Pages

Hinakah Menjadi Manusia

Aku nak share satu pengalaman aku dalam konsep kemanusian ni. Korang penah x jadi pengemis. I've done that before. Mcm aku citer dalam entry2 aku sblum ni, aku penah try mcm2 mende dan buat mcm2 mende yg xmasuk akal. Dan aku suka jadi mcm tu. Actually mende ni jadi secara xsengaja masa aku mengembara ke kawasan pantai timur masa aku skolah2 dlu. Masa tu aku tertidur kat satu masjid besar kat kuantan. Si Ijam plak kenekan aku. Dia tinggalkan aku dia bleh tulis kat kertas "SAYA DAH 2 HARI XMAKAN, BANTULAH SAYA" lepas tu dia letak topi dia kat sebelah tempat aku tido. Aku terjaga bila satu org kejutkan aku ckp aku xleh tido kat situ. Mamat tu rasanya ahli masjid kot. Dia cakap kat aku klu nak mengemis pi tempat lain dgn nada marah dan suara yg tinggi. Aku terkejut masa tu dan baru aku perasan ngan kertas yg Ijam tulis tu ada kat tangan mamat tu dan dalam topi sebelah aku ada duit syiling dekat RM5 hinggit. Masa tu aku rasa kecik sgt. Aku dpt rasakan mcmmana seorg miskin yg dihina. Terasa mcm aku ni xda nilai beb dia herdik aku mcm tu. Dia xtau ke, mana la tau aku ni malaikat ke yg saja nak test dia. Ke3.

Then back to one day in 1995, masa tu aku berjalan kaki balik dari hostel ke rumah aku di Keramat. Dgn berbekal air mineral sebotol, rokok sekotak, pisau kecik ngan wallet. Masa berjalan tu aku duk rehat kat satu bus station kat Stadium Raja Muda kat Kg Baru. Masa tu ada satu homeless duk situ. Xpakai baju, seluar koyak rabak, rambut mcm bob marley, badan comot. Dia terkejut bila aku duk situ. Dia bangun n datang duk sebelah aku. Dia mintak aku rokok sebatang. Pastu dia pon tanya aku.

homeless - Are u happy with yourlife. (dia ckp org putih masa tu, sambil isap rokok)
aku - erkk.. ya so far..

homeless - nope.. i can c u are not happy. So do i, when i was in this age. Looking for myself, looking for my creater, looking for life.
aku - U can read my mind?

homeless - adik, don't look people like me as a big rubbish. God create me for a reason..
aku - ya i know that. I did't say anything about you. (sbnrnya aku ada ckp dlm hati, mamat ni btoi ka)

homeless - I know u are looking for your creater.. kenal dirimu then u will know your creater.. remember that.. look into yourself.. learn about yourself.. then you'll know.
aku - erk.. i don't understand...

homeless - one day u will know and one more.. u can say people like us crazy, but remember, we are not stupid.
aku - (erk, dia baca hati aku lagi la, xleh jadi ni)

Start dari tu aku suka nak learn about this people. Sampai ke hari ni. Aku masih suka bercampur dan lepak ngan golongan ni. Ada tu mmg btol2 xbtol but for each of them ada keistimewaan masing2. Drg ni xhipokrit, xreti bohong dan yg penting depa berckp mende yg kadang2 kita xterpikir pon.

Sbb tu aku berapa xkisah bila kene keje as tukang sapu LRT masa musim cuti sem or keje as tukang cuci pinggan kat kedai mamak or keje potong rumput or keje cat kilang masa muda2 dlu. Aku sentiasameletakkan diri aku dalam golongan yg dipandang hina dan dari situ aku belajar tentang manusia dan kebesaran tuhan. Kita akan dpt lihat mcmmana hati seseorang tu pada kita. Sampai hari ni aku jumpa mcm2 org yg lebih hina dari org2 tadi. Antaranya

Penah satu dekan fakulti berckp ngan aku kat UKM mcm aku ni xskolah beb. Dia bodoh2kan aku, sbbnya penerampilan aku mcm apek jual sayur. Baru dia sedar dia tersilap ckp bila one of pensyarah kat situ tegur aku dan puji2 aku kat depan dia where pensyarah ni classmate aku dlu dan aku pnh jadi tutor pada pensyarah ni.

Penah aku terjumpa blogger yg menggelar blogger lain as binatang where kdg2 bila dah ramai sgt yg baca blog dia, dia dah jadi syok sendri dan rasa diri dia bagus sedangkan binatang yg disebut pon xla sehina diri org yg menghina org lain.

Tu 2 contoh ja yg aku dpt nak pikir, mungkin korang pon pernah merasa lebih byk tentang konsep hinanya diri manusia pada mata manusia yg lain sedangkan tuhan sendiri xpenah nak memandang hina setiap mahluk ciptaan dia. Setiap sesuatu dijadikan dgn bersebab beb. Jadi xpayah le kita nak memandai menghukum org lain dgn satu penghinaan. Kita ni sempurna sgt ker?

Ole..
* There are to many homeless in KL. Smua ni kesan dari kapitalism yg kita agung2kan. Klu xcaya, kluar dalam ko 1am dan berjalan kaki di KL antara Bus stand Klang ke Jln Tunku Abd Rahman. Korang pasti akan terperanjat tgk golongan homeless yg tido dikaki jalan.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go