Pages

Journey to Ipoh Half Marathon Part 2

* adam n baba sebelum bergerak ke ipoh...

Sory for not updating kuchalana... sibuk dan buat2 sibuk... orait kita sambung....

Pepagi lagi ayah aku dah kejut.. kami sampai dalam kol 6 pagi... punya la sejuk...Kat Dataran MBI dah penuh org.. mcm pasar malam.. happening giler.. punya la lamaxrasa environment mcm ni.. hati aku mmg mlompat2 hapy.. entah ler.. then aku ngan adik aku berpecah sbb aku kene pi register tuk acara org2 tua.. depa pi sebelah budak2 skolah.. aku kene pi ke JUPEM plak nak daftar.. berpusing aku kat MBI cari.. depa patutltk tanda la.. nyusahkan org ja.. blum lari dah penat.. lepas dapat tag tangan.. aku duk melahu peratikan perangai manusia.. mcm2 ada.. yg duk warm up mcm nak rak.. yg duk relax cit-cat.. yg duk peratikan org mcm aku pon ramai.. dalam ramai2 tu ada sorang ni lain skitaku dok perati ja dari tadi.. dia pakai suit spiderman.. siap topeng skali.. aku rasa smua
mata duk tgk perangai dia ni.. berlari keliling parking lot ni..
7am kami kene pi ke starting point.. punya la ramai.. sesak mata aku.. mcm2 perangai..yg ckp byk(selalunya 1st time masuk event2 mcm nie).. yg duk diam ja.. yg duk btol2kan kasut la.. yg relax mcm aku.. hehe.. then MC lak duk buat lawak plak pepagi buta.. gelap lagi tu.. bila nak mula.. duk ckp ja.. hati dah berkobar2 nak berlari.. PANG...tiba2 ..smua berlari.. aku dgn gagah dan semangatnya mulakan larian.. dalam 12000 org kat sini..dgn bismillah.. aku tanam azam nak abiskan larian arini walau apa pon yg akan berlaku..giler ko.. punya la lama aku tinggal bende2 ni.. mcm2 boleh jadi beb.. pelan2 aku berlari..punya la shahdu rasa.. diri rasa kecik ja dalam kelompok 12000 org nie.. aku menghayati keindahan pagi.. aku duk perati ja perangai manusia2 yg berlari.. ada yg berlari laju..pecut mcm 100meter.. then xsampai 100 meter dah berjalan.. then ada yg slow and steady mcm aku.. then ada yg berjalan.. ada yg melompat2 macam kuda.. mcm2 ragam.. aku kasi tips mudah la dalam aktiviti mcm ni.. "CONSISTENT".. tu yg paling penting.. xyah nak laju sgt.. xyah nak pelahan sgt.. sama jgk latihan dia.. xyah la nak hentam sehari berlari 10KM.. tapi buat seminggu skali.. xguna.. buat satu kilo sehari pon xpa.. tapi hari2.. atau selang sehari..Then boleh maintain fit..
Then aku peratikan.. xramai mlayu yg join.. byk cina.. agak2nya budak2 mlayu ni tido lagi kot.. yala malam minggu dah merempit.. mana ada masa tuk activiti sihat.. yg cina dari setua2 manusia sampai la budak umur 5 tahun ada.. dari input ayah aku.. komuniti cina sinikuat.. sbb 1st cina sampai kat lukut buat bijih dgn long jaafar.. geng2 gengster cina camgihin dgn haisan smua dari sini.. jadi depa dah bertapak dan berorganisasi dgn baik dkt ipoh.. that why kalu korang peratikan byk rumah besar2 kat town ipoh nie.. smua mcm istana.Tu smua generasi turun temurun punya. Then ayah aku ckp.. kebanyakan well know businessmankat lembah klang smua datang dari sini.. sebab harta warisan tadi.. pelikkan.. mlayu apa crita.. xda yg nak dibanggakan.. sory to say..
Dalam reramai ni dari tadi ada satu aweks duk belari dgn aku.. rupa mcm sebaya.. pakai tudung.. berpakaian sopan dan berlari dgn semangatnya.. dia duk potong aku.. pastu slow.. aku potong dia.. tgk mcm nak mulakan perbualan tapi aku buat bodoh ja.. nak amek napas ponmcm haper.. camna nak borak pulak.. kekeke.. dkt 4 kilo la dia mcm tu dgn aku.. masuk km ke 5.. aku dah rasa penat skit.. aku pon slow down la.. then ini awek sudah ckp.. "saya jalan dulu yer.." ceh.. dia kasi bara semangat gua la.. kasi cabar beb.. dia boleh maintainberlari tanpa rasa penat beb.. tu yg buat gua rasa tercabar.. aku pon gagahkan jgk.. nak jaga air muka.. pelan2 aku follow dia dari blakang.. dia duk pandang2 blakang senyum2..dia mmg saja provoke aku kot.. lagi 2KM nak sampai garisan penamat.. dia bukak langkah..siut.. laju giler.. nampak cutting mcm dah penat.. aku try kejar.. mmg xberdaya.. dia just
lambai ja kat aku.. actually aku nak mengiakan apa yg aku pernah terbaca.. perempuan nimmg dijadikan smulajadi lasak.. korang cuba bayangkan.. pepagi dah bangun.. masak.. thenuruskan hal anak2.. hal suami.. then pi kerja.. balik kerja.. masak.. uruskan hal anak2..uruskan hal suami.. then mlm tido lewat..pagi bangun awal.. yg lelaki.. korang rasa korang
boleh buat mcm tu ka.. cuba pikir.. jadi terbukti pompuan ni tahan lasak.. lebih dari lelaki.. tu conclusion yg boleh aku katakan.. tahan lasak dgn kuat xsama.. mcm lelaki ni dia kuat.. tapi xsemestinya tahan lasak.. alah korang tgk la.. mak dgn bapak korang ka..atau abang dgn kakak.. atau diri korang dgn bini korang..
Aku sampai ke garisan penamat.. dalam masa 50minit.. dan 100 meter tertinggal dgn awek tadi.. 10 tiang jugak la.. dapat la sijil.. ok la tu.. aku dah berjaya abiskan event niedgn jayanya.. insyaalah ada coming event yg aku akan pi..
08/7 .. Siemens..10KM22/7 .. melaka half marathon..21km29/7 .. kuantan beach run..19km05/8 .. Adidas king of the road..21km14/8 .. Gopeng water rafting..12km
Aku tgh cari team sebenarnya.. kira ada kaum la nak car pool.. ni pi sesorang...boring gak.. jadi sesapa berminat nak berxtream.. target aku kinabalu lps nie..
orait.. pas ni aku update skit pasal latest book yg aku baru habiskan... ok..ole..

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :