Pages

Journey to Ipoh Half Marathon Part 1





June 30 ... 9.00am.... aku dah kluar rumah dgn semangat nak bergerak ke LRT station.Aku menumpang ayah aku. Dia mmg dok ipoh... then smalam dia ada golf session dkt bangi... jadi dia nak balik ipoh ari ni... aku tumpang la dia... cut cost skit....Dgn hati yg berkobar... aku ckp pada diri aku... this will be an interesting journey.Aku xpenah rasa setenang hari ni.... aku sampai LRT Masjid Jamek dalam 9.30am...fuh...pagi2 org dah ramai berkejar2 kesana kemari.... kota metropolitan lah katakan..smua nak cepat.... sedar xsedar dah 15 minit aku melahu kat sini....mcm2 ragam org dapat dilihat... dari kecik...bulat lonjong... bujur dan mcm2... seronok betul...aku dah lama xmrayau jauh dgn niat musafir ni.... hari ni aku awal dah pasang niat sblum kluar rumah tadi... aku terpandang kat tepi stesen ni... ada grai mobile...jual buah2...mcm2 ada...laici... mangga siam... rambutan... ada dkt 5 unit grai jenis kayuh ni.... aku perati smua peniaga dia warga asing... indo proberly.... muda2...rasa dalam lingkungan 23 tahun.... cukup ramah depa melayan customer... then aku teringat statement the star smlm... 60000 mahasiswa kita ngangur... heran camna org dari luar boleh buat duit kat sini...dan dalam masa sama... rakyat dalam negara ni merempat.. xda kerja... teringat kata2 member aku... dato senin... man... duit ada dimana2 man... diri kita sendiri pon boleh jadi duit... dalam maksud dia... Merc bapak aku muncul dari celah2 jam... dia ada bawak member sorang.... kata dia nak drop mamat ni kat rawang. It fine.. aku ikut ja apa pilot kata....

10.15am... sampai ke gombak... on the way ke lipur kancing.... templer park tu....suprising... bukit kiri kanan semua dah kene tebuk... aku rasa diorang ni mmg xbalajardari kesalahan dari manusia2 lain.... abis smua bukit kat area tu kene tarah....aku tanya bapak aku what happen with all this...sbb 10 thn dulu sini kawasan betul2 hijau. Aku pernah dgn bapak aku terserempak dgn bruang melintas jalan ni suatu hari dulu... skang hancur dah area nie. Bapak aku kata ni smua hal majlis daerah la... kasi lesen buat rumah. Then kawan bapak aku explain kes sini sama mcm dkt highland tower... actually kawan bapak aku ni dari unit cari gali .. jadi bila runtuh rantah ni... unit dia yg akan depa panggil selain IKRAM. Dia kata report depa dah kluarkan pada kerajaan negri slangor yg area bukit dari melawati ke bukit belacan xboleh dibangunkan. Dari kajian unit depa... depa jumpa yg tanah kat area tu jenis peroi..+ ada gerakan tanah + ada aliran air bawah tanah + atas bukit tu mmg kawsan tadahan air (empangan klang get). Jadi mmg bahaya...lagi2 plak klu nak buat rumah....sbb tu dah banyak kali kes tanah runtuh + bangunan tumbang kat situ.... tapi majlis daerah n kerajaan negri degil.... pada depa money come first.. then unit2 ni nak kata apa... then aku tanya klu runtuh lagi... apa action depa.... jawapan dia cukup memeranjatkan... dia kata.. kita buat kerja mcm biasa... buat laporan n serah lagi...slalunya mmg xda apa2 action pon... kata dia... aduss... apa dah jadi dgn malaisi ku cinta nie... nyawa dah xda nilai dah... golongan politicion ni dah xda maruah...duk pikir duit ja....

10.30 am sangkut jam... giler dari sekolah agama rawang tu bawak ke tol.... giler jauh jam.... heran aku... apa hal dgn sistem kita skang ni.... but bapak aku manage tuk lepas ke
town rawang ikut jalan dalam... 11.00 am... kami sampai ke rumah member bapak aku... then
the journey continue.... sronok mata aku hari ni sbb nampak bende hijau jakeliling sbb ikut jalan lama ni.... then aku terperasan... byk bangunan kat area ni..but it empty... agaknya bapak aku perasan kot persoalan yg bermain kat kepala nie...selamba ja dia ckp... nih smua developer syok sendiri... skang ni dah jadi overdemand.Jadi sarang penagih ja la tu... he got a good point kat sini... camna boleh overdemand... samada developer yg bodoh atau silap calculation... tapi dari mata akula...mmg developer bodoh... tempat ulu mcm ni depa buat taman perumahan besar2... then harga pon mahal... pas tu sapa nak duduk.... baru 2 jam bejalan dah 2..3 bende aku blajar dari org tua nie.... actually bapak aku ni byk ilmu2 yg kdang2 diluar dari pemikiran aku ... pandangan dia slalu kritis tapi betol... then aku cukup bertuah tuktau and discuss lbih byk bende dgn dia 2 hari ni... peluang ni susah nak dpt beb...

11.30am kami lalu area tanjung malim... aku nampak ada jalan keretapi baru kat blah kiri aku... then again bapak aku ckp .. that is the komuter baru yg akan siap 2009 nanti.. it will go to ipoh... then senang la org kl nak balik ipoh.... 3 jam ja dia kata... then dia kata this is mahadhir project...same to keretapi pi china and jambatan pi singapore tu... it a huge project tapi dari sudut nak naikkan ekonomi...ianya mmg berbaloi... tapi pemimpin skang ni pikir xsama la.. cukup menyedihkan dia kata.. then aku teringat iklan petronas... si hafsham yg xda kaki tu... dkt kete diackp kat budak2 tu... "kita kalu nak berjalan .. kene trus kedepan... bukan mengundurke blakang"... aku rasa dia point ayat tu pada current pemerintah ler... mmg sesuai sgt....

2.00pm kami reach diamond bay aka tluk intan... bapak aku nak pick up adik pompuan akukat asrama... sbb dia pon nak berlari jgk sok... adik aku ni mulut mcm murai skit...berckp mcm xda ari esok... lth melayan .... aku saja tanya ... hows life in hostel..dia ckp ok... cuma cikgu2 jnis xamek tau sgt hal student... smua nak kene bayo...buat tuisyen pon nak kene bayo... duk hostel patut free apa... ni lagi satu hal ygaku tgk mcm ada masalah... cikgu cikgi kat malaisi ni.... smuanya duit... niat nakngajor dah jatuh no 6... payah la mcm tu.... korang tau x kat german education is freeand masa zaman kegemilangan pemerintahan islam dulu education also free. Cuba korangperatikan kat malaisi ku tercinta nie... education mcm mana... sistem dia ja dah cacamerba... ada ka penagih dadah dikasi kondom dgn jarum.... + kasi plak dadah tiruan... sapa la punya idea ni... lawak selawak2nya... hilang respek la... serius ckp.Then budak2 yg masuk U...smua berutang... PTPTN.. adus...mana pi biasiswa... tu blum kes budak skolah rendah kene paksa bli buku .. kene paksa byr yuran itu ini... then korangpikir sendiri la.. anak timbalan perdana mentri (bkas mentri pelajaran) pon anta anak masuk skolah swasta... anak mentri pendidikan skang pon skolah swasta... cucu PM pon skolah swasta...apa crita... klu rasa sistem yg depa buat tu bagus....anta la anak2 tupi skolah krajaan.... btol dak.... prove your system is good.

3.30PM... jeng..jeng...sampai dah ipoh... rasa nak terbakar ja telinga... dari tluk intan adik aku duk membebel ja... cerita itu ini.... letih btol... sampai rumah pon dia duk bercakap itu ini... tapi sronok jugak... bukan slalu aku jumpa dia ni...

k la... penat menaip dah... kita sambung sok... part 2... dihari larian...

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :