Pages

ILMU PETAI





Ilmu ini diperoleh dari artikel Dr.Aminuddin, Dept.of Physiology, Medical faculty of UKM, Kuala Lumpur. Dan diolah smula oleh aku. Ha3. Jadi jangan pandang petai dari satu sudut yg hina tapi lihat dia dari sudut khasiatnya. Murah dan mudah diperolihi. Sbb tu tok nenek kita dlu2 panjang umur. Slamat menuntut ILMU PETAI.



Wikipedia


Petai merupakan sejenis tumbuhan liar dalam famili Leguminosae yang berasal dari kawasan Asia Tenggara yang beriklim panas lembap. Pokok ini selalunya tumbuh meliar di dalam hutan-hutan Malaysia, Indonesia, Brunei and Thailand, tetapi jarang didapati selain kawasan Asia Selatan. Nama botaninya Parkia speciosa. Tapi ada yg memanggilnya petai, PETE or stinky bean.



Berdasarkan kajian, buah petai yang berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus, 11 peratus karbohidrat, 71% air, banyak mengandungi kalsium, fosforus, zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.



Sebenarnya kandungan pemakanan biji petai berbeza mengikut umur dan kesegaran bijinya. Buah petai yang kecut ataupun bijinya tidak membulat mempunyai kandungan khasiatnya kurang. Dalam perubatan tradisional Melayu, biji petai dipercayai berkesan untuk merawat penyakit jantung dan penyakit kencing manis, mencuci buah pinggang, serta untuk mengeluarkan cacing daripada kanak-kanak yang kecacingan.



Khasiat Petai


Petai mengandungi 3 jenis gula asli iaitu - sucrose, fructose and glucose. Ditambah pula dgn fiber, maka petai memberi tenaga segera kepada badan. Kajian telah membuktikan dengan 2 hidangan petai boleh memberikan tenaga yang cukup untuk kerja berat slama 90 minit. Dan kebanyakan atlet dunia mengamalkan memakan petai or stinky beans untuk tenaga segera slain dari buah pisang. Selain boleh kasi keep fit petai jugak membantu dalam pencegahan penyakit dan pengubatan penyakit. Terbukti dgn fakta2 kajian berikut.



Depression (tekanan)


Dari kajian semasa oleh MIND, mereka yg memakan petai akan merasa lebih tenang kerana petai mengandungi tryptophan iaitu sejenis protein yg bekerja didalam badan untuk menghasilkan hormon serotonin. Hormon ini akan memberikan mood relax dan tenang selain membuat anda menjadi lebih ceria dan gembira.



PMS (premenstrual syndrome) (sindrom haid)


Lupakan ubat dari farmasi, makan sahaja petai dan anda lihat mood anda akan berubah ketika haid. Kandungan vitamin B6 yg tinggi akan mengawal kandungan glocose dalam darah ke level yg sepatutnya.



Anemia


Dengan kandungan iron yg tinggi, petai akan mempercepatkan pengeluaran dan penghasilan hemoglobin dalam darah. Jadi ia akan membantu dalam kes kekurangan darah.



Blood Pressure (tekanan darah tinggi)


Paling unik tuk buah tropica ni, dia ada kandungan potassium yg teramat tinggi dan plak kurang kandungan garam. Jadi mmg sesuai la tuk kawal tekanan darah. Tuk info US Food and Drug Administration dah kasi petai hak dalam industri perubatan drg tuk kes tekanan darah tinggi dan strok. Kita bila lagi?



Brain Power (kuasa utak)


Dari kajian keatas 200 plajar di Twickenham (Middlesex) school yg mengambil petai sebagai diet dari sarapan dan makan tengahhari memberikan impact maksimum dalam perkembangan pembelajaran masing2. Membuktikan potassium membantu pelajar2 lebih memberi tumpuan dan peka selain otak lebih aktive berfikir kesan sampingan dari potassium tadi.



Morning Sickness


Sapa2 bangun pagi muntah2 or ada morning sicness elok amalkan petai. Sebabnya dia dapat kawal kandungan gula dalam badan dan mencegah morning sickness tadi.



Mosquito bites (gigitan nyamuk)


Ha3, ni nampak kelakar tapi cuba la. Klu anda kene gigit ngan serangga, cuba amek bahagian kuning (kulit dalam petai) dan sapu pada bahagian yg kene gigit tadi. Mmg berkesan dalam lkes2 mcm ni. Cuba la.



Overweight (lebih berat badan)


Cuba la. Kajian dari Institute of Psychology in Austria mengatakan org yg overweight ni suka makan bende manis and slalu dalam tekanan. Jadi depa suka makan bende yg xterkawal lebih2 lagi yg manis2. Jadi petai akan bantu dalam mengawal pemakanan. Amek petai sbb dia bantu kawal gula dan nafsu makan.



Ulcers


Petai dah diadvise makan dalam dunia perubatan dibarat dalam ke intestinal disorders (sakit dalam perut) sbb dia lembut dan soft texture. Ala mcm kat malaisi depa duk suh makan bubur la. Selain tu petai jugak boleh neutralkan acid or alkali berlebihan dalam perut. Hu3. Power2.



Temperature control (kawalan suhu)


Banyak culture melihat petai macam buah sejuk. Ala macam kita tgk timun or tembikai la kat malaisi. Jadi drg amek petai tuk turunkan suhu samada fizikal atau emotional pada org perempuan. Dkt holland depa kasi petai pada pregnant lady supaya bayi yg kluar dalam keadaan suhu stabil. Aku rasa boleh pakai kot idea ni ganti arak yg mana depa minum kat negara sejuk sbb nak panaskan badan. Pas ni bleh gantikan ngan petai kasi panaskan badan.



Seasonal Affective Disorder (SAD)


Petai akan membantu pada penghidap SAD sbb petai ada tryptophan yg boleh mengawal mood seseorang.



Smoking (merokok)


Pada perokok ini jugak ada berita baik untuk anda. Mmg terbukti, sbb aku sendri cuba kaedah ni. Vitamin B6, B12, potassium and magnesium yg ada dalam petai boleh mencuci badan anda dari pengaruh nicotine. Jadi skit2 anda akan rasa dah xsedap nak isap rokok.



Stress


Potassium is a vital mineral, jadi dia boleh membantu normalizekan heartbeat, antar oksigen ke utak and kawal kandungan air dalam badan. Jadi bila stress, metabolisma badan akan naik maximum dan akan mengurangkan potassium level. Jadi nak balancekan balik, telan le petai. Ha2. Aku ingat kene buat gula2 petai la lepas ni.



Strokes


Dari kajian oleh The New England Journal of Medicine, memasukkankan petai sebagai diet harian akan mengurangkan risiko mati akibat stroke sebanyak 40%.



Jadi kita boleh lihat apa yg petai boleh buat dalam mencegah dan membantu kita untuk menjadi lebih sihat. Heran gak, kurangnya kajian dari kita sendri dan komersialiskan pada yg patut. Org kat luar nu dah siap paternkan macam2 hasil kajian depa yg depa amek dari kita. Satu lagi petai ni dia ada kesan sampingan. Kencing bau hangit and mulut bau hangit. Kencing hangit sbb dia cuci buah pinggang. Sbb tu color air kencing pon berubah. Cuma mulut hangit tu mmg kesan sampingan paling xdpt dikawal la. Tapi kalu nak compare ngan org yg bau ketiak kari dalam lrt aku rasa ok lagi bau petai. Ha3.



KEMPEN HIDUP SIHAT DGN PETAI.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

3 comments :

Heartless Devilish said...

aku sker makan sambal petai udang! nyumm nyumm...
nanti aku nak masak lar...but not today la ofkos...
tp kalo dah makan petai nie..
bau bilik air tuh yg aku tak tahan...
musyuk!!!!!!
tp kalo ngan nenek aku.. dier siap kasik makan jering lagi..
petai skrg mahal okek??!!!! bukan murah... salah dah statement ko tuh weh!!!
PETAI SUDAH NAEK REGA! MAHAL!
orang asli skrg pun dah pandai niaga!!

kuchalana said...

yer le.. klu nak compare ngan suppliment or ubat yg ko beli tu aku rasa petai still murah lagi. Kedaung btol la pompuan ni. Ha3.

Tadi lunch saja pi cari petai. Siut, cyberjaya xda org jual petai tuk buat ulam. Keciwa aku hari ni. Kene report kat persatuan pemakan petai cyberjaya ni. Hu2. ole.

Mr Sadman said...

Reen!!! msk aku sambal tumis petai ikan bilis...aku mengidam arr....malas nak crk kedai...x besh...tak pun aku suruh mak kuchalana masak la...huhu...