Pages

Duit..Duit..Duit

Salam..

Sebelum apa2.. baca paper hari nie... air suam 40 sen segelas kat jelebu and air milo ais RM2 kat miri... kawasan kg pon dia dah start tekan kaw2... kawasan bandar aku rasa mau air suam dia tekan 50-80 sen segelas. Giler ...

Jadi kita sambung tip2 mengatasi masalah kewangan kita kesan dari ketidakstabilan ekonomi negara kita yg tercinta skang. Aku blehkata apa yg akan dibincangkan ni mungkin xsesuai pada smua. Tapi ianya berkesan untuk aku ... jadi renung2kan...dan slamat bramal.. kekeke.....

Tips2 ni aku dpt dari pembacaan aku dan pengalaman berkawan dgn org2 kaya. Tuk pengetahuan korang, kebanyakan org kaya ni nampak kedekut. sebenarnya tidak, drang sebenarnya tau menggunakan duit. Bukan nak kata korang xpandai, korang pandai, tapi pandai nak habiskan duit dan buat hutang ja, bukan pandai nak beranakkan duit tu. Tu beza korang dgn org kaya.

Ok dari sorang pilot nie..aku kasi skit method dia. (Azizi, klulu baca artikel gua nie.. harap jgn hentam gua. Gua just nak share lu punya akal sama kawan2 gua)

1. Hidup semampu yg kita boleh... dalam erti kata lain.. tgk kemampuan kita la. Ni gaji RM1K... berbelanja sbulan RM2K.. Orang pakai kreta baru dia mahu kreta baru, org bli hanphonebaru, dia mahu hanphone baru, org isap rokok dia hisap rokok,jadi apa ke herl nye yop. Dah xmampu idup cara xmampu. Ni la org perak slalu kata.. biar pape asal bergaye... xleh cam tu... kene asingkan kehendak dan keperluan... mana keperluan dtg dulu.Cth makan, minum, tempat tinggal yg lelain dah dtg kepada kehendak. Org slalu kata HP is keperluan skang. Aku xrasa ponkeperluan. Pada aku HP sekadar nak hubungkan seseorang dari point A ke point B...jadi apa yg penting sgt.Ni bli yg N sries... padahal sehari ada la 5x guna call bini atau suami. Then bayar prepaid n api dah lebih dari harga HP dah... xkan xda phone opis atau public phone. Jimat.
Same to kereta... pada mat2 kreta..baca sini... pinjam kata azizi, kereta is just satu medium nak bwk kita dari point A ke point B. Lambat ka cpt ka...kita akan sampai jgk ke point B. Ni yg aku xpaham org malaisi nie. Pakai kancil,pas tu tukar sana sini dah mcm MIRA Turbo. Klu korang pakai otak tu baik korang bli trus MIRA. Kos ko ubah suai, kos maintenance, ko tersembunyi dan mcm2 lagi sama ja harga dia. Apa la pandir sgt. Siap pasang penyakut baju kat bonet blakang, pas tu pasang tali kat exzos sampai berpuluh ringgit. xpon tukar tayar besar2... lagi klakar pasang antena besar lengan. bukan ada pekdah pon. Aku rasa korang tau, bila dah modified kete tu,value kete tu dah jatuh kaw. Jadi klu jual balik xda harga. mmg lakorang nak tiru cam fast n furios la dan mcm2 citer dalam TV tu.Dah alang2 nak sgt laju...buat apa bli iswara bikin mcm EVO. Baik bli EVO trus... at least kita xpayah modified dah. Lagi satu kalukancil modified mcm MIRA apa applikasi dia. Minyak sure mcm air,sbb bila tayar dah besar keter tu berat nak bwk tayar tu, then enjin lak tebuk sana sini. Bahaya lagi... berubah la wahai anak2 muda ku.Gunakan akal tu... pas tu bising xda duit.

2. Reward diri kita dulu ... ha ni part yg slalu kita lupa. Kitani kalu kita peratikan btul2 just medium transfer duit ja. Hujung bulan dapat gaji.. ada la 2 jam duit dlm account. Lepas tu kene transfer ke account orang lain. Sbb byr utang. Jadi apa yg tinggal.Method ni ramai yg sangsi. AKu dulu mula2 pon agak sangsi. Tapi lps impliment aku akan ada lebihan duit for the next month. Ok.. maksudreward diri lebih kurang camnie. Kta duk sibuk transfer duit tu ke account lain. Amek dulu 15% ke 30% dari gaji tu untuk ditabungkan.Yg lebih tu baru la bayar apa yg patut. Mana yg xterbayar tu adjust labayar bulan dpn. Ala slang slikan bayar pon bleh. at least bayar. Mmg rekod bank buruk. Tapi darurat. Korang lbh rela xmakan bulan2 sbb nak bayar hutang. Korang berhak tuk dpt 30% dari gaji korang tuk personalize hidup korang. Ni dak..bulan2 bayar hutang. Abis tu korang kerja penat2 sbb nak byr utang ja...hak korang..? Ok..paham. Xpaham email aku personaly. Yg duit tadi tu kalu korang nakbuat dia mcm xnampak trus pon bleh. Buat potongan ASB ka... tau2 hujung tahun dpt ja dividen 10%... byk tu... haaa...senang ja....
Aku kasi 2 ja dulu tips mudah yg korang xleh dapat dari accountant atau pegawai bank...sbb depa pon menghadapi masalah yg sama. Korangingat doctor...lawyer ...tu smua xda masalah duit ka...sama ja...lagi besar periuk...lagi besar la krak dia. Jadi try ni dulu. Bendeni amek masa. Xda bulan ni buat, bulan depan trus snang. Xleh camtu..dia amek masa. At least stahun. Kene sabar. Tapi tu la... org malaisi ni xleh sabar. Tu masalah yg paling besar. Topik ni kita bincang dilain siaran.

ok sini ada skit lagi pantang larang yg aku nak share dgn korang.Ni kira pantang larang aku la... korang tgk2 la..mana2 yg korang bleh amek jadikan pantang larang korang plak.

1. Credit Card... ni besar punya pantang larang. Xpyh la pakai CC byk2. Bukan kaya...tapi papa... org byk CC ni jns papa. jenis xda duit. Nak pakai boleh....cukup satu ja. Korang xsdar bila pakai CCni. Sbb kita pakai duit plastik. Tau2 bill sampai ja. Korang tau dak CC punya interest adalah yg tertinggi dari mana2 perkhitmatan bank yg lain mcm loan. Jadi pluang jadi papa kedana atau muflis cukup tinggi pada pengguna CC. Haaa....jgn main2..smua ni haram jadah punya kerja.

2. MLM/Skim Cepat Kaya ... ish..ish..ish.. aku mmg anti btol geng2 ni.. smuanya crita yg baik2 ja...yg xbaik langsung xada.. korangklu mamat2 jenis ni dtg.. korang ckp ja.. aku dah kaya.. xmau buat bende2 nie.. MLM xsalah tapi cara org yg bwk bende ni yg salah. Jai aku mtk korang klu nak buat duit pi la meniaga brg ka apa ka...bukan buat MLM atau skim cepat kaya. Ni kat internet ada mcm2 skit...masuk singgit la... tgk web kene bayar la... kebanyakan bende2ni kencing ja...buang masa korang ja....

Klu korang nak lbih pandai...aku advise korang cari smua buku AZIZI ALI.... atau few other writer mcm Chef Rusli and Geng2 ShaifulSham.Com depa ni byk kasi aku inspirasi dalam perniagaan dan ubah cara hidup aku. Slamat mencuba.
Ole...
* skali lagi diingatkan ... bende ni sbagai pendapat kasar aku dari pengalaman dan pembacaan.
Kekadang sesuai kekadang xsesuai... bergantung pada individu...


kuchalana

Only Those Who Risk Going Far Can Possibly Find Out How Far They Can Go

No comments :