Pages

Jaar dan Hujan



Last few days, setelah hampir setahun lebih, jaar, one of my best2 friend ping aku kat YM. Setelah menghilangkan diri sekian lama, at last dpt gak aku bercit cat ngan mamat ni. Actually aku kenai mamat ni dari kecik lagi. Dari zaman kanak2. Kami rapat dah macam adik bradik. Kami bersukan sama2, sebab dia ni kaki main bola dan aku pon punya hobi yg sama. Habis la keramat tu kami redah dlu main bola kehulu kehilir ajak team dari area lain main. Tu masa skolah rendah kami share interest yg sama. Bila dah masuk skolah menengah kami still share interest yg sama iaitu musik yaww. Dia ada band dan mula main few gigs dan kuarkan demo dan EP masa awal 90'an. Masa tu aku duk start main gak atas influence mamat ni.

Banyak la pahit manis aku ngan mamat ni. He come from rich family and a lot of internal issues here and there. But he got what we call pegangan dan kepercayaan dalam perjuangan hidup dia. Dia xla macam lalang, tiup kekiri dia kekiri dan kekanan dia kekanan. Lepas skolah menengah dia pi ITM. Then aku jumpa gak dia kat sana. Dia duk umah sewa pon xsampai satu kilo dari umah aku. Masa tu dia dah advance dalam dunia musik. Aku telah diinfluence untuk dgr byk band2 yg org xdengar masa zaman tu. Like KORN, SLIPKNOT, G3, Steve Vai, Joe Satriani, Jimi Hendrix, Malmsteen, Eric Johnson, EKA, BB King, KOI EJ, LOUDNESS, Jamiroque dan yg terkini HUJAN dan few jazz band. Dia punya guitar play pon dah advance. Kuar mata putih la tgk dia goreng. Dah macam Joe Satriani pon ada. Ha3.

Then abis kat ITM, aku kerja dan dia sambung lagi ke Australia dalam bidang automotive engenering. From there he teach and open my mind a lot about people outside. Almost every month he will call me or chat with me about everythings. Kadang2 dia duk email aku crita mcm2 pasal hidup dia kat sana. Then happen where dia kehilangan both of his parent in 3 month during that time. You know what, dia mcm hilang punca dalam hidup. Tapi dia kuat. I give him a full moral support on his life. He don't have any problem on the money. Cuma xda org nak jaga dia. Aku penah menitis air mata bila one day dia call aku pepagi. Kata dia boring. Aku suh dia datang umah and aku siapkan breakfast dia. Dia habiskan satu kotak cornflake yg aku kasi. Susu skotak besar pon clear. Korang bayangkan punya la kelam kabut idup dia masa tu sampai makan pakai xterurus. Dia nak berteman dan ada org amek tau hal dia. Then start from there aku slalu pi jumpa dia kat umah or ajak dia pi diner. Just to make sure dia ok dan terurus.

At that time dia ada berkawan ngan satu budak pompuan. Aku ckp kat dia, elok ko kawin ja la. At least ada org nak tgk ko, jaga makan pakai ko. Few month letter dia bernikah. Hidup dia makin terurus dan more happy than before. La ni dia jadi pensyarah kat kolej swasta dan dgr anak dah nak masuk 2. But dia tetap mcm dlu. Music, car and masjid.

Jaar, aku nak ucapkan trima kasih xterhingga atas persahabatan kita. I learn a lot from you. Interm of life, music, car, religion, love and segala2nya. Hanya tuhan sahaja yg tahu erti dan nilai apa yg aku dapat dari persahabatan kita. Semoga ko trus success dalam hidup dan berjaya mencipta suatu yg baru dalam mencorak anak2 ko. Pisang xkan berbuah 2 kali beb. Insyaallah.


*Terjadinya seorang manusia super hebat bilamana terdapat ramai manusia2 hebat yg mempengaruhi seorang manusia hebat yang lain.



Little Wings - By Jimi Hendrix

Well shes walking through the clouds

With a circus mind thats running round

Butterflies and zebras

And moonbeams and fairy tales

Thats all she ever thinks about

Riding with the wind.


When Im sad, she comes to me

With a thousand smiles, she gives to me free

Its alright she says its alright

Take anything you want from me, anything

Anything.


Fly on little wing,

Yeah yeah, yeah, little wing


*My 1st jimi hendrix song. Yg aku bleh main dan diajar oleh jaar. This songs means a lot to me. Can hear the songs at www.musikpharmacy.blogspot.com

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

2 comments :

Heartless Devilish said...

ooOo.. kesah kekanak riang..
all the best to jaar...
ini mamat katner skrg? ozy ke mesia?

Todd said...

Well, I do not really believe this will have success.
kidney stones | used car dealerships in san antonio | houston mover