Pages

Bomoh = Bodoh

Aku percaya, kebanyakan masyarakat mmg percaya ngan mende2 mistik ni. Aku xkata mende ni smua tahyul atau ngarut. It there, cuma kita kene btol2 paham yg kebanyakan org yg bergelar bomoh atau dukun ni depa menggunakan jin dan syaitan tuk buat mende2 magik ni. Mende2 mcm kasi no atau jarum bergerak dalam air atau nampak org dalam bayang air atau tanam mende atau pakai pendinding atau pakai pelaris atau apa ja yg kene letak2 ni dan dpt lak dari org bertitle dukun atau bomoh mmg 100% aku kata korang mtk pertolongan dari jin dan syaitan.

Jgn memain wo, dosa syirik lagi truk dari dosa bunuh org. Korg jgn memain. Kadang2 kita dalam xsedar terikut atau terpengaruh ngan mende2 ni. Dah dapat saham free. Ada few pengalaman aku ngan kawan2 yg pecaya ngan mende2 ni. Nasihat dah diberi tapi jenis sembah pokok aku jadi no komen la.

Ada skali budak2 ni ajak aku pi Ulu Yam, jumpa satu mahaguru la kunun. Dia bleh kasi no. Drg ajak aku pi dan sbb aku nak tau apa yg mahaguru ni buat aku pon ikut. Sampai umah org tua ni, giler jauh kedalam kawasan hutan. Masa tu aku ada enam org datang ngan 2 kereta. Kwn aku depa duk bawak mcm2 brg lama, mcm dulang tembaga, takar tembaga, kuali tembaga dan mcm2 la barg lama. Mahaguru ni aku tgk kering ja badan dia, kira ada la macam hang kebun dalam seniman bujang lapok tu. Mahaguru ni pon aku tgk dia sort la mende yg drg bwk nak buat tarik no. Aku ngan sorg lagi member mmg xpecaya ngan smua ni, duk tepi isap rokok. Yg lelain tu siap labor sorang seratus, beli ayam goleh + rokok + pengeras + sewa brg2 lama tadi.

Lps dah pilih smua tu, dia pon bakar kemenyan. ada la few brg2 menurun kat situ. Aku pon xtau. Mahaguru ni duk pakai suar itam silat tu, xberbaju dan ada kain pengikat kepala. Ngan misai melintang. Nampak mcm guru silat la jugak. Dia pon tabor beras. Dia duk baca mende apa tah mulut kumat kamit. Aku ngan lelain duk kusyuk tgk apa dia nak buat. Sebelah dia ada dulang tembaga tadi. Dupa atau bekas kemenyan kat depan dia. Asap berkepol2 naik. Pastu tiba2 dia melompat atas dulang tu. Mata merah. Cekak pinggang dan suara dah berubah. Dia ckp diri dia hang tuah. Dia tanya kami, tuan hamba smua kemari atas hajat apa. Aku masa tu nak tergelak pon ada. Lawak ja sikeding ni jadi hang tuah. Blum kawan aku jwp dia dah bersilat. Dia xsedar masa dia melompat tu, bara kemenyan dah jatuh bersepah kat area dulang tu. Masa dia bersilat dia terpijak bara tu.

Tiba2 dia mengaduh sakit. Aduh2 kata dia. Aku dah tergelak dah. Mana ada hang tuah sakit terpijak bara. Member aku yg lagi sorang yg tak percaya ni trus bangun hentak mahaguru tu ngan dulang tadi. Terus dia mengaduh lagi. Yg lelain pon bangun balun dia kat situ. Kan dah xpasal ja kene balun. Mmg penipu. Sepanjang on the way balik tu aku duk gelak xsudah. Hang tuah boleh terpijak bara mengaduh. Aku ingat mahaguru tu silap skrip la. Xpasal jadi bahan. Memain la korang ngan samseng2 kg dusun. Ke2. Pengajaran dia, nak jadi bomoh make sure jgn pakai tembaga atau bara. Sure ada yg patah tulang blakang kene ngan dulang tu nanti.

Ole.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go