Pages

Cemerlang, Gemilang Dan Terbilang

* another radikal point of view..

Smlm aku tertgk berita pasal keputusan SPM. It really shocking me. Almost 6000 pelajar mendapat straight 'A'. Then aku terpikir2, zaman aku dulu nak jumpa yg straight 'A' ada la sorang dua dari seluruh malaisi, nak jumpa yg fail ramai la. Ni almost everywhere org dpt straight 'A'. Aku terpikir, la ni silibus sng sgt ke or budak dah jadi pandai sgt. Aku cuma nak share impact dari perkara ni pada kita rakyat marhain ni. Expecially adik2 yg baru nak kenal donia ni.

Klu dah ramai sgt yg dpt keputusan terbilang, jadi akan jadi ramai la yg akan masuk 'U'. Kuota kat 'U' plak xramai. Satu intake aku xrasa sampai 100 org. Jadi cukup ke tempat tuk yg terbilang ni. Pastu plak kuota bangsa dan gender pon kene tgk. Klu ramai sgt pompuan yg terbilang, kuota korang akan jadi padat kat 'U' dan lelaki akan ada lebih peluang. Pastu korang2 yg masuk 'U'ni sure apply PTPTN. Dah berutang. Yg untungnya sapa? Pastu yg tercicir dari yg terbilang ni sure masuk plak public 'U', sure akan apply private 'U', tu dia bayar pon private gak la, tu yg rmai jadi tukang urut kat serdang tu sbb nak cover duit study.

Tu kita crita yg terbilang. Yg xdpt byk 'A' nak campak kat mana plak? Bleh ke depa ni nak masuk 'U', sbb yg terbilang dah sebat smua. Hi2, anda jwp sendri. Yg fail SPM plak lagi la, korang nak campak kemana. Ke lokap ke atau ke pusat serenti or kat jalanraya jadi mat rempit. Pastu yg terbilang ni plak kuar dari 'U' reramai. Market plak kecik sbb byk kilang tutup dan peluang pekerjaan yg nak ada sijil tinggi2 ni xda. Dah la depa2 ni nak buat apa plak lps ni. Yg tinggai peluang pekerjaan yg xmemerlukan sijil ja mcm buruh dan amah. Tu pon xda org yg nak buat sbb xda klass org kata. Saya pelajar terbilang, ada sijil tinggi2, saya kene keje yg ada klass la kan. Pastu peluang2 kerja xda kelas ni kita kasi kat cik indon dan mat bangla. Pastu bising kata xda kerja.

Aku slalu ingat pesan bapak aku. "Live is not about SPM or any exam. All that is only cert 4 u to go futher. But everything is about how u bring yourself in the community." Aku penah reqst ke dia nak pi tusyen masa skolah rendah dlu. Dia ckp. "Tution is only for those stupid and lousy in class. They need additional treatment, are u stupid?" Dan sampai ke hari ni aku xpernah pi tution dan keputusan exam aku dan adik aku xpernah pon mengecewakan dia. Aku stuju ngan ideologi bapak aku tu, sbb pada dia pelajaran dalam kelas dah cukup klu kita betul2 beri perhatian dalam kelas. Xperlu extra class melainkan btol2 bengap atau ungka sgt.

And futher, dia xkisah klu aku xexcel dalam exam pon sbb pada dia SPM is not the end of the world. Dia ckp it about u yourself. Mcmmana kita nak bawak diri kita. Aku peratikan ramai yg kantoi kat 'U' sbb sistem 'U' xsama ngan SPM and kat 'U' xda tution beb. Tu blum citer kisah budak2 yg kene pi tution dari pagi sampai malam 7 hari seminggu. Pada aku bodoh la sbb ko xrasa nikmat kehidupan beb. Keje ko blaja ja. Then interpersonal skill ko hancur sbb idup depan PC n buku ja. Tu yg korang leh jumpa manusia psiko disana sini sbb masa skolah duk kene dera blajar. Bila lepas skali ke 'U' jadi beruk dapat bunga. Tu klu jumpa jantan ronggeng, abis kene ronggeng. Yg jantan plak klu jumpa moto abis nak ukur jalan ja kerja dia. Ka2..

Robert Kiosaki ada ckp, klu nak jadi sukses dan berjaya dalam hidup jgn pi skolah. Aku agree ngan dia. Tgk sendri Bill Gates, Syed Al Bukhairi, Goh Thong dan org2 berjaya dan kaya dalam dunia ni. Mana pi skolah. Korang yg duk blaja 'U' (temasuk aku..hu2) smua terperangkap dalam sistem dimana pi keje balik keje ja. Hujung bulan kasi duit gaji ke bank. Xkaya2 dan xberjaya pon sampai bila2 (kecuali aku ke3). Hi2..

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

13 comments :

Heartless Devilish said...

aku pegi tusyen!
adakah aku bodo?!
uwaaaaaaaaaaaaaa

.::WaNiE::. said...

** sy xgi tuisyen bermakna sy bijak kan kan kan..[tolong jawab ya]

**yee sijil tidak menjanjikan apa2 sangat, lagi2 kat compeni aku ni..aku dip dpt gaji lg mahal dr yg ada degree..sbb degree tu xdek experience..

kuchalana said...

devilish - mungkin la kot.. kakakak .. ko lain .. mak ko sibuk kot..xdpt nak jaga ko.. tu yg dia anta tusyen (ayat cover).. kakakaak

wanie - xjugak.. mungkin ko nakal sgt.. sbb tu mak kau xkasi kuar rumah.. takut terjebak.. kakakak .. experiance comes bila kita cepat adapt pada persekitaran. Kebanyakan cina or india xda pon degree, tapi depa pandai berckp dan pandai bersosial, tu yg depa byk jadi bos kat opis. Bukan mereka yg ada degree.. klu ada sijil pon slalu staff xsuka sbb decision making mcm taik..

murnie sangat said...

kucha,aku g tuisyen sbb bodo math..xkuasa cikgu nak ulang byk kali utk aku..xsalah belajar tinggi, kan tu ilmu cuma realiti kehidupan xkan dpt dipalajari masa kat u..w/pun aku ada degree tp aku xkisah mula dari bawah sbb xperience tu penting, keja baby sitter pn penah..aku xpenah niat belajar tinggi sbb nak gaji byk,cuma dpt gaji byk kira advantage la kan hiks..

Wiween @ Awin said...

ya betol bro! x semestinya nak kena blaja aje.skali skala kena pi ronggeng rokiah.kalo x mau dpt tekanan thp maksima.bkn dak U je gitu.cikgu pun ade yg duk jln pusing2 pdg tgh mlm psl tekanan perasaan.trus skt jiwa tu! huhuhu

eh baba arman..wiween pi tuisyen arr dulu subjek science form 3 psl malas blajo kat umah.pastu jd pandai per asik 100 tau.;p

kuchalana said...

murni - kakaka... it true.. reality outside xsama dgn apa yg kita blaja kat 'U'.. lagi satu.. dari pengamatan aku ngan budak2 expecially kat UKM, kebanyakannya depa2 ni besar kepala. Always think that outside is that easy.. tu pon xsdar2 lagi.. ada yg balik jumpa aku ckp, real world is tought.

wiween - actually aku xkata korg bodo kalu pi tusyen.. mungkin kurang pandai lakan tu yg kene jadikan lebih pandai.. cuma nak jadi pandai ni terletak pada diri masing2 pada aku.. aku sentiasa melihat tusyen lebih kepada business. Not really about education. Why not gomen xkasi free tusyen to everybody. Cam aku ckp la education should exclude from business. Klu dak perkembangan bangsa akan cacat cela. Klu tgk kat luar (xpyh jauh some skolah beraliran inggeris di KL pon ada buat), kelas tambahan atau kelas tahanan hanya untuk pelajar yg bermasalah sahaja.

Aku tau masalah cikgu2 ni.. smua burden kat korg skang. Mak abah dah lepas tangan. Budak2 smakin manja.

Heartless Devilish said...

wor..
devilish - mungkin la kot.. kakakak .. ko lain .. mak ko sibuk kot..xdpt nak jaga ko.. tu yg dia anta tusyen (ayat cover).. kakakaaka

sungguh kureng ayat mu itu..
miakakakakaka
tp mak aku anto tusyen sbb mak aku taknak aku merayap..
masa tuh ada bowling alleys baru bukak kat area umah...
pastu area umah aku ada club house..ader swimming pool..
sblom tusyen..aku dok ilang gi merayap kat area tuh..balik basah lencun..sbb pi swimming..kohkohkoh

kuchalana said...

devilish - c.. kan aku dah ckp mak ko xnak jaga ko.. + xpercaya kat ko pon.. dah anta tusyen pon merayap lagi.. ko sendri ngakukan.. :P

.::WaNiE::. said...

cis..tidak tidak..aku seorg anak yg baik walaupun seawal darjah 3 aku dah mula lari rumah di atas hasutan sesat abg aku..korang asam abg aku itu kan..kesian mak bapak aku mcm nak gila cari aku

**aku tidak dihantar tuisyen sbb mak bapak tak mampu la beb...

13may said...

tak sesia aku rajin ponteng sekolah dulu :D

tun teja said...

kalau ikutkan hati tun dulu pun x suka gi skolah. tun suka dok umah je.
nyesal gi skolah dulu.. huhuhu.

tun baru tahu bill gates tak gi skolah. betul ke bro?

kuchalana said...

wanie - ko btul hardcore la.. patut paler rock kangkang...

13May - sama la kita may..

tun teja - bill gates kantoi masa amek degree kat oxford.. goh tong (owner genting) xskolah langsung, al-bukhairi (jutawan mlayu malaisi) SPM ja. Cari buku rich dad poor dad by robert kiyosaki.. mmg bermaklumat buku tu.

ixora said...

btoi2...
blaja pndai2 smpai msuk U...
wat tambah hutang je...
beban btol...
xora ni pun,
duk pkir2 lg aper nk jd pas ni..
tinggal 2 bln je lg study...
dh 3 intebiu xora trpkse tolak...
xora ingt nk bkak tmpt jg baby ah...huhu
cpt2 sape ade ank2 x t'jg tuh...
dftr ngan xora..ngeh3...

aminnnn...