Pages

Marley + Che

* The Che Guavara (Best Picture And Idol Of the Century)

* Bob Marley The Rastaman


* Reggae Club Petaling Street KL

* ME , Uncle Tony and Pencuri HP having pizza at the Club..



This 2 people is my favorite. Aku suka kumpul (collectable item) anything about Bob Marley dan Che Guavara.

Korang kenai Che Guavara. Ala mamat dalam gambo kat atas tu yg color merah. Actually mamat ni seorang revolutionary. Dia berjuang di CUBA secara gerila dalam menuntut pembaharuan dalam pemerintahan. Dia ikut team Fidal Castro dan berjuang secara subversif dalam pembinaan bangsa depa. La ni Fidal Castro baru ja letak jawatan di CUBA dan digantikan oleh adik dia. Aku suka membaca tentang perjuangan mamat ni. Dari seorang doktor dan dtg dari keluarga yg sng, dia sanggup masuk utan berjuang sampai la dia mati dalam menuntut negara dia. Sampai hari ni Amerika takut ngan depa ni sbb pergerakan gerila depa. Sampaikan Vietkong pon ikut cara depa masa perang Vietnam selain la ni Taliban dan few pergerakan gerila lain ikut modus operandi depa dalam perjuangan subversif ni.

Actually mamat ni sorg Marxism dimana fahaman ni menjurus kepada komunis. Selain dia aku pon ada baca pasal Mao Zhi Tong, Lee Kuan Yew dan Chin Peng. Smua mempunyai fahaman yg sama dalam membina community masing2. Actually fahaman komunis is just satu pecahan fahaman dalam pemerintahan. Satu contoh malaisi mengamalkan demokrasi. Komunis lebih kepada hak sama rata dalam setiap perkara. Satu contoh mcm Soviet Union yg dlu bermula dgn fahaman komunis. kat sana depa akan bayar smua sama rata, mcm Doktor dan Driver. Tapi duit yg lebih akan diambil oleh kerajaan dan disalurkan balik pada rakyat dgn buat rumah dan segala2nya percuma. And again aku suka baca perit getir mamat Che ni dan gambo kat atas dan termasuk diri dia sendiri telah dinobatkan sebagai idola sepanjang zaman.

Bob Marley, aku kenai dia dari aku zaman skolah rendah lagi. Masa2 mantul duk layan lagu dia. Mmg stim la. Ka3. It really peace and harmony. I got almost all of his CD and few collectable item dia. Baru2 ni aku ada lepak kat reggae club kat area petaling street. Mmg rasta. Xtau lak aku ada ramai peminat merah, hijau kuning ni. Actually this guy berjuang tuk org kulit hitam dari lagu2 dia. Tu sebab utama aku minat kat dia. Bukan sebab ganja okek. Lirik2 dia smua mengancam slain rentak dan gaya persembahan yg catchy. Dan dia pon pernah mendapat berbagai2 anugerah keamanan sejagat dan paling best is anugerah nobel. Dia dpt anugerah ni lepas dia mati, tu yg buat dia lebih popular hari ni. Hi2.

Ole

* La ni aku dalam process nak abiskan buku pasal Mahatma Gandhi (india) dan Gautoma Buddha (tibet). La ni kat kedai buku smua cite pasal kehebatan PM kita. Smua citer yg sama ja. "SAYA PERDANA MENTRI YG HEBAT", feedup ja nak beli. Aku la ni tgh cari buku pasal kamal artartuk and hitler (buku ni aku pnh beli tapi hilang dah, hu2 xabis baca lagi wo, la ni cari kedai buku dah xda dah). Sapa2 pernah ternampak buku2 berkenaan mereka2 ni sila kasi tau aku kat kedai mana. Ke hujung dunia pon aku sanggup pi cari. Lelain, klu korang berminat nak tukar2 buku tuk dibaca pon boleh. Aku sedia berkongsi.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

21 comments :

mama mimie said...

sebelum ni aku tak minat baca buku camtu. tapi ari tu aku ader baca buku hikayat khairy. best gak. hehehe

13may said...

byk maksud hijau kuning merah nih...hehhe

kuchalana said...

mamamimi - buku2 berat best beb.. lagi best klu baca buku dari luar.. then ko akan nampak perbezaan yg nyata dalam smua hal..

13may - hi2.. tau xpa.. tapi aku prefer rasta dari yg "itu".. yg "itu" ramai sgt poyo la ni..

ita.itu said...

kwn aku pun suka bob marley nih..rmbt dia lawa kan

kuchalana said...

ita.itu - tu dia panggil dreadlock.. aku dari dlu tingin nak buat.. sbbkan polisi keluarga dan company xmengijinkan.. klu dak dah lama aku buat.. kakaka..

Back_to_Basic said...

oic, ni buku2 hardcore yang K cakap tu ek...ingatkan pe.kalu nak lgi berat bc la shakespeare...me got dat 1,hehehe...nak ke?buku2 camtu byk kat umah, la balik cuti nti me bring 4 u...

kuchalana said...

back_to_basic - shakespeare is arts genre.. tu mmg berat dari genre arts.. i am more into genre of autobibliography, business, self improvement, jurnals, history, mass communication and human relation.

Bleh gak klu nak kasi pinjam.. mana tau bleh blajar new things..

K.. kakka.. mcm dato k plak rasa.. encik misai tebal ular sawa.. hi2..

.::WaNiE::. said...

mama mimie..mau mau buku abg kerry..hahaha


**Wa baca majalah mangga jek sbb nak tengok gambar org separuh bogel tepi kolam mandi -trademark majalah mangga.hahahh

kuchalana said...

wanie - ala ko ni nak tgk org bogel xpyh beli mangga la.. balik umah tgk la.. hi2.. xpon masuk porn website..

axim said...

erkk macam dah terkeluar topik je ni sampai kan pornwebsite pun ada skali nih...haha

Heartless Devilish said...

aku baca oxford dictionary je..

kuchalana said...

axim - wanie mmg mcm tu.. dia suka bogel2 ni...

devilish - patut laaa.... kakkaka... tido petang.. tido petang..

Heartless Devilish said...

tak abes lg eh isu tido petang aku? mmg aku sker tido petang..
sbb aku ada masa utk tido petang..
mungkin la aku nie bengap..tak bijak cam orang laen kan..sbb ketidoran petang aku...

tun teja said...

bob marley dh mati yek?
baru tun tahuuuu..

bro kalau jumpa buku kamal artatuk , leh tak tun nk pinjam. ngeeeeeeeee

kuchalana said...

devilish - alamak.. gurau pon xleh dah.. k la.. xpyh gurau la lepas ni..

tun teja - mana nak carik... tu mslh dia.. ari tu ada jumpa kat ebay.. la ni dah xda dah...

Wiween @ Awin said...

eh baba.kite penah baca yg kaler kuning ijau merah tu ade maksud bg kaum kulit itam ni kan.Rasta tu kan. Dorang wat dreadlock tu pun ade maksud kan.pastu dorg agungkan ganja tol x? heheh tp lagu beliau yg bernama bob bin marley ni mmg lah besh. esp No Woman No cry.kalo kite tuka jd No Man no cry bley???? hehehehehe cam besh plak raggae club tu...jom baba blanje pizza tu! hihihi

Heartless Devilish said...

lor... aku pun gurau gak tuh..
miakakakakakaka

lindosh said...

owh sy teringin nak wat rambot dreadlock. tapi tak dapat kebenaran la gak kan. nanti kepala busuk n gatal sbb nak ambot tu 'cantik' hihik.

err saya tau bob marley. apa lagu dia? no woman no cry?. could u be loved? apa2 ntahnye. saya tau damian marley. lagu welkam 2 jamrock dia besh eheh. err ziggy marley pon ade kan? tu anak banak ke semua tu?

yg merah kuning hijau tu apa? love + peace + harmony?

dulu ngan kekawan masa awal tahun je gi singgah raggae club kat penang nuh kutip calendar hahaha

lindosh said...

err byk soklan lak haku neh ahaha

Anonymous said...

first2 aku belikan En.Halim baju yg ada gambar che tue trus dia ckp 'nie selera popai neh' hahaha...selera En.Halim tang price jer huhuhu...

byk nmpknya collection buku2 kau...cam nak pinjam jer...aku baru ade sket2..but more to self improvement nya type reading la..

kuchalana said...

mahluk misteri - tapi smart la dia pakai baju tu.. terserlah hensem nyer.. ikhlas aku ckp..

klu nak yg self improvement aku ada byk giler.. book is a good investment.. jadi xsalah nak berbelanja untuk buku.. hu2..