Pages

The other side of mine - Business

* gambo dalam resume aku anta mtk keje kat cyberjaya... xlps klu pi US ni.... janggut panjang sgt..

Kuang...kuang...kuang... semangat macam apa nak pi sirkit kembara negara... last minit akucancel...jadi xdapt la nak update kes gunung angsi...insyallah next month aku pi gunung ledang... jika ditakdirkan tidak hujan dan keadaan kesihatan anak2 aku ok... tiba2 plakhero aku... adam rafiq demam... siap batuk2 and selsema... aku ingat dia kene ujan la masaikut aku pi buat PC kat kedai ari tu... aku klu kes hero and heroin aku... aku sanggup xpi mana2 beb... itu ja la harta akhirat yg aku ada... :)
Orait... ari ni aku nak share skit pasal diri aku dan perniaagaan yg pernah aku buat...
Aku minat berniaga ni dari kecik kot... aku dah start jual kad raya and angpau ke budak2 skolah rendah aku dulu... then lepas masa skolah rendah jgk aku dah start buat keje part time dgn bapak aku... aku ingat lagi masa tu kat maybank... buat keje masukkan sampul surat.skang depa panggil "mailing order". Lps tu aku keep continue buat part time bila cuti2 skolah dgn bapak aku... dari tolong dia buat kedai makan dia... jaga kedai makan dia... blaja masak kat kedai makan dia... then tolong antar barang and buat packaging tuk barang2 kedai dia... masa tu dpt xbanyak... tapi aku lbh suka nak blajar...
Then masuk umur aku 15 thn... aku bawak jalan aku sendiri... cuti skolah ja aku pi keje kilang... aku ingat lagi... kilang plastik tu... rasa wujud lagi kot kat keramat... darikeje buat blok tuk buat beg sampai la ke end result beg tu siap... giler ko dari A to Z laaku tau mcmmana nak buat beg. Then bila dah pandai and keje cepat... boss ajar plak aku cara buat delivery... kekeke... antar ke jabatan2 kerajaan yang order.. abis la berpusing aku masa tu... it a good experiance beb...
Then lps PMR.. aku mtk plak keje kat satu lagi kilang kat area tu jgk... kali ni dpt buat keje buruh kasar plak... aku kene cat kilang tu... giler korang... kilang tu besar giler.. buat keje 4 org ja masa tu... lagi satu pengalaman manis pada aku la yg menjadikan aku cukup dewasa... walaupon baru umur 15 thn... masuk umur aku 16 thn... aku redah plak meniaga graimasa tu buat jual ikan bakar... bulan posa rasanya... tapi fail sebab rakan kongsi aku xlehkasi commitement... xpa... aku xputus asa kat situ... masuk umur 17 thn... aku duk blaja meniaga burger plak... duk lepak kedai kawan2 aku, then dalam masa yg sama blaja masak burger... then blaja buat air tebu and kelapa... kematu jgk la tangan bila main dgn mesen tebu... then blaja kedai yong taw foo... then blaja jual buah and sayur2... smua aku tolongja kawan2 aku... xda gaji pon... minat nak blaja punya pasal....
Lps SPM... aku duk keje kat Royal Lake Club... ni kira club exclusive la... byk dato2...sultan n milionwan yg duk mlepak kat club ni... kat sini mcm2 aku blaja... dari buat kek..sampai ke bancuh arak... mmg smua kau redah dulu... then berkawan plak kat sini.... dari geng kaki betina sampai taik arak... taik judi... dan mcm2 golongan manusia ada kat sini...yg best aku sentiasa amek smua tu sbgai bahan tuk aku fikirkan kenapa dan mengapa... 1996..aku dpt offer pi ITM... dpt kos pelik... Computer Study... aku redah ja la... then masa katITM pon aku xdok diam... kami masa tu duk satu rumah smua satu kepala... ada dalam 12 orng masa tu... kami duk kluar modal and run kedai runcit kami sendiri dalam rumah tu... ITMperak ni rumah kedai... jadi rumah kat atas and class kat bawah... jadi dalam rumah tu mcm2kami jual... dari maggi... rokok... nasi lemak... mee hun ... then paling laku... sewakanCD... dari senior..sampai ke budak2 perempuan smua sewa ke kami... then kami xstop kat situ ja.. bila ada hari special tuk specific course kami join... sewa booth... kami buat tayanganwayang... jual brg2 komputer (JV dgn Legend Computer dkt setiawan) dan buat installation andjual brg computer... giler ko... kira well organise la masa tu... then ujung semester kamiakan sewa chalet... bli kek... kira kami bawak satu rumah pi pangkor... berehat and enjoy..
Lepas tu aku pi practical kat maybanlife insurance... masa ni slow skit... sbb sibuk bercinta... then aku dpt offer pi shah alam sambung degree... masa kat shah alam ... akubukak langkah lagi... masa ni aku buat part time buat sistem tuk company2 kecik... dapatla skit2... cover sewa rumah dgn minyak moto...then aku amek upah buat assignment org.. aku main band... hahahah... ni lagi satu buat part time main music... yaw... kekeke.... join budak underground pi main gig...dpt la skit... lps la duit rokok... masa kat shah alam..aku learn more about event management... aku involve dgn mcm2 NGO and event... it a sweet memory jgk la... ngajar aku erti cinta dan kewanitaan (ni kita crita lain kali)...
then aku pon abis blaja... pi la kerja plak... masa kerja ni... aku dah berani nak cuba mcm2aku buat penjualan mercun dan bunga api... tiap2 tahun la.. cuma start 2 thn lps aku x buat dah... kene kejar polis and nak kene tangkap brapa kali beb... kekeke... tu kita crita lain kalijugak... the dark side of mine... then aku duk try macam2... dari MLM... sampai ker direct selling... dari jualan gerai...sampai jual barang panas... aku masih xjumpa lagi apayg sesuai dgn aku... at last in 2003 ... kamil dari kausar corporation offer aku satu lot kedai... btul2 punya kedai... then aku bukak kedai runcit and separuh CC... and tahun lpsaku bukak kedai komputer plak kat situ... then dalam masa yg sama... budak2 aku yg kat ITMdulu pon ikut jejak sama... kami mulakan Street-IT... bukak kat kajang.. shah alam... downtown cheras dan bangi... dari label yg sama aku jadikan satu jaringan. dan dkt sini akuimplimentkan smua pengalaman aku yg lps2 dalam business ni.... Alhamdullilah... sgalanya berjalan lancar... skang aku masih lagi bekerja di cyberjaya... dan beberapa plan business lain sedang berjalan dan akan dijalankan oleh executer aku... antaranya aku nak franchisekan Street-IT... aku nak bukak satu lagi internet zone dkt ukm under jenama Street-IT... slain tu aku baru dpt idea about tuk buat mailing order concept ... tapi bukan kat sini tapi ke dubai...
kekekeke.... itula crita aku... kadang2 pikir2 balik... aku ni suka buat bende2 pelik...ada satu buku aku baca... kata dia.. "kita akan jadi istimewa bila kita lain dari org lain"aku agree dgn quote tu... aku implimentkan bende yg sama pada smua kdai aku... kita kenejadi lain... pelik... supaya kita istimewa... ada byk tip dalam business aku nak kasi...but not today...
to my mak.. ayah.. adik.. adam.. aida.. tq 4 all those support.. tanpa korang aku xkan jadi aku seperti hari ini.. to kamil and hazel... tq bagi aku peluang menjadi diri aku... to malix.. kux n co.. btq.. bob.. n all others tq for all those advise... kepada tuhanku...dari mu perkara ini terjadi dan kepadamu aku berserah... tq...




kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :