Pages

BA <> BN <> BB Plaza

Actually aku dah malas nak buat entry pasal pilihanraya, sbbnya smuanya mcm yg aku dah tulis sblum ni. All as aspected. Tapi aku terpikir satu mende yg aku nak share ngan korang pasal isu selepas pilihanraya ni. Mari kita renung2kan.

Ptg smlm aku terbaca satu statement madey suh paklah resign. Actually not only him yg berkata mcm tu. Few others org lama BN pon mtk dia buat perkara yg sama. Dan aku rasa klu buat poll, boleh kata smua org nak dia resign. Dan aku nak tgk sapa2 lagi dalam BN yg ada telur tuk ckp kat paklah about this. Pagi ni mukriz mempertahankan kenyataan bapak dia. Means he have same opinion dgn bapak dia. Dan aku terpikir pasal najib. If najib bersuara mcm madey, possibilty dia naik jadi PM dan dpt tarik balik kepercayaan public pada BN aku rasa boleh dibuat. Tapi klu dia keep quite dan xbersuara, aku rasa dia xkan jadi PM sampai bila2 dan BN will be more screw up dan silap2 ada parti komponen yg akan keluar dari gabungan BN xlama lagi. Kita tgkkan ja.

Seperkara lagi, aku kasi satu salute pada Koh Su Khon atas sikap gentleman beliau. Masa repoter interview dia pasal kekalahan beliau di Penang, dia bleh trima kekalahan tu dan siap call DAP ucap tahniah. That is true demokrate. Bukan mcm few people in UMNO, bila repoter tanya, dgn muka xpuas hati jwp "dah kalah nak buat mcm mana". Itu menunjukkan sikap tidak matang dalam politik where org yg berckp tu adalah presiden UMNO sendri. Malu la..

Mcm entry aku sblum ni, aku ada menyatakan tentang kebimbangan dalam perikatan BA. La ni dah ada ura2 ada masalah dalam perlantikan beberapa MB. Aku xbrapa setuju smlm bila Tuan Guru Hadi awal2 dah promosikan hudud diKedah. Aku xkata hudud tu salah. Cuma kerajaan negri pon xform lagi tapi ko dah lobi dan ckp mcm2 tentang masa depa kedah. Pada aku form dulu kabinet, letakkan priority agenda, mcm tunaikan janji2 pilihanraya, perbetulkan ekonomi negeri (kedah negri termiskin dalam malaisi, bukan klantan) then baru cite pasal hudud. Tu kdg2 org ada mtk Tuan Guru Hadi kurang2kan berckp. :)

Satu lagi pasal pak nuar. People in BN keep saying yg dia dah xrelevan lagi dalam malaisi politik. Aku ingat lagi dato nazri (nape diam la ni beb) yg mulakan statement ni. Tapi korang tgk tsunami yg melanda sabtu lepas. Ada few kwn2 veteren umno ckp kat aku, klu pak nuar bertanding ari tu, silap2 pagi ni dia kat istana negara tgh angkat sumpah jadi PM ke-6. Aku setuju ngan pandangan tu. Klu dia bertanding aku rasa PKR bleh form goverment hari ni dah. Lagi pon PKR la ni pegang majoriti kerusi keseluruhan dalam gabungan BA.

To BN, klu kmu mahukan perubahan, lakukan perubahan dari dalam. Mcm konsep ikan, klu kepala tu busuk, sampai kebadan smua akan busuk. Jadi xda org yg boleh ubah BN melainkan kmu didalam BN. Klu xda perubahan yg berlaku, dalam tempoh 5 tahun lagi, silap2 N9, Ganu, Melaka dan Johor pon akan bungkus.

To BA, byk perkara perlu kamu lakukan. Tunaikan sgala janji2. Buktikan yg anda boleh. Buang sikap dendam dan hasad dengki. Mungkin xkan sesempurna mana tapi at least anda perlu cuba. Ambil sgala kesempatan yg ada tuk buktikan pada rakyat yg anda boleh.
Satu sms aku terima baru jap ni dari sorg sahabat blogger (kredit tu WANI.MY)
"Sesiapa yg terjumpa sorang rakyat selangor, rambut putih, berkulit licin, keturunan jawa, rendah dan gemar pegang penyapu. Sila hubungi balai polis berhampiran. Kunci pejabat MB ada kat dia."

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

16 comments :

.::WaNiE::. said...

1-aku makin benci paklah bila dia kata dia tak rasa apa2 tekanan..benci bila dia xreti2 org xmo undi BN sbb bencikan dia.

2- Pasal hudud di kedah,aku pun terkejut jgak..itula masalahnya ngn Hj Hadi..

3-Sapa2 yg mengata anwar sume lari kunci bilik la..hahah

**Agak risau tentang pakatan BA jugak..harap2 mereka dapat puaskan ati rakyat yg mengharapkan mereka

kuchalana said...

wanie - keadaan xstabil lagi beb.. mau amek stahun gak baru reda.. la ni pantang cuit sure ada yg bergaduh. Aku yakin byk rasuah dan korupsi akan terdedah lepas ni. Lagi busuk BN lepas ni. Kita tgk ja.

.::WaNiE::. said...

ya la bro..aku tgk tv3 pun mcm sengaja bagi rakyat panas..asyik soalkan isu minyak bila nak turunkan as promised by Anwar..bodo la tv3 tu..BA bukan pegang kerajaan lagi..dol sungguh.asyik nak melaga2kan betweek dap pkr pas..jahattt!!

Tp aku yakin, anwar mesti dapat overcome all this..

kuchalana said...

Wanie - baru ni najib kasi statement akan trus sokong presiden party.. baca utusan online.. pak lah baru ja angkat sumpah as PM.. aku dah agak dah.. najib xmcm bapak dia la..

aku masih tertanya2 ni.. mana pi dato nazri and KJ.. xda apa2 statement lagi ni.. slalu depa yg duk bising sana sini.. utusan n nst kasi statement panas.. tajol menangis di perak.. MIC leaders OUT.. dan mcm2..

.::WaNiE::. said...

haha aku ada baca yg si tajol dok nangis tu..lawak jek...

Najib mmg tak bleh harap..aku menyampah selagi pak lah tak turun selagi tulah menantu dia kepala lagi besar

**weh video xxx KJ tu betul ka??

kuchalana said...

wanie - xtau la.. muka dah sama.. tapi tgk tu mcm filem je.. xkan blakon filem plak mamat tu masa muda2..

terkini aku dgr statement Hj Hadi tu xbtl.. mmg ada sentimen anti PAS tgh di war2kan.. PAS xleh wat hudud sampai bila2 sbb gabungan BA dah agree xkan ada keputusan tanpa persetujuan smua komponen BA.

La ni MBSA, MPSJ, MPA, MPK dan smua majlis perbandaran kat slangor tgh panas buntut sbb ramai yg akan diberhentikan sbb isu rasuah.. tu la masa makan suap xnak pikirkan.. la ni tanggung la sendri..

nasazfrog... said...

brader kuch n wanie awat berdebat la ni... p parlimen sane.... aduh sane sini cite pilihanraya,,,, katak tolong...

.::WaNiE::. said...

Kucha,
tula yg aku bimbangkan seperti biasa jahatnya org2 BN ini, aku nak jatuh jantung tengok cerita pasal tabika kemas tu..aku dah pening kepala..xkan la pas nak tutup tabika kemas..rupanya fitnah..la ni kat selangor pulak..teruk sungguh la..nak sabotaj2 pulak.

**MPSJ ngn MPPJ mmg penuh dgn rasuah..aku penah keje ngn timb.pemuda umno kelana jaya..mmg kroni sungguh projek sume jatuh kt tangan dia jek..la nih aku tolong gelakkan dia.

Kak nasa..hahaha..mana da berdebat..ni borak jek nih..hahha

Heartless Devilish said...

oOo..BB plaza aku sker..
bole shopping shopping..

Wiween @ Awin said...

bro!
kakakak lawak sms about Khir 'Poyo' itu.;p

Moga BN perbetulkan kesilapan lampau, usah overconfident & prihatin terhdp suara rakyat. Pak Lah pula usahlah berfikiran sempit & mengalah terlalu awl, kamu masih diberi peluang oleh Allah krn parti kamu menang walaupun majoriti mudah. Maka, silalah tingkatkan mutu , bukan MUTHU mcm samy vellu.hehehehe

Kpd BA, kamu sudah diberi peluang oleh rakyat utk memimpin 5 negeri. Maka, moga kamu tunaikan segala janji masing2 & tidak menjadi begitu taksub krn tanggungjwb kamu sudah menjadi semakin besar. Rakyat sudah kasi kamu peluang, maka sila membuat kerja dgn bagus, bukan baik saja.x gitu bro? hehe

Khusus kpd DAP, ya ampun kaum cina jika kamu membaca entry bro kuchalana ini. err ade sedikit kebimbangan ttg kepimpinan kamu. Hrp tidak timbul sebarang masalah & penindasan terhdp kaum Melayu ek!

fuh..rasa cam blog sendiri plak! kakakakka sowy bro!;p

kuchalana said...

Devilish - Xkan BB plaza jer.. Pavilion xmo..? :P

wiween - xpa.. skali skala berucap panjang xda hal.. aku izinkan.. kakakakak..

kuchalana said...

nasafrog - ni last entry pasal election.. xda gaduh ngan wanie pon.. dia satu kapal lain color je.. kakakak


wanie - kes tabika tu xbtol.. smlm kat TV3 sampai ada yg kene bakar.. tu smua kerje org BN klu ko nak tau.. apa kejadah plak org BA nak bakar skolah tu.. depa pon tau depa akan dpt kerajaan negri yg myk utang dan masalah.. jadi depa kene jaga btol2 harta tabika ni.. klu dak depa xkan ada duit nak memerintah negri..

fiezafadilla said...

hm.... betul jugak pasal kedah tu. tak menyempat2. kabinet pun tak form lagi dah nak laksanakan hukum hudud. saba2 la dulu kot ye pun.

BN masih berlagak juga walaupun dah tumpas kat 5 negeri. masih cakap undi paling popular. masih nak cakap rakyat masih percayakan dirog. mungkin diorg nak rasa ddk kat kerusi pembangkang 5 tahun lagi. belajar2 la dari kekalahan. sampai bila nak tongkat langit? blaja2 la merendah diri... takde hinanya merendah diri ni...

kuchalana said...

fiezafadilla - tau pon.. ada hikmah dia.. depa la ni kene blajo jgn ckp besor.. jgn rasuah.. blajo trima hakikat.. blajo trima kekalahan.. blajo bersikap terbuka.. blajo jgn berdendam.. blajo lebih telus.. blajo hukum alam.. blajo jgn korup sgt.. blajo jgn blakon blue.. blajo dan trus la blajo..

* Alfatihah pada Datuk Z yg buat istana kat klang tu (kg aku tu.. ish), dia baru meninggal pagi ni. S

Wiween @ Awin said...

tu laa terkejut da meninggal da Datuk z tu.al fatihah..

kuchalana said...

wiween - web malaisikini cover citer dia yg ada pergaduhan kat umah dia. Kes bsar gak. Tapi citer tu dah dikluarkan dari web tu.. ada ckp dia tipu kes kematian dia ni.. xtau la.. la ni kita doakan ja dia.. hi2