahankn org melayu di malaysia ini.. kite malaysia majmuk kan... :) paece.

mama mimie said...

kita takleh point pada satu2 bangsa jek. ader je ramai bangsa kita sendiri berperangai camtu.. ader jek makhluk tuhan ca ya nun alip tu yg baik hati. benda ni kena balik ke pangkal, as long dia percaya pada agama... dia takkan wat benda2 kurang asam camtu. sebab takder agama yg benarkan perkara camtu berlaku.

as 4 me, mama aku cina, mendiang atuk nenek aku cina, makcik pakcik aku cina, sepupu sepapat aku cina. tapi tak sumer dari derang tu baik, dan tak sumer yg suka kami yang melayu ni. tapi ader je yang tersangatla baik pada kami sekeluarga...

so tepuk dada tanya selera... islam, budha, hindu, kristian, melayu, cina, india, dll, tak penting.. yang penting hati budi masing2.....

Anonymous said...

Some people are so open-minded...their brains fall out. RICK WARREN

kalo dah komunis..komunis jugak!

ixora said...

org skrg tolong sket msti mintak balasan..tuh yg susah tuh...baek idup kat utan kan...? wat s/mrket sndri...

ixora said...

bro...opssss, tkar r aktivitas tuh..dh masuk bln 4 dh ni...hehe..just ingtkn jer...=)