Pages

Duda Vogue

On thursday last week aku bleh terlayan plak satu talk show kat TV9. Aku xingat apa la nama dia tapi host by nora, penyanyi gebu tu. Mula2 aku xbrapa nak tgk sgt, tapi bila dia panggil 2 jemputan dia buat aku trus lekat kat TV nak tgk citer ni. Tajuk talk show hari tu is DUDA VOGUE.

Dia jemput Bon Zainal, a very well known fasion designer. Dia dah menduda lebih kurang 11 tahun dan la ni umur dia dah 42 tahun. Selain tu dia jgk membesarkan 2 anak pompuan dia sendirian sampai ke hari ni tanpa bantuan bekas isteri dia. Sorang lagi jemputan dia Nash, yg menduda dkt 12 tahun dan membesarkan dkt 5 org anak pompuan dia sesorang + sorang anak angkat lagi. Xsilap aku Nash penah dapat tokoh bapa mithali 3 years back.

Byk la soalan2 panas yg ditanya oleh si nora ni. Aku betul2 teruja dan membuatkan aku terpikir tentang ketabahan lelaki2 yg menduda ni. Mmg aku setuju dgn apa yg Bon Zainal ketengahkan kenapa dia berfikir 2 kali tuk kawin lagi. Dia ckp dia xda masalah, tapi pandangan skaptik masyarakat kepada lelaki bila menduda expecially bila dah ada anak. Slalu dalam hal cerai berai lelaki yg akan disalahkan, sedangkan ada kes yg pompuan yg buat hal. Dan dia lebih selesa berkawan dan betol2 memilih tuk berkahwin lagi sbb naluri tu mmg ada tapi lebih selesa melihat anak2 membesar dulu. Bila anak2 dah ada masa dpn sendri baru dia akan secara serius pikir nak kawin lain. Salute dari aku.

Satu lagi soalan, nora tanya, mcmmana tentang keinginan seks. Nash ngan Bon tergelak besar masa tu. Tapi nash kasi jawapan mmg best. Dia ckp tipu la dia ckp xda keinginan tu. Tapi apa yg dia bleh buat is dekatkan diri pada ALLAH dan sibukkan diri dgn kerja dan anak2. Lepas tu dia akan dpt lupakan pasal keinginan tu. Dan Bon pon setuju ngan nash dalam method tu. Salute jugak aku kasi ke nash.

Then nora tanya lagi, pompuan mcmmana yg drg nak lepas ni. Bon ckp dia xnak ulang lagi ksilapan lepas (byk makna tu). Dia nak cari yg BERIMAN. Same to nash. Dia ckp all this is not about seks smata. Is about understanding dan responsibiliti. Bukan cantik, bukan byk duit, bukan berkerjaya dan sebagainya. Tapi depa mmg serik nak kawin lagi sbb apa yg drg dah alamai dalam berkahwinan sebelum ni. One part nora duk puji penerampilan duda2 ni sbb look young dan sentiasa happy go lucky, contoh mcm hattan, aznil, rusdi ramli dan byk lagi la dalam industri yg drg sbut. Dan kawan2 anak2 depa pon ckp bapak depa rock dan muda.

Nash ada ckp, smua ni akan lebih mematangkan lelaki2 duda ni dalam kehidupan. Cukuplah ada anak2 depan mata. Aku kasi lagi satu salute pada nash. Dan part paling2 best is bila nora tanya apa perasaan drg dalam membesarkan anak2 ni sesorang, dgn pandangan masyarakat dan entah apa lagi dalam kehidupan menduda ni. Bon ckp hanya golongan kami sahaja yg paham perasaan kami. Sbb lelaki xmcm perempuan yg mungkin bleh trus kawin lain atau bleh citer ngan sesapa pasal msalah depa, menagis atau apa sahaja. Lelaki lain. Smuanya dalam hati ni. Simpan dan pendam sendri. Smua kami tanggung sendri tanpa dpt nak share ngan sesapa pon. Dan nash pon mengiayakan pendapat tu. HANYA YG MENANGGUNG SAJA TAHU PERASAAN TU.

Salute aku pada korang smua.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

9 comments :

ita.itu said...

mcm best je kan..rugi x ngk..bila ni ye?

eya ahmad said...

ko dude ke? sorry.. lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

kuchalana said...

ita.itu - mmg best pon.. rasa khamis minggu lepas.. tapi sure ada ulangan punya la talk show tu.

eya ahmad - ish, suka2 hati ja ko ni, but future we won't know. :)

.::WaNiE::. said...

hmm....betul la tu..skrg nih bila kes cerai salu aku xmo pun salahkan laki dah..sbb tgk depan mata sendiri..la nih aku rasa laki & ppn sama2 tunjuk hebat..nih la keburukan globalisasi..bila ppn dah pandai cr duit sendiri, sumenye boleh dimiliki sendiri..laki dah xdilayan spt dulu,xdipandang tinggi spt dulu, bkn tmpat bergantung sorg ppn spt dulu2..ppn pun, dulu laki je curang, skrg ppn pun sama jgak, dulu laki je kawen 2 -3, skrg nih pun ada je kes ppn kawen 2..hahah..dunia..xtau la

Mr Sadman said...

wooo aku pun nak rase la jugak perasaan seorang duda ni...cmner nak besarkan anak2....bak sini adam ngn aida...hehe...bukan ape...ketabahan seorg lelaki pastu taknak kawen tu yg aku respek juga la....nak juge rase keperitan seorang duda

eya ahmad said...

sowey ha tuan rumah.. mana ako tau. sowey skali lagi.. tanyer jek..

penceraian dihalalkan, tapi tak disukai allah.. kalo tu jalan terakhir, apa nak buat.. betul tak? dari menderita menanggung rasa, menahan seksa, baik cari satu jalan hidup baru.. tak salah utk kita memilih jalan lain utk mencapai satu destinasi yang sama.. da kalau jalan lama tu berlubang2, jam, asyik kemalangan jek, dan kita ader jalan alternatif yang lain, kan tak salah kita cuba kan.... hurmmmm :( salah blog ni.. sorryyyy... lariiiiii

p.s: ader sesuatu utk ko kat umah aku... gi amik eh...

Heartless Devilish said...

duda vogue nie biasanye menjadi sgt demand...dan menjadi sorang yg perfectionist...
sumer mende nak perfect..
pastu kan kan.. asyik nak bertekak je..
tak salahkan dierorang gak.. pengalaman lepas kot wat dierorang jadi gitu...
betol tak?

eya ahmad said...

tul ar kata heartless tu.. rasanyer derang demand sebab takmo jadi cam dulu.. same goes to mak janda.. rasanya tak salah kalo demanding sket... tapi bio kena gaya la

kuchalana said...

wanie - mmg btol wanie, aku melihat byk kes la ni yg berpunca dari pompuan. Apo nak buek, we are not ready for globalization.

mr sadman - ko jgn mitak beb, bak kata bon zainal, pikir 10000 kli bila nak bercerai.

eya ahmad - mmg dihalalkan tapi dibenci tuhan. kesian ke anak2 la jd yatim, silap2 yatim piatu.

devilish - ko xrasa sbb tu ko bleh kata mcm2. aku dpt rasa bukan mudah nak jadi bapa tunggal ni. org lebih kesian pada ibu tunggal sampai zakat pon diberi pada golongan ni. bapa tunggal apa ada? dpt cemuhan masyarakat ada la. Btol dak? :)