Pages

Babi 1 Melaka 0


Korang ada baca dak artikel aku pasal Babi dan Sekolah. Then few days ni kluar plak citer babi lagi kat melaka. Kes yang sama dimana kerajaan negeri melaka mintak penternak2 babi di negeri melaka untuk mengurangkan jumlah babi yg diternak di daerah2 dimelaka. Dpa duk kasi notis pada smua penternak sampai kelmarin. Tapi penternak2 ni xstuju tuk kurangkan jumlah ternakan, sebaliknya depa buat 'human wall' tuk halang penguatkuasa tempatan dari masuk kandang drang. Then kesudahannya penguatkuasa pon mengalah dgn penternak2 babi ni. Jadi keputusannya BABI 1 MELAKA 0.

Untuk maklumat korang, dipercayai malaisi adalah salah sebuah pengeluar daging babi terbesar di asia dan mungkin juga didunia dan melaka adalah satu2nya negeri yg menjadi pengeluar terbesar dimalaisi selain negri sembilan. Bangga xkorang, haha malaisi boleh, babi pon boleh.

Isu yg dipersoalkan oleh org kampung adalah

1. Bau busuk dan persekitaran yg tidak harmoni di daerah yg terlibat.
2. Napa sampai lebih 50 tahun babi2 tu kat situ kerajaan xambil apa2 tindakan.
3. Napa xpindahkan atau tutup trus ladang2 babi ni.
4.Jabatan pertanian xkan xda amek langkah2 sepatutnya dalam hal ni terutama dalam procedure penternakan.
5. Mana pemimpin2 yg makan duit babi2 ni. (tolong la xlalu dgr..)

Aku plak persoalkan

1. Apa cita, dah suh kurangkan babi, tapi penternak2 ni duk halang, trus cancel xjadi amek tindakan. Klu org duk jual goreng pisang tepi jalan sampai plak ati korang nak sita kedai mobile drang.
2. Melaka ni rasanya source pada sejarah malaisi. La ni pon jadi bahan sejarah jgk la, the biggers piggy farm in the world.
3. Lebih 50 tahun beb kandang2 ni xda sistem yg sepatutnya, aku rasa depa dalam negri melaka ni smua tido ka apa.
4. Xda ka business lain negri melaka nak buat. Cri la business yg halal skit mcm negri kedah buat, jual hasil padi. Atau pahang buat jual air.
5. Parti2 cina, apa crita kasi sokong ini penternak. Mmg korang ada kepentingan, but give the best solution. Bukan dgn biar ja kandang2 tu trus beroperasi tanpa procedure dan struktur yg terkawal.

Lepas ni aku rasa negri melaka patut amek satu lagi langkah gedebance. Kluarkan plak produk berasaskan babi ni. Mcm kasut ka, wallet ka or makanan dalam tin ka. Make it as IKS product. Klu betul2 nak kejarkan keuntungan depa patut buat mcm tu kan dan satu2nya negri yg mengeluarkan product berasaskan babi ni. Kira boleh jadi HARAM HUB la. Kelakar pon ada bila Malaisi with ISLAM HADHARI and megah dengan HALAL HUB but at the same time we also have HARAM HUB in Melaka and GENTING, apa crita imam2 HADHARI yg ada.

They need to do something on this. Pada aku perkara ni klu nak selesai, 50 tahun lepas lagi dah selesai. Xkan xda cucu cicit Hang Tuah atau Hang Jebat kat Melaka tu. Takut yg tinggal cuma Hang Buah atau Hang Kebun. Itu la semangat Malaisi Boleh.

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :