Pages

Hinakah Menjadi Manusia

Aku nak share satu pengalaman aku dalam konsep kemanusian ni. Korang penah x jadi pengemis. I've done that before. Mcm aku citer dalam entry2 aku sblum ni, aku penah try mcm2 mende dan buat mcm2 mende yg xmasuk akal. Dan aku suka jadi mcm tu. Actually mende ni jadi secara xsengaja masa aku mengembara ke kawasan pantai timur masa aku skolah2 dlu. Masa tu aku tertidur kat satu masjid besar kat kuantan. Si Ijam plak kenekan aku. Dia tinggalkan aku dia bleh tulis kat kertas "SAYA DAH 2 HARI XMAKAN, BANTULAH SAYA" lepas tu dia letak topi dia kat sebelah tempat aku tido. Aku terjaga bila satu org kejutkan aku ckp aku xleh tido kat situ. Mamat tu rasanya ahli masjid kot. Dia cakap kat aku klu nak mengemis pi tempat lain dgn nada marah dan suara yg tinggi. Aku terkejut masa tu dan baru aku perasan ngan kertas yg Ijam tulis tu ada kat tangan mamat tu dan dalam topi sebelah aku ada duit syiling dekat RM5 hinggit. Masa tu aku rasa kecik sgt. Aku dpt rasakan mcmmana seorg miskin yg dihina. Terasa mcm aku ni xda nilai beb dia herdik aku mcm tu. Dia xtau ke, mana la tau aku ni malaikat ke yg saja nak test dia. Ke3.

Then back to one day in 1995, masa tu aku berjalan kaki balik dari hostel ke rumah aku di Keramat. Dgn berbekal air mineral sebotol, rokok sekotak, pisau kecik ngan wallet. Masa berjalan tu aku duk rehat kat satu bus station kat Stadium Raja Muda kat Kg Baru. Masa tu ada satu homeless duk situ. Xpakai baju, seluar koyak rabak, rambut mcm bob marley, badan comot. Dia terkejut bila aku duk situ. Dia bangun n datang duk sebelah aku. Dia mintak aku rokok sebatang. Pastu dia pon tanya aku.

homeless - Are u happy with yourlife. (dia ckp org putih masa tu, sambil isap rokok)
aku - erkk.. ya so far..

homeless - nope.. i can c u are not happy. So do i, when i was in this age. Looking for myself, looking for my creater, looking for life.
aku - U can read my mind?

homeless - adik, don't look people like me as a big rubbish. God create me for a reason..
aku - ya i know that. I did't say anything about you. (sbnrnya aku ada ckp dlm hati, mamat ni btoi ka)

homeless - I know u are looking for your creater.. kenal dirimu then u will know your creater.. remember that.. look into yourself.. learn about yourself.. then you'll know.
aku - erk.. i don't understand...

homeless - one day u will know and one more.. u can say people like us crazy, but remember, we are not stupid.
aku - (erk, dia baca hati aku lagi la, xleh jadi ni)

Start dari tu aku suka nak learn about this people. Sampai ke hari ni. Aku masih suka bercampur dan lepak ngan golongan ni. Ada tu mmg btol2 xbtol but for each of them ada keistimewaan masing2. Drg ni xhipokrit, xreti bohong dan yg penting depa berckp mende yg kadang2 kita xterpikir pon.

Sbb tu aku berapa xkisah bila kene keje as tukang sapu LRT masa musim cuti sem or keje as tukang cuci pinggan kat kedai mamak or keje potong rumput or keje cat kilang masa muda2 dlu. Aku sentiasameletakkan diri aku dalam golongan yg dipandang hina dan dari situ aku belajar tentang manusia dan kebesaran tuhan. Kita akan dpt lihat mcmmana hati seseorang tu pada kita. Sampai hari ni aku jumpa mcm2 org yg lebih hina dari org2 tadi. Antaranya

Penah satu dekan fakulti berckp ngan aku kat UKM mcm aku ni xskolah beb. Dia bodoh2kan aku, sbbnya penerampilan aku mcm apek jual sayur. Baru dia sedar dia tersilap ckp bila one of pensyarah kat situ tegur aku dan puji2 aku kat depan dia where pensyarah ni classmate aku dlu dan aku pnh jadi tutor pada pensyarah ni.

Penah aku terjumpa blogger yg menggelar blogger lain as binatang where kdg2 bila dah ramai sgt yg baca blog dia, dia dah jadi syok sendri dan rasa diri dia bagus sedangkan binatang yg disebut pon xla sehina diri org yg menghina org lain.

Tu 2 contoh ja yg aku dpt nak pikir, mungkin korang pon pernah merasa lebih byk tentang konsep hinanya diri manusia pada mata manusia yg lain sedangkan tuhan sendiri xpenah nak memandang hina setiap mahluk ciptaan dia. Setiap sesuatu dijadikan dgn bersebab beb. Jadi xpayah le kita nak memandai menghukum org lain dgn satu penghinaan. Kita ni sempurna sgt ker?

Ole..
* There are to many homeless in KL. Smua ni kesan dari kapitalism yg kita agung2kan. Klu xcaya, kluar dalam ko 1am dan berjalan kaki di KL antara Bus stand Klang ke Jln Tunku Abd Rahman. Korang pasti akan terperanjat tgk golongan homeless yg tido dikaki jalan.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

11 comments :

.::WaNiE::. said...

saya amat takut mendekati homeless

sbb takut kene ragut ke, kene apa2 ke dicederakan ke


adakah saya jahat wahai senior ku :(

tun teja said...

tun rasa.. manusia yg paling hina ialah manusia yg pandai memutar belit. yg menipu. takde yg lebih hina bagi diri tun melainkan org yg menipu tun dan family tun, sampai hari ini tun berdoa semoga dia di beri balasan sehingga dia insaf. sbb aktiviti dia ialah menipu orang lain sampai matlamat dia tercapai. bapak tun pesan kat anak2 dia "biar idup susah janji x menyusahkan org".

p/s: zaman rasulullah.. baginda tak suka gak ngn pengemis nih. sbb rezeki boleh dicari tanpa meminta belas ihsan.

**sorry pjglak tun terkomen**

eya ahmad said...

wow clueless... dah clueless pun nak komen ek.. hehehe

tu la orang kata dont judge the book by its cover... byk maknanyer...

tak semua orang yang kemas tu mempunyai hati yang kemas... dan adakala orang yg kita tgk mcam pecah umah tu, lebih berhati mulia dari yang P.O.Y.O

tapi walauapapun, penampilan diri mencerminkan personaliti pada pandangan pertama... sebab tu kita kena jaga personaliti kita... cuma berpada jgn sampai biar pape asal bergaye...

eya ahmad said...

ala lupa nak lari....

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

JM said...

kadang2 akal terpk..dan merenung diri sendiri.. hinakah diri ini bila ade orang lain menghina kita..dan termenung..tersedar..banyak keburuk kita sehingga mereka berkata bergitu,, dan sebagai umat..hanya mampu terus memperbaiki diri sendiri...

wahhh..betol ke ape jm tulih nih..ekekeke

kuchalana said...

wanie - senior.. ? tuanya aku..

run teja - saya sokong tun.. cuma nasib homeless ni slalu dtg dari sistem tu.. mereka dianiaya oleh sistem yg kita cipta..

eya - P.O.Y.O ojo ngoyo ngono..

jm - hentam sajalah... kakakakaka

eya ahmad said...

oit bahasa aper tu.. mana aku paham

Wiween @ Awin said...

bro,
menarik perbualan tu. ween x penah plak try berborak dgn homeless.psl ingat dorang sume x suke diganggu & ade yg x betul kepalanya kan..

Bro penah jd tutor..Kat UKM ke? ween pun ex-UKM.dak FST dulu.

Katak Yang Hina said...

Actually pengalaman jadik homeless memang syok.. cuma masa jadik homeless tuh jer yang rasa azab dia sket.. tapi bila dah ok sekarang... bila kita ingat balik.. kita akan jadik bersyukur sebab terpilih untuk merasai pengalaman sebegitu rupa. Dan pengalaman tuh tak semua orang leh dapat. Aku pon penah jadik homeless dulu... masa kena buang dari hostel dan dari U. Tido ler aku sensowang kat tangga Kotaraya. Dalam poket ada 2 hengget jer... masa mengalami benda tuh memang ler kengkadang kita mengeluh... tapi lepas semua tuh berakhir kita akan dapat satu pengalaman yang tak ternilai untuk di kongsi dengan semua orang

kuchalana said...

eya - ngomong jowo la beb...

wiween - aku budak ITM beb.. tapi la ni aku meniaga dalam UKM.. ada kedai kat Kolej Zaaba. Klu turun UKM mai la Zaaba, aku ada kat kedai paling besar dalam kolej tu..

katak yg hina - kan.. kita akan lebih hargai apa yg kita adakan. Aku kalau kenang balik kisah2 lama, bleh menitik air mata. Tu yg ajar kita jadi lebih kuat dalam hidup.. aku penah borak ngan homeless kat kotaraya.. entah2 ko tak.. kekeke.. la ni klu pi CM lagi ramai yop.. hasil kajian aku la.. it all about the system..

Anonymous said...

u make me realize....