Pages

Cemerlang, Gemilang Dan Terbilang

* another radikal point of view..

Smlm aku tertgk berita pasal keputusan SPM. It really shocking me. Almost 6000 pelajar mendapat straight 'A'. Then aku terpikir2, zaman aku dulu nak jumpa yg straight 'A' ada la sorang dua dari seluruh malaisi, nak jumpa yg fail ramai la. Ni almost everywhere org dpt straight 'A'. Aku terpikir, la ni silibus sng sgt ke or budak dah jadi pandai sgt. Aku cuma nak share impact dari perkara ni pada kita rakyat marhain ni. Expecially adik2 yg baru nak kenal donia ni.

Klu dah ramai sgt yg dpt keputusan terbilang, jadi akan jadi ramai la yg akan masuk 'U'. Kuota kat 'U' plak xramai. Satu intake aku xrasa sampai 100 org. Jadi cukup ke tempat tuk yg terbilang ni. Pastu plak kuota bangsa dan gender pon kene tgk. Klu ramai sgt pompuan yg terbilang, kuota korang akan jadi padat kat 'U' dan lelaki akan ada lebih peluang. Pastu korang2 yg masuk 'U'ni sure apply PTPTN. Dah berutang. Yg untungnya sapa? Pastu yg tercicir dari yg terbilang ni sure masuk plak public 'U', sure akan apply private 'U', tu dia bayar pon private gak la, tu yg rmai jadi tukang urut kat serdang tu sbb nak cover duit study.

Tu kita crita yg terbilang. Yg xdpt byk 'A' nak campak kat mana plak? Bleh ke depa ni nak masuk 'U', sbb yg terbilang dah sebat smua. Hi2, anda jwp sendri. Yg fail SPM plak lagi la, korang nak campak kemana. Ke lokap ke atau ke pusat serenti or kat jalanraya jadi mat rempit. Pastu yg terbilang ni plak kuar dari 'U' reramai. Market plak kecik sbb byk kilang tutup dan peluang pekerjaan yg nak ada sijil tinggi2 ni xda. Dah la depa2 ni nak buat apa plak lps ni. Yg tinggai peluang pekerjaan yg xmemerlukan sijil ja mcm buruh dan amah. Tu pon xda org yg nak buat sbb xda klass org kata. Saya pelajar terbilang, ada sijil tinggi2, saya kene keje yg ada klass la kan. Pastu peluang2 kerja xda kelas ni kita kasi kat cik indon dan mat bangla. Pastu bising kata xda kerja.

Aku slalu ingat pesan bapak aku. "Live is not about SPM or any exam. All that is only cert 4 u to go futher. But everything is about how u bring yourself in the community." Aku penah reqst ke dia nak pi tusyen masa skolah rendah dlu. Dia ckp. "Tution is only for those stupid and lousy in class. They need additional treatment, are u stupid?" Dan sampai ke hari ni aku xpernah pi tution dan keputusan exam aku dan adik aku xpernah pon mengecewakan dia. Aku stuju ngan ideologi bapak aku tu, sbb pada dia pelajaran dalam kelas dah cukup klu kita betul2 beri perhatian dalam kelas. Xperlu extra class melainkan btol2 bengap atau ungka sgt.

And futher, dia xkisah klu aku xexcel dalam exam pon sbb pada dia SPM is not the end of the world. Dia ckp it about u yourself. Mcmmana kita nak bawak diri kita. Aku peratikan ramai yg kantoi kat 'U' sbb sistem 'U' xsama ngan SPM and kat 'U' xda tution beb. Tu blum citer kisah budak2 yg kene pi tution dari pagi sampai malam 7 hari seminggu. Pada aku bodoh la sbb ko xrasa nikmat kehidupan beb. Keje ko blaja ja. Then interpersonal skill ko hancur sbb idup depan PC n buku ja. Tu yg korang leh jumpa manusia psiko disana sini sbb masa skolah duk kene dera blajar. Bila lepas skali ke 'U' jadi beruk dapat bunga. Tu klu jumpa jantan ronggeng, abis kene ronggeng. Yg jantan plak klu jumpa moto abis nak ukur jalan ja kerja dia. Ka2..

Robert Kiosaki ada ckp, klu nak jadi sukses dan berjaya dalam hidup jgn pi skolah. Aku agree ngan dia. Tgk sendri Bill Gates, Syed Al Bukhairi, Goh Thong dan org2 berjaya dan kaya dalam dunia ni. Mana pi skolah. Korang yg duk blaja 'U' (temasuk aku..hu2) smua terperangkap dalam sistem dimana pi keje balik keje ja. Hujung bulan kasi duit gaji ke bank. Xkaya2 dan xberjaya pon sampai bila2 (kecuali aku ke3). Hi2..

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go