Pages

Jangan Salahkan Sesapa

* ini bukan entry peraih undi. Harap berfikir dari sudut anda pembayar cukai.
Aku tertarik nak mengulas tentang beberapa isu nasional yg separuh org duk bising2 la ni. Few political bloggers trus menerus menyatakan tentang kesalahan parti memerintah dalam beberapa hal. Dan ada gak bloggers yg keep pointing to Malays on all those problem happen in this country. Mlayu lemah dan mcm2. Dan ada jgk yg terus meletakkan kesalahan dalam smua hal pada parti yg membangkang. Lagi satu ada gak bangsa lain yg keep pointing all this pada islam. Orait. Aku ada point of view lain dalam hal ni.

OK, aku rasa kita kene salahkan diri kita dalam hal ni. Sbb apa aku ckp mcm tu. Org2 yg byk berckp ni slalunya bukan nak amek tau atau involve pon dalam hal demokrasi. Depa tau bercakap ja. Bila election xnak pi atau xberdaftar pon. But keep complain here and there bila pemerintah buat mende yg xmemuaskan hati depa. Korang kene paham, apa yg berlaku la ni dalam negara ni adalah kesalahan kita. Kesalahan rakyat. Sbb kita yg memilih sapa yg akan memerintah negara ni. Kita yg pilih depa2 yg korup tu tuk guna duit pembayar cukai run negara ni. Bila salah urus berlaku. Jgn point pada pembangkang atau pemerintah sbb kita yg pilih pemerintah. Bila depa dpt kuasa, depa akan buat apa depa punya suka. La ni yg tinggai cuma pembangkang ja kat parlimen tuk bangkang apa dasar yg xkena. Satu contoh, bila gomen beli kapal terbang baru tuk memanda, where actually kita ada almost 6 kapal terbang lain yg boleh digunakan untuk urusan rasmi kerajaan. Bila pembangkang membangkang dalam hal ni kenapa kita nak salahkan pembangkang. Sedangkan kita tau itu satu salah urus wang pembayar cukai oleh gomen. PEMBAZIRAN. Duit berjuta tu boleh digunakan tuk bagi biasiswa pada pelajar2 skolah atau tambah jumlah cikgu2 dimalaisi.

Dalam konsep demokrasi, there is pemerintah dan pembangkang. Perlu ada yg menggubal dan ada yg memberi pandangan pada apa yg digubal. Check And Balance. La ni asal someone ckp bertentangan dgn dasar gomen, depa dah cap org ni pembangkang. Korang rasa apa dasar yg gomen buat tu alway right ke.. maksum sgt sampai xleh nak ditegur. Jadi bila xda check and balance, la ni jadi mcm ni la. Then it not demokrasi, sistem dah jadi Diktator di mana sorg ja boleh bersuara dan he is alway right. Org lain xleh bangkang atau tegur. Jadi kenapa kita nak salahkan depa. Knapa nak salahkan islam, kenapa nak salahkan pembangkang.

Part paling lawak bila bangsa lain dok ngomel itu ini pasal hak depa. In BN ada 13 parti yg bergabung dan 12 parti adalah komponen dari bangsa lain. Jadi slama 50 tahun parti bangsa lain ni mengiyakan ja apa yg digubal oleh satu parti utama ni. Jadi kenapa nak salahkan parti melayu bersatu ni sedangkan korang ada 12 sub komponen dari bangsa lain. Korang boleh bangkang klu xsuka. Kenapa, takut dicap pembangkang plak ke dalam BN. Pada aku, pembangkang is need, to make sure apa yg digubal betul2 ok. Xmo la plak lepas gubal baru kluar suara2 sumbang. Again is about check and balance.

Jadi apa kata anda. Klu rasa gaji xcukup, sewa rumah mahal, tol mahal, barang makan mahal, parking mahal, minyak mahal, susu anak mahal, letrik mahal, air hujan tadahan kene bayar, public toilet mahal dan macam2 lagi. Jgn salahkan pemerintah. Anda yg memilih mereka dan mereka akan buat sesuka hati mereka sbb pada mereka dan anda, pembangkang adalah manusia jahat yg cuba membuat huru hara dalam negara yg ternyata sudah huru hara pon tanpa kita sedar. Bwh ni satu fakta tentang penggunaan duit pembayar cukai yg disalah urus dan dibazirkan tanpa korang smua sedar. Dan pada aku salah satu sebab dan punca segala kenaikan yg ada dalam negara ni. Renung2kan la. Duit2 tu patut boleh digunakan dalam process pembangunan bangsa, pembangunan fizikal pada aku dah cukup dah. Rohani yg patut ditekankan. EDUCATION .. tu yg paling penting pada aku.

----------------------
Fakta dan tulisan Sdr KAMAL AMIR, seorang blogger dan ahli kepada parti pemerintah dulu kini dan slamanya. (smua dalam juta wei)

1. Pembelian 3 lukisan untuk syarikat MAS 1,550.000.00
2. Lebih bayaran pembelian peralatan KBBS 8,390,000.00
3. Kompelks Brickendonbury di London 70,000,000.00
4. Kos memperbaiki MRR 2 70,000,000.00
5. Kos memperbaiki kerja bangunan Matrade 120,000,000.00
6. Pembelian jet baru Abdullah 200,000,000.00
7. Hutang tertunggak dari InventQjaya 228,000,000.00
8. Bayaran pampasan kerana gagal meneruskan pembenaan jambatan bengkok 257,000,000.00
9. Kerugian pembelian saham Agusta 510,000,000.00
10. Kos AP anugerah Rafidah @30,000x1,800,000 tidak terhitung
11. Pembelian 3 buah submarine 4,100,000,000.00
12. Skandal PKFZ 4,600,000,000.00
13. Skandal OPV (NDSB) 6,750,000,000.00

Project Wilayah
1. Pembangunan Wilayah Iskandar RM 240 bilion
2. Pembangunan Koridor Utara 160 bilion
3. Pembangunan Koridor Pantai Timur 170 bilion
4. Pembangunan Koridor Sabah 115 bilion
5. Pembangunan PGCC di Pulau Pinang 24 bilion
6. Jambatan Pulau Pinang ke dua 3 bilion

Jumlah keseluruhannya tuk project wilayah RM 712 bilion. Tahukah anda jumlah 712 bilion itu banyak mana agaknya? Untuk sifir mudah ia ditulis sebegini: RM 712,000,000,000.00 dan jika dilihat terdapat sebelas angka kosong di belakang angka 712. Sekiranya dikumpulkan wang kertas bernilai satu ratus ringgit ia mampu dijadikan jambatan kertas antara setiap kontinen di alam maya. Begitulah hebatnya jumlah angka mat jenin yang dijelmakan melaksanakan serakah kerakusannya membelanja wang rakyat.

Seperti yang pernah saya tulis satu ketika dahulu, untuk tempoh 22 tahun sebagai peneraju kepimpinan negara mantan PM Tun berbelanja sejumlah 350 bilion untuk kos pembangunan, sebaliknya PM la ni pula baru empat tahun sudahpun berbelanja lebih 700 bilion. Mantan Menteri kewangan Tengku RazaLee menyatakan beliau sendiri tidak mengerti sifir apakah yang digunakan oleh mereka semasa membelanjakan wang rakyat sejumlah hampir satu trilion ringgit.

Pertama sekali menurut Tengku RazaLee, seandainya benar termampu dibangunkan Bandar baru di Wilayah Pembangunan Iskandar. Sabah, Pulau Pinang, Alor Setar, Ipoh, Kota Bharu, Kuala Terengganu dan beberapa buah Bandar lagi, siapakah yang bakal menyewa atau membeli bangunan tersebut? Apabila bangunan yang dibina tidak berpenghuni, bagaimana pula pembayaran balik kos pembangunan tersebut? Di mana pula dana harus digunakan untuk menampung kos sebegitu banyak?
----------------------

Tepuk dada.. dan tepuk lagi.. tepuk sampai penat..

ole..

* member dalam gomen ada ckp.. putrajaya and cyberjaya bleh dikatakan failed. La ni nak ada blak koridor sana sini. Abis la. Then dgr2 smua grant pada gomen kebanyakan dah dibekukan. Sian korang.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

4 comments :

13may said...

aku dok tepuk dada ler nih...batukkk...merokok byk sgt..

kohkk kohh kokkhhhkkk!!!!

LaDySLeepLeSS said...

Setuju bahawa yang banyak komen dan cakap nih.. masa hari mengundi tak pergi pun... Paling teruk tak mendaftar pun...

tun teja said...

tun amik kesempatan disini nk ucapkan selamat mengundi.

huhuhuhu

kuchalana said...

13 May - kakakka.. tepuk lagi dan tepuk...

sleepless - ya betol..

tun teja - sian tun xdpt ngundi..