Pages

Durian Gombak...

Wuih... sampai ari ni tangan bau durian... kete bau durian... sedawa bau durian...mana2 pie bau durian la... Ahad ari tu... dup pak sdara aku ajak pi kebun dia dkt gombak... dkt 2 thn jgk la aku xpi sana... la ni bila pi... mak oi... dah cantik dahdusun dia nie... siap ada tembok kliling dusun dia... tinggi... amek kau... mcm tembok besar cina... bukan kata org... binatang pon pikir 2 kali nak panjat... siap dgn rumahrehat... ala2 kampung gitu... siap pangkin... kira lengkap la klu nak datang rehat2...(aku dah plan nak buat bbq tuk kawan2 nanti kat sini)...
Mcm biasa la... pak sdara aku ni... sampai2 ja... dia dah ada kat atas pokok... tgh punggah manggis... satu pokok dia kasi gegar... penuh satu kereta sorong dia petik sorangmmg power... aku pon xlarat nak duk atas pokok tu lama2... pagi2 tadi dia kata dkt 50 bijikbuah durian dia collect... aku pi tgk kat store... tu dia... kalu jual mau dpt RM1K jgk aku rasa... then dalam setengah jam... kawan2 and family member lain sampai... smua dok sibuk panjat pokok manggis nak makan manggis fresh... then anak aku dah mlompat nak main air...kat dpan dusun dia ni ada anak sungai...
aku mcm biasa la... cuba menggunakan skill lama mencari durian menggunakan dria hidung...it not an easy job man... korang try la... cari buah durian dalam gelap... haaaa.. tgkbleh jumpa dak buat tu... silap2 korang bleh terpijak buah atau kene hempap buah durian..dpt la 2 bujik... jadi la... then salah satu yg aku dpt collect is the best pokok yg ada kat situ... pak sdara aku namakan pokok tu kucing tidor... buah dia ada 10 bijik ja musim nie..yg tinggal kat atas pokok ada 4 biji ja lagi... n aku dpt sebijik... rasa dia mmg best...the best dari pokok2 yg lain... perhhhhhh
lagi satu aku nak share dgn korang pasal durian ni... selain makan dia sdap... moment paling bestbila dpt tgk buah dia jatuh... i tell u... jrg la dpt peluang mcm tu... siiiuuuuuu.... buk...korang try ... tgk buah durian jatuh... korang tunggu sampai mati pon kadang2 mmg xdpt nak tgk dia jatuh... bila dpt tgk skali... mcm tgk bola la... rasa mcm nak reply...tapi xboleh... satu lagi aku nak share pasal nak jatuhkan buah ni cara ilmu yg aku blaja... xmasuk akal...tapi mmg menjadi...aku blaja ni dari opah aku... pada yg ada dusun tu korang try la.. insyaallah.. korang xyah tunggu lama nak makan durian fresh baru jatuh... n kadang2 satu pokok boleh luruh klu btul2 masin la air liur ko... ok mula2 cari buah durian yg baru jatuh... nak tau...tgk tangkai dia.. sure ada getah punya... baca alfatihah...selawat...3 qul.. ayat qudsi... pas tu hembus kat tangkai bergetah tadi..then niat dalam hati nak pokok durian dari buah tu akan jatuhkan buah yg banyak dalam masa terdekat ko ada kat situ... then selawat... pi tepuk2 batang pokok durian tu... aku try pagi tu... suddenlyangin kuat... dkt 5 biji buah tu luruh dari pokok yg aku buat tadi... punya besar kuasa ALLAH kan..
pas tu ada tip lagi... pasal nak ilang panas badan bila makan byk durian... selawat n minum air dari pangsa buah durian tadi. Pangsa tu kulit dia la... kan ada ruang isi durian tu...isikan air.. selawat n minum...insyallah xpanas badan... aku dulu idup mmg xpert hal durian nie... dalam gelappon bleh cari durian tu... tapi la ni dah naik feedup dah... tapi yerla... dkt 10 bijik jugak laaku sorang2 makan hari tu... k la... aku akan ke sirkit kembara negara sabtu ni... tido kat ulu bendol sabtu n start berlari ahad pagi... panjat gunung angsi... doakan lutut aku x buat hal...target aku nak abiskan event ja... insyallah...

kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :