Pages

Bomoh = Bodoh

Aku percaya, kebanyakan masyarakat mmg percaya ngan mende2 mistik ni. Aku xkata mende ni smua tahyul atau ngarut. It there, cuma kita kene btol2 paham yg kebanyakan org yg bergelar bomoh atau dukun ni depa menggunakan jin dan syaitan tuk buat mende2 magik ni. Mende2 mcm kasi no atau jarum bergerak dalam air atau nampak org dalam bayang air atau tanam mende atau pakai pendinding atau pakai pelaris atau apa ja yg kene letak2 ni dan dpt lak dari org bertitle dukun atau bomoh mmg 100% aku kata korang mtk pertolongan dari jin dan syaitan.

Jgn memain wo, dosa syirik lagi truk dari dosa bunuh org. Korg jgn memain. Kadang2 kita dalam xsedar terikut atau terpengaruh ngan mende2 ni. Dah dapat saham free. Ada few pengalaman aku ngan kawan2 yg pecaya ngan mende2 ni. Nasihat dah diberi tapi jenis sembah pokok aku jadi no komen la.

Ada skali budak2 ni ajak aku pi Ulu Yam, jumpa satu mahaguru la kunun. Dia bleh kasi no. Drg ajak aku pi dan sbb aku nak tau apa yg mahaguru ni buat aku pon ikut. Sampai umah org tua ni, giler jauh kedalam kawasan hutan. Masa tu aku ada enam org datang ngan 2 kereta. Kwn aku depa duk bawak mcm2 brg lama, mcm dulang tembaga, takar tembaga, kuali tembaga dan mcm2 la barg lama. Mahaguru ni aku tgk kering ja badan dia, kira ada la macam hang kebun dalam seniman bujang lapok tu. Mahaguru ni pon aku tgk dia sort la mende yg drg bwk nak buat tarik no. Aku ngan sorg lagi member mmg xpecaya ngan smua ni, duk tepi isap rokok. Yg lelain tu siap labor sorang seratus, beli ayam goleh + rokok + pengeras + sewa brg2 lama tadi.

Lps dah pilih smua tu, dia pon bakar kemenyan. ada la few brg2 menurun kat situ. Aku pon xtau. Mahaguru ni duk pakai suar itam silat tu, xberbaju dan ada kain pengikat kepala. Ngan misai melintang. Nampak mcm guru silat la jugak. Dia pon tabor beras. Dia duk baca mende apa tah mulut kumat kamit. Aku ngan lelain duk kusyuk tgk apa dia nak buat. Sebelah dia ada dulang tembaga tadi. Dupa atau bekas kemenyan kat depan dia. Asap berkepol2 naik. Pastu tiba2 dia melompat atas dulang tu. Mata merah. Cekak pinggang dan suara dah berubah. Dia ckp diri dia hang tuah. Dia tanya kami, tuan hamba smua kemari atas hajat apa. Aku masa tu nak tergelak pon ada. Lawak ja sikeding ni jadi hang tuah. Blum kawan aku jwp dia dah bersilat. Dia xsedar masa dia melompat tu, bara kemenyan dah jatuh bersepah kat area dulang tu. Masa dia bersilat dia terpijak bara tu.

Tiba2 dia mengaduh sakit. Aduh2 kata dia. Aku dah tergelak dah. Mana ada hang tuah sakit terpijak bara. Member aku yg lagi sorang yg tak percaya ni trus bangun hentak mahaguru tu ngan dulang tadi. Terus dia mengaduh lagi. Yg lelain pon bangun balun dia kat situ. Kan dah xpasal ja kene balun. Mmg penipu. Sepanjang on the way balik tu aku duk gelak xsudah. Hang tuah boleh terpijak bara mengaduh. Aku ingat mahaguru tu silap skrip la. Xpasal jadi bahan. Memain la korang ngan samseng2 kg dusun. Ke2. Pengajaran dia, nak jadi bomoh make sure jgn pakai tembaga atau bara. Sure ada yg patah tulang blakang kene ngan dulang tu nanti.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

15 comments :

.::WaNiE::. said...

hampes citer ko:P aku dah gelak sengsorang matila bos besau nmpak aku sengih sengsorang:P

padan muke bomoh tu..if only la aku ada keberanian nak buat tu masa mak aku paksa aku pi mandi bunga dan telan bunga tuh..huwaaaa

ita.itu said...

hehe..kelako ler.....

kuchalana said...

wanie - aku yg ada kat tempat kejadian lagi la xleh tahan. Klu aku ingat citer ni sure aku senyum sesorang..

ita.itu - mcm2 jnis manusia ada dalam dunia ni kan..

eya ahmad said...

waakakaka.. lawak sey.. padan muka.. bomoh kantoi..

bomoh- abah aku pun bomoh. aku taktau ar dia pakai aper.. yg dia bagi pendinding kat kami guna ayat al quran. harap2 dia tak guna benda tak elok. yg aku dok dengar, dia taknak wat kalo oorang nak mengena orang lain. tapi kalo nak berubat, insya dia tlg.

sebelum ni aku tak caya abah aku ader benda2 ni. ilmu2 ni. aku gelak jek.. tapi baru ni balik kg, baru aku caya.

cam ni citer dia...

mama, abah, pakteh, makteh ngan anak derang adam (4Y) gi SP umah member abah n pakteh aku. abah aku ngan mama n pakteh masuk umah dulu. sudently mama naik bulu roma. dia cuit abah. abah kata byk gak ni. ader 4ekor. isk isk isk.. sementara tu, kat dalam kter, adam nangis2 taknak kuar dari keter. dia kata budak2 dok main bola. dia takut. makteh aku tgk la.. takder orang men bola pun. bola tu dok diam jek. huhuhu pastu setelah dipujuk2, baru adam masuk. tu pun takmo tgk keliling.muka sembam kat makteh aku je. badan dia menggigil. sampai ari ni dia slalu ngigau mlm2. ni nak bawa datg jumpa abah aku.. huhuhu

kat sini baru aku caya abah aku leh berubat2 ni. hehehe sebab abah aku taktau yg adam jadi camtu kat luar..

well... lari topik ke tuan rumah??

hurmmm kalo camtu aku



lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

JM said...

jm penah jmpe bomoh pukul 3 pg..huhu..
mase tu dgn mak n makcik2.. ade sorang makcik jm ni rawk skit.. mase tok bomoh tu dok seru2 bayuu ala bayuu die tu.. skali die menguap.. makcik leh ckp..aikk bayu..ko nguap bayu..wakakaka.. jm dah tak tahan mase tu terus gelak..ekekeke.. adehh..bomos pennipus ..

nasazfrog... said...

cilakak tol la,, tergolak sorang den ha... ha skrang ni mmg ramai yang masih lagi percayakan bomoh buduh itu,,, mmg haram jadah punyer bomoh, tau nak makan duit org,,mmg karut la.. mari kita ikat bomoh tu ramai2 then kita campak kek laut... ha time kita lihat dia buleh tak bomohkan diri untuk lepaskan diri... wakakakaka... layannnkan ajer ok...

tun teja said...

bomoh tu jadi hang tuah yek
meh sini tun teje balun dia skali.
haha.. lawak je.

kuchalana said...

eya - aku ni lebih percaya pada kadak dan kadar allah.. pendinding2 kain kuning yg tulis mcm tulisan jawi apa semua tu xbtol beb.. nasihat ja dari aku.. lebih afdal kita percaya pada 6 rukun iman tu..

jgn marah aaa..

jm - akakka... best.. skali mambang biru air laut dia panggil..

nasazfrog - btol la beb.. ramai, sampai ada anak kene rogol ngan tuk dukun pon xserik2 gak.. xpaham la masyarakat la ni..

tun teja - yg best tiba2 mata dia merah.. rasa kene asap kemenyan kot.. tapi masa dia kene balun tu.. xda kuar pon bunga silat.. suara kasar dia trus jadi normal.. ayat dia masa kene balun

"Tolong.. tolong saya.. saya pulang balik duit awak smua"

Kawan2 ckp.. "Hang Tuah yer... nah rasa dulang ni"

kekekeke.... puas hati ... ekkeke

Heartless Devilish said...

bomoh aku tak percaya...mmg aku tak percaya...

tp aku dah penah 'sakit' yg hampir menerbangkan nyawa aku...

seb baek sempat 'berubat'...
orang itu bukan bomoh...
hanya seorang yg mempunyai 'ilmu'..
ilmu apa aku tatau la...

tp aku sungguh tak sangka...
manusia yg ada disekeliling aku sungguh tidak berhati perot..
sanggup membuat sesuatu secara halus kerana marah / dengki..

sangat mengecewakan apabila orang itu sebenarnya adalah kawan kiter..

bodo kan? sgt bodo itu manusia..

lindosh said...

tak suka percaya sgt ngan bomoh.. sebab ade sejarah tersendiri yg melibatkan maruh diri.. hurmmm

tun teja said...

hahaha... mata dia merah sbb asap kemenyan. hahah.. lawak. amikla video pehtu letak kat youtube. best best. bomoh tu x padan ngn keding tapi ada niat nk menipu

.::WaNiE::. said...

hahah sokong tun teja tuh..kan best kalau ko dpt rakam..bleh kitaorg tgk hang tuah kene balun..hahhaa

kuchalana said...

devilish - aku dgr ko ada bela toyol besar.. betol ker? kekeke

lindosh - bahaya beb.. elok berserah ja pada tuhan.. things happen for reason

tun teja & wanie - tu la, zaman tu mana ada handphone kamera, klu ada sure dah rakam punya. Silap2 kuar muka depan metro. kekekekek

eya ahmad said...

pendinding yg abah aku bagi tu bukan tulis2 azimat kat kain la apa la... dia bagi ayat al quran n hafal, pastu amalkan masa lepas semayang. pastu abah aku bukan dukun bomoh pawang yang pakai kemeyan2 tu. yang macam degawan tu memang mengarut. hehehe. tapi tu la, aku pun taktau la benda2 ni sumer. aku memang tak minat nak caya... cuma lepas kejadian kat SP tu, aku memang tau abah aku memang ader sket ilmu tentang benda2 halus ni... wallahualam...

kuchalana said...

eya - klu ilmu mcm tu aku pon ada pakai.. there is few ayat quran aku amal.. dan banyak kelebihan dia.. klu pakai2 tangkal ni lupakan la.. ko leh jenguk entry aku kat sini

http://kuchalana.blogspot.com/2007/08/jangan-pandang-tepi.html

aku rasa aku ada persamaan ngan bapak ko.. kekekek...