Pages

Hantu Siang

Aku ada terbaca satu citer pasal blogger yg tipu identiti dan menyebabkan ada yg tertipu, bila buat blind date tgk xseindah yg dikabarkan dalam blog2 mereka. Korang leh baca ngan lebih lanjut kat blog tun teaja.

Aku suka nak share something la pada kawan2 blogger, lebih2 lagi bagi mereka yg mmg suka mencari jodoh or berkawan dalam blog ni. Actually it not happen in blog ja, kat myspace ka, multiply ka, YM ka, MSN ka or yg ada in touch ngan people dalam dunia maya ni. Peratusan yg berlaku tuk org yg berada kat sbelah sana tu hantu adalah 55% beb. Aku baca ni kat satu blog international. Lebih dari separuh peratusan dia. Means jgn le jadi mongok sgt percaya ngan people dalam dunia maya ni.

Xsalah nak berkawan, but jgn percaya 100%. Kene lak yg korang kawan kat sebelah sana nun jenis lelaki yg termakan lebih tongkat ali bak kata tun teaja atau jnis psiko mcm yg terjadi kat adik jm atau jenis ada sawan mengilai. Pada aku kene selidik btol2. Jgn nak layan sgt blues bila dalam dunia maya ni. Bila ada org blah sana duk layan kita baik, kita pon serah jiwa raga. Come on la. Jgn jadi murah sgt le. Ingat, kat blah sana tu blum tentu seindah yg dikata atau yg diayatkan tu. Dia bleh jadi lelaki, pompuan hatta xberjenis pon ada or dia bleh jadi kaya, miskin atau makhluk hijau dari planet lain yg cuba menahluk bumi, silap2 pembunuh giler pon ada kat blah sana nun sapa tau.

Lagi satu klu bleh jgn letak no phone atau sebarang identiti yg drg bleh wat kacau. Dari no phone drg leh trace alamat rumah dan la ni dari IP drg leh trace korang duk mana dari account internet korang. Tu klu dah sampai depan pintu umah, payah la, skali sampai si erni daa... erniiiiii, angkat kain hujannnnnn.. jemuran dah turunnnnn.. hi2

Unless korang btol2 dah kenal. Means mmg jenis yg jujur dan ikhlas nak berkawan. Tu xpa. Tapi tu la asal ja nama dia lelaki, dia tetap lelaki. Xpayah kata abang ka, adik ka, suami ka, bapak ka, apakan lagi boyfriend dalam dunia abad ke 20, klu nampak pompuan seksi, klu xda dalam kepala pikir xtentu arah, bukan lelaki la nama dia. Hatta pak lebai atau imam masjid skali pon. Aku leh kerat jari la. Xpayah tipu. Kawan aku al hafiz pon klu tgk pompuan pakai mini skirt xberkelip mata tgk. Bila aku tanya, dia leh cakap, xmalu ke dia pakai mcm tu. Aku lak ckp, yg ko tgok lama2 apsal. Stim ker? (oh, aku pon lelaki). Ala yg pompuan pon sama la. Tepuk dada kuat, pas tu tanya org sebelah. :P

Jadi skali lagi aku berpesan. There is HANTU everywhere dalam dunia maya ni. Scam boleh berlaku dimana2 dalam dunia maya, jenayah terancang, jenayah berat, jenayah ringan pon sama. Korang bayangkan in 10 years, jenayah siber atau yg datang dari alam maya akan menjadi lebih tinggi dari sekarang. Dan korang2 yg dah biasa jadi hantu dalam alam maya ni aku nak berpesan jgk. Udah2 la tu. Tuhan nampak apa yg korang buat. Xdpt kat dunia, akhirat itu pasti.

Ole.

* Ada kawan2 aku berubah bila mula kenai ngan YM. Ada siap yg lari dari rumah sbb YM dan dpt ramai kawan2 bodoh. Bila susah baru tau mana kawan mana lawan. Sbbnya in YM depa xkenai yg duk sblah sana adalah hantu yg gigit jari kaki. Insaflah wahai kawan2. Sbb dah nama pon dunia maya, jd byk hipokrasi dari realiti.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

6 comments :

ita.itu said...

aku pun br kenal YM..harap2 aku sedo diri la ye...amin

Heartless Devilish said...

segala jenis manusia ada dalam YM dan generally dalam dunia maya ini..
kalo terkena...jadikan pengajaran & pengalaman..
tak terkena... berhati hati je la..

mama ranggie said...

berkawan tu biarlah ikhlas...

barulah aman dunia...

buat apo nak tipu,kalo dah kantoi kan malu...

tun teja said...

naper yek diorg suka menipu? kalau dah over dose tongkat ali g cari bohsia la kan kan kan..

Wiween @ Awin said...

bro,
gue sokong 1000%! pasal itu la ween buh moral value kat entry semlm yg ween x suke makhluk yg hipokrit! yg kaki penipun, kikis duit, org.ramai wooo..

13may said...

errr...
dude..mintak number phone...


wahahahaha :D