Pages

Merdeka....

Hai all... last week agak busy dgn all those opis kerja (kerja..kerja...kerja)...

Last saturday aku join main tournoment futsal anjuran PAS Bandar Tun Razak... biasa la kawan2 duk panggil main cukupkan corum... aku duk xtau PAS yg duk buat game... mcm biasa la klu sbut futsal for sure datang pakai suar katuk favorite aku... sampai2 terkejut aku smua duk pakai kepiah dgn janggut panjang... budak2 aku duk gelakkan aku... depa ni satu hal... patut ping la aku tuk menghormati majlis... sib baik aku ada bawak sluar spare... tapi best tournoment ni... byk jugak la goal...

kira boleh masuk senarai penjaring terbanyak la... kami kalah semi... no empat keseluruhan... It a good achievement untuk team ni sbb depa baru 1st time pi main tournoment... dpat la pingat + duit skit... aku pon niat main suka2 ja... it really fun....

Then... few days later aku duk supply keperluan makanan tuk sorang member di kedutaan malaisi di UK... this is my new business... supply ration untuk kawan2 diluar negara... sambutan kira ok la... lepas ni ada few lagi order masuk... insyaalah boleh pi business ni aku tengok... rezki anak2 aku... tq meor atas kerajinan mulut ko mempromosikan idea aku...

Lelain aku nak share ngan korang pasal bulan kemerdekaan ni...saja nak merapu... aku xdpt rasakan apa2 pengisian penting ari promosi kemerdekaan yg dijalankan skang. Tiap2 tahun kibar bendera... menyanyi melalak macam kene sampok... mabuk sana ini... anak2 gadis kene barai... disco ada special rate... crita lain xda... sama jgk la tahun ni... it look special sbb 50 tahun... mean jubli emas... tapi cuba kita tanya diri kita... tau ka kita sejarah kita yg sebenarnya... apa achievement kita dalam usia 50 tahun... kemana org mlayu (klu yg mlayu la...) kemana org India (pada yg india..) dan pada bangsa2 lain yg berjanji sama2 dalam pembentukan malaya dulu... dimana dan kemanakah kita... stakat nak bangga terjun kat kutub... brenang slat inggeris... dan mcm2 lagi bende bodoh... patut korang kene banyak lagi membaca... mcm2 bangsa dah buat smua tu dulu... dan ianya xmenunjukkan kemampuan sesuatu bangsa tu dah berjaya dgn buat bende2 bodoh tu... sherpa2 kat everest tu ada yg bratus kali panjat everest tu... ada satu mamat dari jepun ni lagi best... dah tua... naik everest sendri2... tanpa pembiayaan kerajaan atau sponsor mana2 syarikat... naik sana atas kerelaan sendri... tapi xda kecoh pon... ni balik ja everest... dapat gelaran bangsawan... bodoh ke apa... byk lagi soldadu kita yg pi berjuang sana sini... balik depa dapat apa...?

Lagi satu pasal budak2 'U' kita... xabis2... buat bendera terpanjang la... susun duit syiling la... come on la... tu kerja budak tadika la woi... korang kat 'U' tu... hasilkan kajian terbaik... kluarkan idea dan pendekatan dalam bidang masing... mcm2 bende blum diexplore lagi... kat New Zealand... depa sampai ada kandang lembu control by sorang ja... smua hasil kajian budak2 'U' depa... siap ada robot bersihkan kandang... siapa boleh ajar lembu tu pi perah susu sendri (kealat yg disediakan) punya la gedebans budak2 'U' depa... budak2 'U' kat sini... adus sedih la... xsama macam zaman aku dulu... satu contoh aku nak kasi nak tunjuk kat mana budak2 'U' kita skang... last sem... berpuluh persatuan duk dtg kedai aku kat UKM mintak sponsor tuk aktiviti diorang... dari duit sampai la ke bende2 makan... smua aku reject n smua aku makikan... apa guna ada persatuan klu xreti nak generate duit sendri... kami dlu masa blaja... xda mintak duit kat kedai2 kecik kat dalam 'U'... apa kelas... budak skolah nak buat jogathon yer boleh pi kedai2 kecik... korang sebagai org yg berpesatuan... or dalam erti kata lain budak2 yg akan kluar dalam masyarakat kene la blajar mcm mana erti bermasyarakat... pi sana company2 besar... kilang2... aku dulu sampai dapat generate skit punya byk duit tuk persatuan... U xda tolong apa pon... stakat sediakan bas ja... sampai penginapan driver bas pon aku kasi free ja... smua dgn proper plan... pi tekan company2 besar... depa mmg tunggu ja nak kasi ke budak2 U nie... but budak2 ni xtau channel la... xtau PR la... sampai bila korang nak blaja berpesatuan... sedih tgk... merdeka ka kita mcm tu... 50 tahun merdeka... ini ka product yg kita ada tuk masa depan...?

Nih satu lagi... 'PENGOTOR'... korang tgk sendri masyarakat la (termasuk diri aku)... yg duk flat/apartment/kondo... sampah duk campak ja dari atas rumah... tangga rumah dah macam longkang... tempak kencing... berak... buang sampah... lukisan lucah... satu lagi tgk plak kat stadium lps game bola... lepas any pesta or karnival... sampah mcm bukit... smua duk buang mcm tu ja... tong sampah yg disediakan... kosong... xkira la apa bangsa... smua sama ja... same to the toilet... satu mamat dari german... peng gred toilet sluruh dunia kata... malaisi mempunyai antara toilet terkotor di dunia... aku agree apa dia ckp... takkan berak pon xreti nak flush... mcm2 la... klu yg duk setinggan lagi la... pening kadang2 tu... klu kat shanghai... setiap 100 meter cuma ada sorang ja yg kerja sapu jalan ni... futher punya la ramai manusia kat shanghai tu... more the 100 juta org kat situ... tapi sorang ja kerja... nampak dak... bersih keadaan dia... kat sini...? merdeka kah kita...

Nih lagi satu perkara nak share... dalam rekod... malaisi antara negara paling byk org yg masuk internet looking and asking for sex... selain dari gangguan seksual dlam ICQ and any chat room... merdeka kah kita....

klu korang perasan... bila korang nak masuk simpang... sure kereta dari arah lain akan kasi high beam atau hon atau yg lagi best kasi magic finger... nasib xbaik... bergaduh... langsung xda erti tolak ansur... merdeka kah kita...

same bila korang nak melintas... ada x kereta nak berenti kalu korang nak melintaskan... lagi dia lajukan ada la... kat singapore... lampu hijau pon depa duk berenti nampak aku dah ada atas jalan buat2 nak melintas... merdeka kah kita

byk lagi la klu nak dicomparekan dgn apa yg dapat dilihat dari dunia luar... bukan xpuas hati dgn apa yg ada... tapi pada aku nampak sgt smua yg buruk tu... yg baik susah nak nampak... nilai2 murni... dan mcm2 lagi... skali lagi soalan aku...merdeka kah kita...

berjayakah acuan kita yg dibuat masa merdeka dulu... berjayakah DEB... berjayakan sistem kita... berjayakah undang2 kita... berjayakah kita dalam merdeka 50 tahun nie... tepuk dahi tanya siti.... ole....

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :